Katastrofický velkofilm roku Twisters naprosto zabodoval v zámoří. Čechy ale akcí nabitá novinka příliš neláká

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros.

Kinařům se celosvětově po několika mrtvých měsících daří konečně o něco lépe. Paradoxně se návštěvnost kin vyhoupla v létě, a to díky hned několika žhavým novinkám, jako je marvelovka Deadpool & Wolverine nebo druhý díl oblíbeného animáku V hlavě. Mezi čerstvými snímky je také pokračování dobrodružného devadesátkového blockbusteru s názvem Twisters.

Velké překvapení přinesl na filmovou scénu režisér Lee Isaac Chung s filmem Twisters, který navazuje na legendární hit Twister z roku 1996. Herečka Daisy Edgar-Jones, kterou uživatelé Netflixu můžou vidět například v mysteriózním dramatu Kde zpívají raci, v katastrofickém kousku hraje bývalou lovkyni bouří Kate Coopero. Po boku přítele Javiho (Anthony Ramos) studuje bouřky na obrazovkách v New Yorku, jednoho dne se ale odhodlají otestovat převratný systém sledování jevů na otevřených pláních.

Na scénu tak přichází fešák Glen Powell, který si v novince střihnul roli frajírka Tylera Owensena, jenž bouřkové senzace prodává společně se svojí hezkou tvářičkou na internetu. Blesky, hromy a tornáda, ale získávají na síle a Kate s Tylerem se jakožto dva nepřátelé ocitají uprostřed velkého nebezpečí nad střední Oklahomou v boji o holé životy.

ČTĚTE TAKÉ: JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ ROKU, ŘÍKAJÍ DIVÁCI O NOVÉ AKČNÍ KOMEDII NETFLIXU. GLEN POWELL V NÍ STŘÍDÁ MASKY ZABIJÁKŮ JAKO O ŽIVOT

„Twisters kašle na prázdný fan servis či modernizaci tématu v podobě globálního oteplování. Tenhle blockbuster chce prostě ‚jen‘ pohodově pobavit a servírovat funkční audiovizuální podívanou, v níž létají auta, domy i továrny. A díky neskutečně sympatickým hercům a řemeslně sebejisté režii to šlape přesně tak, jak má. Návrat 90. let, jak se patří,“ vyzdvihl pozitiva Twisters Milan Rozšafný z Kinoboxu, kde snímek dostal 65 %.

Ke chvále se přidali i další filmoví fanoušci. „Režisér Lee Isaac Chung vytvořil akční podívanou ve stylu devadesátek s efektními tornády a jasnými postavami. Glen Powell a Daisy Edgar-Jones mezi sebou mají jiskru, která příběh oživuje. Twisters nabízí solidní žánrovou zábavu ideální pro letní sezónu,“ napsal jeden z nich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: K ZEMI SE ŘÍTÍ ASTEROID A BLÍŽÍ SE KONEC SVĚTA. NA NETFLIX MÍŘÍ KATASTROFICKÝ SERIÁL, KTERÝ DOPROVÁZÍ DROGOVÝ SKANDÁL

Jak se ale zdá, tak i přes celkem solidní hodnocení domácích diváků, si letní velkorozpočotvý film vede dobře hlavně v zámoří. Od premiéry 18. července v amerických kinech za první víkend vydělal přes 80 milionů dolarů. V tuzemsku ho oproti tomu v prvním promítacím víkendu navštívilo zhruba pět tisíc diváků, což odpovídá tržbám ze zbytku světa, které se dohromady vyšplhaly přibližně na nevelkých 40 milionů dolarů. O pozornost lidí navíc akčňák nyní už bojuje s oblíbenými komiksovými hrdiny Wolverinem a Deadpoolem. A proti těm rozhodně nemá šanci.

Zdroje: ČSFD, Kinobox, Variety, Esquire, Collider, Kinomaniak

Hodnocení na Kinoboxu: 65 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.