Nejočekávanější český film roku sklidil ve Varech potlesk ve stoje. Skvělý dobový kousek, který se u nás už dlouho neobjevil, říkají diváci

Eva Lenská
Foto: Dawson Films

Režisér a herec Jiří Mádl vyrazil do Karlových Varů dělat Vlny a uspěl. Film, na který se připravoval více než 10 let, měl na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varech premiéru v pondělí a sklidil nekonečný potlesk i příznivé kritiky. V srpnu se dostane do kin, určitě si ho tedy nenechte ujít.

Snímek Vlny pojednává o reálných lidech a skutečných událostech z let 1967 a 1968. Středobodem je Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu, místo plné nadaných osobností se širokým rozhledem, jazykovou výbavou, ale hlavně snahou o poctivou novinářskou práci, která musí stát vždy na pravdě. Epický a dynamicky natočený film o vzedmutí nevšedního heroismu tváří v tvář opresivnímu režimu je prodchnutý jedním bratrským poutem a věčnými tématy lásky, zrady, morálky a naděje.

ČTĚTE TAKÉ: NOVÝ MYSTERIÓZNÍ THRILLER NETFLIXU SLIBUJE SPOUSTU NAPĚTÍ. UKÁŽE, KAM AŽ JSOU LIDÉ SCHOPNI ZAJÍT, ABY SI SPLNILI SVÉ TOUHY

Film se kromě zajímavého tématu může pochlubit i skvělým obsazením. Zahráli si v něm Vojtěch Vodochodský, Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Ondřej Stupka, Martin Hofmann, Petr Lněnička, Marika Šoposká, Tomáš Maštalír, Igor Bareš a Vojtěch Kotek.

Na ČSFD si už stačil získat skvělé hodnocení 75 %. „Nejočekávanější český film roku 2024 si na premiéře v Karlových Varech vysloužil pětiminutový potlesk celého sálu. A zaslouženě. Celý film je vyšperkovaný do nejmenších detailů. Divák si užije horskou dráhu emocí a fandí všem hlavním postavám, což silně umocňuje zážitek z filmu. Body navíc jsou i za super soundtrack a užití dobové hudby. Takhle skvělý dobový film se v česku dlouho neobjevil,“ napsal jeden z diváků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SVĚŽÍ LETNÍ FILM, ZA KTERÝ SE DIVÁCI NEMUSÍ STYDĚT. NA NETFLIX MÍŘÍ ČESKÁ RODINNÁ KOMEDIE, KTERÁ JE KUPODIVU I VTIPNÁ

„Ještě teď mě svírá, když na něj pomyslím… Je to nadupaný návrat českého filmu, který mapuje část našich dějin a ukazuje hrdinství rozhlasáků,“ doplnil jiný. „Kdo by to byl řekl, že je tu ještě prostor pro nějakou další filmovou interpretaci událostí pražského jara. Mádl využil historické kulisy k tomu, aby rozehrál epickou, hollywoodsky vystavěnou fresku, jejíž témata jsou univerzálně srozumitelná a aktuální i dneska,“ uvedl ještě další.

Ani filmoví kritici nešetřili chválou. „Vlny opravdu působí jako dokonalý produkt script doctoringu v tom nejlepším smyslu slova. Vždy se orientujete, vždy chápete vzájemné vztahy, vždy víte, co máte cítit za emoci, a protože herci jsou dobře obsazení a své postavy chápou, tak tyto emoce i cítíte,“ napsal o snímku recenzent Kamil Fila. „To, že o srpnu 1968 ale točí věkově nezatížená generace a rekonstruuje obraz historie bez sentimentu, má jisté výhody. Téma pozbylo příliš bolavé živé tíže a je možné hrát si s různými úhly pohledu,“ dodal.

Pro samotného režiséra Jiřího Mádla jsou Vlny takovým splněným snem. O tvorbě snímku se ostatně důkladně rozpovídal v následujícím videu:

Herci si natáčení a spolupráci s Mádlem také užili. „Jde o velmi realistický pohled na tehdejší dobu a na to, jak se v takových podmínkách museli mnozí často rozhodovat,“ uvedl v tiskových materiálech k filmu Vojtěch Vodochodský, který si zahrál hlavního hrdinu Tomáše. Poté dodal: „Hned při čtení scénáře na mě dýchl neuvěřitelný temporytmus a dynamika, střihová skladba a detailní popisy scén. Jako herec se okamžitě vcítíte nejen do své postavy, ale do atmosféry celého filmu. Nic takhle dynamicky napsaného jsem dosud nečetl.“ Tatiana Pauhofová, která ve filmu ztvárnila redaktorku Věru Šťovíčkovou, pokračovala: „Režisér Jirka Mádl, kameraman Martin Žiaran a celý tým jsou zárukou precizní, profesionální a skvělé práce.“

Titulní píseň Vlny k filmu nazpívala zpěvačka Ewa Farna. Na textu a hudbě spolupracovala s Janem Vávrou, Lukášem Chromkem a Matějem Turcerem. „Jako u všech podobných nabídek jsem trvala na zhlédnutí filmu, a tak jsme se pár měsíců nazpět spolu s týmem, který jsem pro tento projekt vybrala, sešli v kinosále,“ řekla. „Chtěla jsem, ať písnička dokáže fungovat samostatně v mém repertoáru, zároveň ať je v ní patrná inspirace dobou a také ať je v ní cítit vzdor i naděje,“ dodala.

Historický thriller Vlny bude mít v kinech premiéru 15. srpna.

Zdroj: Seznam zprávy, ČSFD, Tisková zpráva Bontonfilmu, idnes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.