Pravá blondýnka opravdu existuje. Elle Woodsová z oblíbené komedie je inspirovaná skutečnou osobou

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Kolikrát jsme již slyšeli vtípky na úkor blbých blondýn? Legendární film Pravá blondýnka (Legally Blonde) nám ukáže, že i růžově oděná, vyfintěná barbie s malým otravným psíkem může být úspěšnou právničkou. Věděli jste, že je film byl však inspirován skutečností?

Zosobnění feminity, blonďatá slečna v kostýmku, je hvězdou kultovní komedie, která je i po skoro dvaceti letech aktuální. Blondýnka Elle Woods (jedna z nejikoničtějších rolí Reese Witherspoon) miluje módu, kosmetiku, růžovou barvu a svoji čivavu. Studuje módní marketing a právě se s ní rozešel její přítel, protože dle jeho slov nebyla děvčetem, které by mohl brát vážně budoucí student Harvardu a s velkými kariérními plány.

Místo nabídky k sňatku jí bylo zlomeno srdce a Elle je rozhodnutá se na právnickou školu také dostat a ukázat svému bývalému, že je schopná toho, co on. Na školu se dostane a s mladíkem se opět setká, jenže ten je už zasnoubený s jinou a Elle stále nebere vážně. Blondýnka se tedy rozhodne vytřít zrak jemu i jeho přítelkyni. Studuje jako drak a dokonce je přizvána k řešení komplikovaného právního případu, kde díky svým „holčičím” znalostem naprosto zaválí.

ČTĚTE TAKÉ: Od Ace Ventury po Mizery: 5 skvělých komedií z devadesátek, které najdete na Netflixu

Příběh z roku 2001 sice vypadá jako klasická romantické komedie pro teenagerky, ale obsahuje několik silných poselství o předsudcích, feminismu, školství, sebevědomí a přátelství. Film vychází z románu spisovatelky Amandy Brown, která navštěvovala právnickou fakultu na Stanfordu, kde se setkala právě s blonďatou spolužačkou, která byla i přes svou posedlost módou a kosmetikou vynikající právničkou. Jak skutečná, tak i filmová blond právnička vyvrací stereotypní přesvědčení, že blond ženy jsou méně inteligentní, než lidé s koníčky, na které společnost nenahlíží tak příkře.

Samotný film byl pozměněn, aby hlavní pointou byl osobní úspěch Elle Woods a ne její milostný románek. Sice je Pravá blondýnka romantickou komedií, ale zaměřuje se na kariérní postup a osobnostní rozvoj. Toto se ukázalo jako dobré rozhodnutí, jelikož Reese Witherspoon po uvedení filmu kontaktovalo několik žen, aby jí vzkázalo, že se díky němu také odhodlaly ke studiu práv. Ale aby nebylo zas všechno jen vážné, herečka také prozradila, že si mohla nechat všech šedesát extravagantních ouftitů, ve kterých si zahrála.

Na Netflixu si první i druhý díl budete moci pustit na svátek lásky 1. máje.

Zdroj: People, The New York Times, Insider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.