Na Netflix míří hit natočený podle úspěšného young adult románu Johna Greena. Diváci ho přirovnávají k moderní verzi Love Story

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Netflix se tentokrát rozhodl, že přidá do své nabídky i jednu perlu určenou převážně mladým lidem. Romantické drama Hvězdy nám nepřály (The Fault in Our Stars) z roku 2014 bylo natočeno podle úspěšného románu Johna Greena a diváci na něj pěli samou chválu. Takový skvost je radno si i po letech připomenout.

Hazel Grace Lancasterové (Shailene Woodley) je šestnáct let. Má ráda své někdy až příliš starostlivé rodiče, a právě se zamilovala do kluka jménem Gus Waters (Ansel Elgort), který se na oplátku zakoukal do ní. Jak se sbližují, společně řeší obavy vyplývající z jejich zdravotních potíží a zároveň sdílí lásku ke knihám, včetně Hazelina oblíbeného románu Císařský neduh. Už několikrát se marně snažila spojit s autorem knihy, samotářským Peterem Van Houtenem (Willem Dafoe), ale nevyšlo to.

Když se Gusovi podaří Van Houtena kontaktovat, spisovatel je oba pozve do dalekého Amsterdamu. Gus je rozhodnutý vzít Hazel na cestu, aby našla odpovědi na všechny otázky, které ke knize měla. Jenže odpovědi, které hledá, nakonec nepřichází od Petera Van Houtena. Přichází z velkého dobrodružství, které dívka prožije s někým, koho se nebojí milovat a kdo jim oběma dal něco, co Hazel nazývá „Malou věčností – nekonečnem mezi sečtenými dny.“

ČTĚTE TAKÉ: V ROLI FRANCESKY BRIDGERTON SE VYSTŘÍDALY HEREČKY. HEREČKA HANNAH DODD MUSELA KVŮLI ROLI CHODIT NA HODINY ETIKETY A DIALEKTU

Hrdinové filmu, které spojuje kousavý humor, pohrdání konvencemi a především láska, co s nimi cloumá, jsou opravdu výjimeční. Jejich vztah je o to neobvyklejší, že se seznámili a zamilovali do sebe na sezeních podpůrné skupiny pro boj s rakovinou. Jejich příběh hřeje i dojímá.

Snímek Hvězdy nám nepřály, který natočil režisér Josh Boone, si na Kinoboxu vysloužil skvělé hodnocení 80 %. Diváci si film zamilovali i přesto, že do hlavních rolí nebyly obsazeny žádné slavné hvězdy.

„Tento film mě příjemně překvapil. Jde o příběh lásky, v jejímž pozadí je stále citelná blízkost smrti. Smrt je tu nastíněna jako něco, s čím někteří lidé musí počítat na denní bázi, jako součást jejich života. Příjemné bylo herecké obsazení a ve filmu je i neočekávaný zvrat,“ napsala jedna z divaček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: VRCHOL ČESKÉ FILMOVÉ TVORBY, V NEGATIVNÍM SLOVA SMYSLU: NOVÁ KOMEDIE S PETROU HŘEBÍČKOVOU ALE BODUJE NA NETFLIXU

„V podstatě jde o moderní uchopení tématu romantismu. V Americe tento žánr fungoval už v Love Story, a to byl megahit. Hvězdy nám nepřály je to samé v bledě modrém. Romantický příběh o nenaplněné lásce dvou mladých lidí, které i přes vzájemný cit odděluje nepřekonatelná překážka, která má v tomto případě podobu těžké nemoci,“ uvedl divák, který rovněž pochválil obsazení.

Další diváci a recenzenti obdivovali černý humor hrdinů, lidskost, lehkost vyprávění a také herecký výkon Willema Dafoe, kterému dle slov jednoho nadšeného diváka role podivínského, nevrlého a alkoholu holdujícího spisovatele Petera Van Houtena vyloženě sedla.

Vydařený romantický snímek, který rozesmutní i pohladí po duši, bude na Netflixu dostupný už 15. června.

Zdroj: CinemArt, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 80 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.