Ještě větší propadák než nový Indiana Jones: 10 zajímavostí o jednom z nejhorších filmů Harrisona Forda Náhodné setkání

Michaela Pašková
Foto: 1999 Columbia Pictures

Každý rok se v kinech objeví snímek od špičkového režiséra s áčkovými herci, ze kterého se nakonec vyklube naprostý propadák. Tvůrci a herecké obsazení by na tuhle noční můru nejraději zapomněli, ale bohužel se jim to nikdy nepodaří. V roce 1999 vstoupil do kin film Náhodné setkání (Random Hearts), který dokázal, že i režisér Sydney Pollack a legendární herec Harrison Ford dokážou točit nehorázné braky.

Kdyby Harrison Ford tušil, co se vyklube ze snímku Náhodné setkání, zřejmě by nabídku velmi rychle odmítl. Film pojednává o policejním detektivovi Dutchovi a senátorce Kay, kteří se setkali za tragických okolností. Při leteckém neštěstí přišli oba o své životní partnery a následně zjistili, že rozhodně necestovali za prací, jak tvrdili, ale tvořili pár.

Dutch a Kay jsou zlomeni žalem a zjištěním, že byli celou dobu podváděni. Detektiv se snaží vypátrat každičký detail života své zesnulé manželky a senátorka si klade otázku, zda má vůbec cenu truchlit. Netřeba dodávat, že k sobě cítí vzájemnou přitažlivost, která senátorce usilující o znovuzvolení zrovna nehraje do karet.

Jak film Náhodné setkání vidí diváci a kritici?

Na světovém Rotten Tomatoes si snímek od kritiků vysloužil ubohých 15 % a od diváků o trochu lepších 24 %. Nicméně čeští a slovenští diváci až tak přísní při posuzování nebyli. Na Česko-Slovenské filmové databázi Náhodné setkání v hodnocení dosahuje průměrných 56 %, což nezní tak špatně. Málokdo by po tomto hodnocení hledal za filmem takový propadák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netflix právě vydal svůj nejhorší seriál. Málo pořadů dostalo na ČSFD hned po vydání tak špatné hodnocení

„Nefunkční milostné drama, natočené podle slavné knižní předlohy (tvůrce knihy se však od filmu, poté, co ho zhlédl, distancoval) je zcela jistě nejslabším filmem Harrisona Forda a jediné, co mu nelze upřít, je celkem zajímavých úvodních dvacet minut. Zbytek je smutnou ukázkou filmařské bezradnosti,“ uvedl jeden z hodnotících na ČSFD ve své recenzi a další snímek vnímal podobně: „Nedopátral jsem se ničeho, co by se mi na filmu líbilo. I ta hudba mě znepokojovala. Absolutně nedůvěryhodný nesmysl. Fordova mimika by slušela spíš Terminátorovi.“

Zajímavosti o filmu

Krátce poté, co Warren Adler v roce 1984 vydal svůj román, získala společnost CBS Films práva na jeho zfilmování. Hlavní roli měl sehrát Dustin Hoffman. Projekt se nikdy neuskutečnil a na začátku 90. let se režie ujal James L. Brooks s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Tvorba filmu se však opět ocitla ve vývojovém pekle. Začátkem ledna 1998 bylo oznámeno, že se ke zfilmování zavázal režisér Sydney Pollack. Pro něj muselo být natáčení filmu obtížné a zároveň velmi významné. Šest let před natáčením totiž přišel o svého syna při leteckém neštěstí.

Vzhledem k tomu, že se s Pollackem na tvorbě filmu podílel oscarový scénárista Kurt Luedtkce, byly komerční vyhlídky snímku zpočátku velmi vysoké. Dokonce se mluvilo o nějakém tom ocenění. Nicméně veškerý humbuk velmi rychle po premiéře filmu skončil. Náhodné setkání bylo odepsáno jako špatné melodrama.

Celosvětově film v kinech vydělal pouhých 74,6 milionu dolarů. Poté, co si kina vzala svá procenta, výsledný zisk nestačil ani na pokrytí nákladů.

PSALI JSME: Striptér nebo kosmetička mrtvol. Herci, kteří se před hvězdnou kariérou živili něčím jiným

Foto: 1999 Columbia Pictures

Harisson Ford a Kristin Scott Thomas měli původně hrát v romantickém filmu Age of Aquarius. Nicméně projekt byl kvůli vysokému rozpočtu zrušen. Následně oba souhlasili s natočením Náhodného setkání.

Snímek začíná simulovanou havárií letadla. Byla tak realistická, že 40 lidí volalo na tísňovou linku 911. Byli přesvědčeni, že se jedná o skutečnou katastrofu.

Během natáčení oslovili tvůrci společnost American Airlines se žádostí o informace o jejím zásahovém týmu. Nicméně společnost to odmítla, protože neviděla žádnou výhodu v tom, že by byla spojována s filmem o havárii.

V románové předloze se hlavní postavy jmenují Edward a Vivien. Ve filmu došlo k jejich přejmenování, protože se takto jmenovaly hlavní postavy v trháku Pretty Woman.

Ke konci filmu políbila Kay Dutche na tvář, díky čemuž mu zanechala u úst šmouhu od rtěnky. V dalším záběru byla šmouha pryč.

Cullen a Peyton měli sedadla na levé straně letadla. Nicméně ve vraku letadla byli nalezeni připoutáni na pravé straně uličky.

Film Náhodné setkání vstoupí na Netflix už 1. června. Vzhledem k recenzím je otázkou, zda uživatelé Netflixu budou snímek vůbec sledovat.


Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, IMDb, RogerE-bert

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.