Historický thriller Vlny režiséra Jiřího Mádla nahlíží za oponu rozhlasu v roce 1968. Události ilustruje na mrazivém příběhu dvou bratrů

Tereza Pulgretová
Foto: Dawson Productions

Konec šedesátých let znamenal pro obyvatele tehdejšího Československa velkou ránu. Pražské jaro tehdy ukončily tanky Varšavské smlouvy, které vjely na území země, již poslední sovětský voják opustil až o více než dvacet let později. Události tehdy zasáhly také rozhlas a reportéry, jejichž příběh se rozhodl odvyprávět v novém historickém thrilleru Jiří Mádl.

Herec, scenárista a režisér Jiří Mádl minulý rok zasedl potřetí do režisérské židle, aby vdechnul podobu filmu, který si také sám napsal. Snímek s názvem Vlny pojednává o reálných lidech a skutečných událostech, kterým čelili novináři z Československého rozhlasu v letech 1967 a 1968. Odvážní pracovníci Redakce mezinárodního života v čele s Milanem Weinerem byli připraveni i po okupaci přinášet lidem nezávislé zprávy za každou cenu. „Jsme s vámi,“ říká na konci nové upoutávky herec Stanislav Majer, jenž ztvární roli právě Milana Weinera.

Do novinářského týmu v příběhu vstupuje také Tomáš (Vojtěch Vodochodský), který se svým mladším bratrem (Ondřej Stupka) představují ústředí téma celého snímku. Mladík totiž stojí před důležitým a nesmírně těžkým rozhodnutím. Bude bránit pravdu a svobodu, nebo svoji rodinu?

„Skrze jejich osud jsem se snažil zachytit atmosféru šedesátých let, aby divák pocítil jejich turbulentnost a možná i strach, který máme dodnes pod kůží, ale dá se mu čelit,“ vysvětlil Mádl pro MediaGuru a dodal, že impulzem pro zpracování tohoto tématu pro něj bylo osobní setkání s pamětníky.

S těmi tvůrci pracovali i při natáčení, stejně jako s velkým množstvím archivních materiálů. Nejvíc scén vzniklo na různých místech v Praze, mezi nimiž je i budova současného Českého rozhlasu. Poslední klapka padla v listopadu v Nerudově ulici.

Vedle zmíněných protagonistů se objeví také Táňa Pauhoufová, Marika Šoposká, Igor Bareš, Martin Hofmann, Jan Nedbal či Petr Lněnička. Mádl si do jedné z rolí vybral také svého dlouholetého kolegu a kamaráda Vojtěcha Kotka. Film Vlny produkuje společnost Dawson Films, kinopremiéru plánuje distributor snímku Bontonfilm na podzim 2024.

Nový historický film Vlny od režiséra Jiřího Mádla lidé uvidí v kinech od 15. srpna.

Zdroje: ČSFD, Aktuálně, MediaGuru, YouTube, iRozhlas, Pražský deník

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.