Krvák roku: Horor plný krve, vytrhaných zubů, strhaných nehtů a důsledků sebenenávisti sklidil 13minutový potlesk ve stoje

Foto: Cannes Film Festival

O Zlatou palmu letos na filmovém festivalu v Cannes soutěží rovnou 22 různorodých snímků. Mezi nimi se objevil i krvavý horor The Substance s Margaret Qualley, Demi Moore a Dennisem Quaidem, který si vysloužil 13minutové standing ovation.

V neděli večer se v Cannes mezi soutěžními snímky objevil i jeden hororový krví potřísněný kousek od francouzské režisérky Coralie Fargeat, která je známá svým filmem Pomsta z roku 2017. A kdo by to byl řekl, dočkal se letos zatím nejdelšího potlesku, který trval neuvěřitelných 13 minut.

Snímek je uváděn jako body-horror s feministickým pojetím, který se točí kolem nového produktu nazvaného The Substance, jež slibuje, že promění lidi v jejich nejlepší verzi, jakou si jen vysní. S The Substance si můžete vytvořit jiné já: mladší, krásnější, dokonalejší. Stačí si rozdělit čas – jeden týden pro jednoho, jeden týden pro druhého. Dokonalá rovnováha sedmi dnů pro každého. Jednoduché, že? Pokud budete respektovat rovnováhu.

Film je podle Variety plný metafor o ženách v Hollywoodu, krutosti věku a důsledcích sebenenávisti. Zároveň jde o snímek potřísněný krví, s vytrhanými zuby, strhanými nehty a některými z nejgrotesknějších protetik na jaké byste si dokázali vzpomenout. A jak jste asi z tohoto popisu už pochopili, rozhodně není pro slabé povahy.

Kromě ovací v sále si film okamžitě vysloužil i řadu pozitivních recenzí. „Výsledkem je jakýsi obětní obřad, veřejné upálení, které objevuje nový čas pro samotný čas,“ shrnuje ho Luis Martínez z El Mundo. Podle Jamese Mottrama z Total Filmu v The Substance Demi Moore podala svůj nejlepší výkon v kariéře.

Dle slov Damona Wise z Deadline Hollywood Daily jde o dokonalý žánrový film roku. „Na rozdíl od jiných filmů, které se prohlašují za body-horror, Fargeat přináší velkolepou a odpornou vizi a vyvolává vzpomínky na díla Davida Cronenberga či Briana De Palmu,“ uvádí pak ve své recenzi Tim Grierson z Screen International.

The Substance
Foto: Cannes Film Festival

Zdroje: Filmový festival v Cannes, Deadline, Variety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.