Divákům bylo na zvracení a odcházeli z kina. Odporné, hnusné a zvrácené, hodnotí nový hororový hit Substance

Eva Lenská
Foto: Working Title Films

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech se letos ukázal i krvavý horor Substance (The Substance), který si z Cannes odnesl Cenu za nejlepší scénář. Diváky prý šokoval natolik, že utíkali ze sálu. I z prvních recenzí je znát, že jde o podívanou jen pro silné nervy. Kdo má ale silný žaludek či hroší kůži, může na podzim vyrazit do kina. Naco čekat na streamovací služby, na velkém plátně to totiž bude mít teprve grády!

„Snili jste někdy o lepší verzi sebe sama? Jste to stále vy. Jen ve všech ohledech lepší. Opravdu. Zkuste tento nový produkt. Nazývá se Substance a MNĚ ZMĚNIL ŽIVOT!“ Na tuto reklamu narazí stárnoucí hvězda Elizabeth Sparkle (Demi Moore) v pravou chvíli. Její kariéra uvadá skoro stejně jako její zralé tělo a zoufalá situace si žádá zoufalé činy. A tak se na scénu dostává její mladší, svěžejší, ale také řádně dravé já (Margaret Qualley).

Show může začít! Satirická komedie? Ale kdeže! Spíš pořádně krvavý body horror! To všechno a ještě mnohem víc! Uvidíte neviděné a nezapomeňte, že pokud byste si někdy pořídili dvojníka – jste to pořád jen vy. A musíte se střídat! Každých sedm dní. Dokonalá rovnováha…

ČTĚTE TAKÉ: PRVNÍ FOTKY K PREQUELU CIZINKY KREV MÉ KRVE JSOU VENKU. RODIČE JAMIEHO A CLAIRE NEMOHLI BÝT VYBRÁNI LÉPE

The Substance
Foto: Cannes Film Festival

Na festivalu v Cannes si tento šokující krvák roku vysloužil třináctiminutové ovace ve stoje. Stále přitažlivá Demi Moore předvedla dokonalý herecký výkon, prostě comeback na jedničku! Film se zaměřuje na strach ze stárnutí, který vidíme všude kolem nás. Média opěvují jen mladá a krásná těla, za plastické operace se už nikdo nestydí a botox řeší i ženy, kterým ještě nebylo třicet. Realita naštěstí není tak brutální a nechutná.

Na ČSFD dostal tento krví potřísněný kousek od francouzské režisérky Coralie Fargeat hodnocení krásných 80 % procent. Diváci však přiznávají, že měli namále. Někteří div nezvraceli. „Nevím, jaké prášky paní režisérka a zároveň autorka scénáře bere, ale asi je to síla. Odporné, hnusné, zvrácené záběry,“ napsal jeden z diváků. „Nejodpornější, nejhnusnější a nejkrvavější film, jaký v životě uvidíte. Lidi ve Varech to nedávali. Uhýbali pohledem, rukama si zakrývali oči nebo ze sálu rovnou zdrhali. Kam se hrabe Saló aneb 120 dnů Sodomy. U tohoto budete mít husinu až na místech, kde slunce nesvítí,“ dodal další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NÁDHERNÝ PŘÍBĚH O ŽIVOTĚ A NADĚJI: NETFLIX VYDAL DOJEMNOU ADAPTACI VOLÁNÍ DIVOČINY S HARRISONEM FORDEM

„Při projekci jsem viděl postranním očkem, jak někteří lidé uhýbali pohledem. Mně v tomto ohledu vadila jen jedna jediná (nehtová) scéna. Rozhodně se ale jedná o otrlý kousek, který má neuvěřitelně nabušený a energický audiovizuál, kde jsem místy ocenil svou lehčí hluchotu. Rovněž nutno ocenit děsivě autentickou práci maskérů, kteří v tomto případě měli vskutku velký prostor pro realizaci. Coralie Fargeat se podařilo naservírovat hutnou, krvavou podívanou, která by si mohla plácnout s Kill Bill. V neposlední řadě jde ale i o smutný příběh o šovinistickém ideálu krásy, jehož dosáhnutí může sebou přinést fatální následky,“ uvedl ještě jeden návštěvník festivalu ve Varech.

V našich kinech bude mít horor Substance premiéru 10. října. Jelikož snímek trvá 140 minut, měli byste mít pro strach uděláno. Na krev jste už možná zvyklí z drsných akčňáků, ale praskající kosti, rvoucí se kůže i nehty vám budou znít v hlavě ještě dlouho.

Zdroj: Aerofilms, ČSFD, KVIFF

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.