Recenze: Deadpool & Wolverine je nejlepší film od Marvelu za poslední roky. Je vtipný, krvavý a uspokojující

Foto: 2024 20th Century Studios / ™ 2024 Marvel

Pro fanoušky superhrdinských snímků a akce je tohle rozhodně film roku 2024. Patnáct let poté, co hráli Ryan Reynolds a Hugh Jackman Deadpoola a Wolverinea v X-Men Origins: Wolverine, se vracejí ve velkém. Film Deadpool & Wolverine režíroval Shawn Levy a napsal scénář spolu s Reynoldsem, Rhettem Reesem, Paulem Wernickem a Zebem Wellsem.

Film Deadpool & Wolverine přichází v tolik potřebnou dobu pro Marvel Cinematic Universe, který loni zažil ty největší propadáky v podobě filmů jako Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo The Marvels. Novinka je pro Marvel doslova je spásou a Ryan Reynolds a Hugh Jackman jsou perfektním duem, které tu už sakra dlouho nebylo.

Vše začíná tím, že se Deadpool prohrabává ostatky zemřelého Wolverine. Ano, Wolverine přeci už dávno není mezi živými. Tedy alespoň v jednom vesmíru, že? Fanoušci Marvelu ale už dobře vědí, že má každá postava v toku času hromadu svých variantů. A tak není nemožné, aby se znovu objevil někdo, kdo už zemřel.

Bez toku času by nebylo TVA. Pokud jste neviděli seriál Loki, můžete být v tuhle chvíli trochu mimo. TVA má ve filmu Deadpool & Wolverine totiž opravdu zásadní roli a na seriál Loki je tady opravdu hodně odkazů včetně míst, která se ještě nikde jinde neobjevila. Takže pokud jste Lokiho jste neviděli, ani jednu řadu, měli byste to udělat dřív, než půjdete na film Deadpool & Wolverine.

ZKUSITE SI NÁŠ KVÍZ PRO FANOUŠKY AVENGERS: JEN OPRAVDOVÍ ZNALCI MARVELU ZODPOVÍ VŠECHNY OTÁZKY SPRÁVNĚ

Kromě toho je tady odkaz i na spoustu dalších Marvel filmů a postav. Objeví se také někteří staří známí včetně jedné velké hvězdy Avengers, avšak ne úplně v takové verzi, jakou si ji pamatujeme. Vidět můžeme také Dafne Keen, která ve filmu Logan: Wolverine z roku 2017 ztvárnila Wolverinovu dceru Lauru.

Samozřejmě je ve filmu Deadpool & Wolverine i spousta nováčků. Mezi těmi nejvíc vyniká Emma Corrin, kterou si spousta diváků může vybavit coby princeznu Dianu ze 3. a 4. řady seriálu Koruna. Po celou dobu, kdy na scéně mluvila typickým britským přízvukem, jsem se nemohla zbavit myšlenky na seriálovou Dianu. Kromě toho však musím její herecký výkon hodnotit velmi kladně a postavu, kterou hrála, vystihla naprosto perfektně. Tak chladná, tak škodolibá, tak krutá. A přitom s tváří anděla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TOM HIDDLESTON NATÁČÍ ADAPTACI PŘÍBĚHU STEPHENA KINGA. NA NOVOU ROLI HO VÝBORNĚ PŘIPRAVIL SERIÁL LOKI

Deadpool & Wolverine - Emma Corrin
Foto: 2024 20th Century Studios / ™ 2024 Marvel

Nejlepší na celém filmu jsou ale samozřejmě dvě hlavní postavy Deadpool a Wolverine. Ryan Reynolds i Hugh Jackman se svých rolí opět zhostili na jedničku. I když nebylo snadné si představit vedle Deadpoola parťáka, těžko si už po zhlédnutí filmu představíte tuhle dvojku sólo. Jejich chemie byla naprosto výborná a vzájemné dialogy bodaly jako Wolverineovi drápy. Je to jeden z nejlepších bromance filmů, jaké jste kdy mohli vidět.

Ryan Reynolds po většinu filmu klasicky nezavřel klapačku, Hugh Jackman zase sázel na své charisma a předvádí jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů v roli Wolverinea. V tomhle filmu je navíc v ještě větší formě než kdy předtím. Aby také ne, když na ní tak dřel v posilovně. Dámy, počkejte až do konce, ten pohled bude stát za to.

Deadpool & Wolverine - Hugh Jackman
Foto: 2024 20th Century Studios / ™ 2024 Marvel

I když film trvá pár minut přes dvě hodiny, rozhodně není chvíle, kdy bych se u něj nudila. Uběhlo to neskutečně rychle a neměla jsem ani pocit nějakých slabších pasáží. Vyzdvihnout pak musím také naprosto perfektní výběr hudby, která scény pozdvihla na úplně novou úroveň, a ohromující epické akční scény. Jak je u Deadpoola zvykem, nechyběl ranec humoru, urážku schytal snad každý, ani na Marvelu a Foxu nenechal tenhle film nit suchou.

ČTĚTE TAKÉ: GLADIÁTOR 2 SE PŘEDSTAVIL V PLNÉ PARÁDĚ. NEJOČEKÁVANĚJŠÍ HISTORICKÝ EPOS MÁ EPICKÝ TRAILER A SLIBUJE VELKOLEPOU PODÍVANOU

Dalo by se říct, že je Deadpool & Wolverine nejlepším Marvel filmem za mnoho let? Určitě ano. Je vtipný, plný hlášek, je v něm hromada násilí, krve, akce, je chvílemi vlastně i dojemný. Je plný pocty mnoha superhrdinům a je v něm neskutečná hromada překvapení. A je to rozhodně to, co Marvel celou tu dobu potřeboval ke svému vzkříšení!

Zároveň ve mně tenhle film zanechal jakýsi pocit očekávání pro nadcházející Marvel éru. Především na dalšího Thora jsem pak hodně zvědavá.

Zdroje: Autorský text

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.