V kinech startuje retro drama s Tomem Hardym a Austinem Butlerem. Motorkáři jsou inspirování skutečným příběhem

Tereza Pulgretová
20th Century Studios

Česká kina stále čekají na vzkříšení, které nepřinesly ani očekávané kousky, jako je Kaskadér s Ryanem Goslingem, žhavé sportovní drama se Zendayou nebo akční komedie Mizerové. Určitou vzpruhou by pro kinaře mohlo být retro drama Motorkáři (The Bikedriders), ve kterém se jako drsňáci ukážou fešák Austin Butler s opěvovaným Tomem Hardym. S novinkou jsou navíc spokojení i kritici.

Na stříbrná plátna po celém světa rychlostí blesku vjíždí nové krimi Motorkáři od režiséra Jeffa Nicholse. Tvůrce se při psaní scénáře volně inspiroval stejnojmennou knihou Dannyho Lyona z konce šedesátých let, ve které popisuje svoji zkušenost s chicagským Outlaws Motorcycle Club. Jak ale sám filmař upozorňuje, přesná kopie snímek rozhodně není. Vypráví totiž příběh fiktivních lidí, kteří v sobě však skrývají velký kus reality.

Ústřední postavou je tvrdohlavá a nespoutaná Kathy (Jodie Comer), která v jednom z pochybných amerických barů potká svoji životní lásku Bennyho (Austin Butler). Protože je ale její vyvolený členem motorkářské party „Vandals“, stává se nejenom manželkou, ale také součástí této drsné skupiny.

ČTĚTE TAKÉ: TVŮRCI LEGENDY 28 DNÍ POTÉ DO POKRAČOVÁNÍ OBSADILI HVĚZDNÝ TÝM. V TRILOGII ZAZÁŘÍ VOLDEMORT, CILLIAN MURPHY JE BEZ ROLE

Postupem času si ovšem začne všímat, že ze svobodné jízdy se Vandals pod vedením Johnnyho (Tom Hardy) stávají nebezpečným gangem. Kathy se tak pro sebe a Bennyho snaží z brutálního života najít únikovou cestu ven. Jenže nic není tak jednoduché, a to zvlášť proto, že si vůdce mladíka vytipoval jako svého budoucího nástupce. A otázkou také zůstává, co vlastně chce sám Benny.

Ve filmu se kromě už zmiňovaných hvězdných es objeví také Michael Shannon, Boyd Holbrook, Norman Reedus nebo například Mike Faist, jenž uchvátil dívčí srdce v romantickém dramatu od režiséra Luca Guadagnina s názvem Rivalové.

PSALI JSME: ŽHAVÉ DRAMA SE ZENDAYOU SKLÍZÍ CHVÁLU. RIVALOVÉ JSOU PODLE PRVNÍCH RECENZÍ NEJVÍC SEXY FILMEM ROKU A AGRESIVNÍ JÍZDOU NA HORSKÉ DRÁZE

20th Century Studios

První ohlasy kritiků na Motorkáře jsou zatím převážně pozitivní. Přestože o filmu nehovoří jako o největší pecce letošního roku, kredit tvůrcům dávají za zajímavý příběh i věrohodné a dobře zpracované zachycení tehdejší motorkářské kultury. Kredity dostávají také Butler, Hardy a Comer za skvělé výkony. „Atmosféra celého snímku je naprosto dokonalá. Celý příběh ale někdy působí spíš jako série obrazů,“ zhodnotila Emily Zemler pro Observer.

Novinka zažila světovou premiéru loni v srpnu na 50. ročníku filmového festivalu Telluride. Do kin měli Motorkáři vstoupit několik měsíců poté, kvůli hollywoodské stávce scenáristů se ale uvedení posunulo na letošní červen.

Motorkáři v tuzemských kinech startují už 20. června.

Zdroje: Kinomaniak, ČSFD, Digital Spy, Rotten Tomatoes, Observer, World of Reel

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.