Odvysílaná vražda z 90. let se nápadně podobá románu Kde zpívají raci. Jeho autorka skrývá temnou minulost

Barbora Kučerová
Foto: Sony Pictures Entertainment

Nad filmem a jeho knižní předlohou Kde zpívají raci se vznášejí otazníky ohledně nevyřešené vraždy, která se stala téměř před třiceti lety v Zambii. Film nově přibyl do databáze Netflixu a to je ideální chvíle, abychom si připomněli tuto děsivou kauzu.

Skromné začátky

Pokud jste v posledních letech prošli kolem výlohy knihkupectví nebo nahlédli dovnitř, nemohli jste se vyhnout pohledu na barevnou obálku s titulem Kde zpívají raci. Tento bestseller o dospívající vlčí dívce a záhadné vraždě napsala americká spisovatelka, zooložka a ochránkyně přírody Delia Owensová a kritici ani čtenáři nešetřili chválou. Nikdo nečekal, že se z debutu sedmdesátileté ženy stane bestseller, který herečka Reese Witherspoon nejprve doporučí ve svém čtenářském klubu, a pak odkoupí filmová práva. Snímek z roku 2022 je nově ke zhlednutí na Netflixu.

Než se Owensová stala úspěšnou spisovatelkou beletrie, psala se svým manželem Markem Owensem literaturu faktu převážně o slonech, hyenách a jiných divokých afrických zvířatech. Ve svých knihách často zmiňovali problematiku pytláctví. Owens projevoval celkem pochopitelný odpor k pytlákům a za pomoci místních hlídek pořádal v Zambii protipytlácké mise. Úspěch jejich knih vedl k tomu, že se o manželský pár začala zajímat televizní stanice ABC.

ČTĚTE TAKÉ: BRUTÁLNÍ A NAPROSTO ZVRHLÝ: NA NETFLIX MÍŘÍ KRIMINÁLNÍ THRILLER, KTERÝ MNOZÍ DIVÁCI NEJSPÍŠ NEZVLÁDNOU DOKOUKAT AŽ DO KONCE

Časem se odpor přeměnil v posedlost a Owens se údajně neštítil používat výbušniny nebo pálit v noci stany. Ačkoliv se Delia v několika knihách zmiňuje, že se kvůli tomu často hádali, operací se zúčastnila. Na incident, na který se jako zázrakem i přes dochovaný záznam a svědectví zapomnělo, již od roku 2010 upozorňuje americký novinář a šéfredaktor The Atlantic Jeff Goldberg.

Smrt v (ne)přímém přenosu

V roce 1995 natáčeli Owensovi speciální epizodu pro show Turning Point pojmenovanou Deadly Game: The Mark and Delia Owens Story, která se skutečně zvrhla v „smrtící hru“. Osudného večera odletěli Owens, jeho syn Christopher a producent a kameraman ABC na blíže nespecifikované místo v Zambii, poblíž údajně opuštěného tábora pytláků. Do tohoto tábora přišla v noci neznámá osoba, o které víme jen to, že šlo o černocha, kterého následně někdo zastřelil. V dostupném videu je vidět, že první výstřel muž přežil. Pak ale za kamerou padnou další tři rány.

Nabízí se otázka, zda byl muž opravdu pytlákem, nebo se jen ocitl ve špatnou chvíli na špatném místě. Nezodpovězených otázek je více. Je morální střílet do neozbrojeného? Co se stalo s tělem? Pátrá po zavražděném muži rodina? A kdo zasadil smrtící výstřel?

Chris Everson, jihoafrický novinář a kameraman, který celý incident natáčel, označil za údajného střelce Owensova syna. Biemba Musole, policejní detektiv pověřený tímto případem, dospěl k závěru, že Mark Owens a jeho muži zabalili tělo oběti do sítě, naložili ho do vrtulníku a vyhodili do nedaleké zátoky. Kde není tělo, není zločin.

OTESTUJTE SE V KVÍZU: POZNÁTE LEGENDÁRNÍ DEVADESÁTKOVÉ SERIÁLY PODLE JEDINÉHO ZÁBĚRU? VŠECHNY UHODNE MÁLOKDO

Nejlepší macecha na světě

V roce 2010, kdy Goldberg vydal obsáhlý článek o působení Owensových v Africe, spisovatelka razantně odmítla, že by její nevlastní syn byl u zastřelení Zambijce. O deset let později, když její kniha mizí z pultů jak na běžícím páse, popírá, že by se incident vůbec stal: „Nebyla jsem do toho zapletená. Nikdy k žádnému případu nedošlo, nic se nestalo.“ Dalo by se sarkasticky zeptat, s jakou jinou vraždou si to Owensová plete, protože zambijská policie případ neuzavřela a kohokoliv z Owensových by předvolala k výslechu, kdyby se rodina rozhodla zavzpomínat na staré dobré časy a vstoupit na půdu Zambie. Delia je konkrétně hledaná jako svědek i možný spolupachatel v trestním činu.

Hned po událostech v Zambii odjeli Owensovi zpět do rodné země, kde se pro změnu věnovali záchraně medvědů. Po čtyřiceti letech spokojeného manželství se pár rozvedl a Delia nyní žije v Severní Karolíně, kde se odehrává i příběh Kde zpívají raci.

Je zajímavé, že žena, která se svou minulostí nechce mít nic společného, napsala a vydala knihu, která se tak podobá skutečnému životu své autorky. Začínajícím spisovatelům se radí, aby psali o tom, co znají. Delia Owensová se této rady držela. Jak píše v prologu: „Močál by mrtvolu přirozeně vstřebal. V tichosti. Nadobro by ji skryl.“

Zdroje: The Atlantic, NY Times, Vox, The New Yorker, Vanity Fair

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.