Odporné slovenské devadesátky míří na Netflix. Rytmus a Štáfek si v akčním thrilleru zahráli na gangstery

Tereza Pulgretová
Foto: CinemArt

Druhou šanci už brzy dostane slovenský akční thriller Válka policajtů, ve kterém si střihl roli mafiánského bosse známý rapper Rytmus. Novinka se sice objevila v kinech letos v únoru, velký úspěch ale rozhodně nesklidila. Kriminálku z pera novináře Arpáda Soltézse svým uživatelům nyní nabídne Netflix.

Hvězda slovenské rappové scény Patrik „Rytmus“ Vrbovský si z talentové soutěže The Mag Wrap na chvíli odskočil na filmová plátna. V únoru s dalšími tvůrci představili akční snímek Válka policajtů od režiséra Rudolfa Biermanna, který si příběh inspirovaný skutečnými událostmi vypůjčil z knihy bývalého investigativního novináře Arpáda Soltézse.

Novinka zachycuje podivnou a nebezpečím i podvody nasáklou atmosféru devadesátých let. Policejní kapitán Miky Miko (Alexander Bárta) se v té době pohybuje na hraně zákona, když se snaží vést válku s východoslovenským podsvětím. Tyto boje jsou ale jako když jde David po Goliášovi, protože tamní mafiánské gangy žijí v křehké symbióze s bezpečnostními složkami, což Mikovi značně znesnadňuje práci. Když mu navíc přijde do cesty jeho nový parťák Igor Molnár (Juraj Loj), věci náhle naberou nečekaně tragické obrátky.

ČTĚTE TAKÉ: ČESKÝ PROPADÁK PLNÝ VTIPŮ NA ÚROVNI ZÁKLADNÍ ŠKOLY A HERECKÝCH VÝKONŮ NA BODU MRAZU OPĚT OVLÁDL NETFLIX

Scénář oslovil i diváky oblíbeného herce Jakuba Štáfka, jenž se kvůli roli učil mluvit „východňársky“. Ve Válce policajtů se ukáže jako mladý gauner Maco. „Devadesátá léta na Slovensku byla ostřejší než v Čechách, a to jsme je i my měli dost divoká. Některé věci jsou lehce mrazivé. Možná víc než lehce,“ uvedl.

V kůži hlavního záporáka Berciho se předvedl umělec Rytmus, který v devadesátkách prožil mládí. A protože pracoval jako krupiér, potkal se s množstvím mocných, bohatých a ne vždy dobrých lidí. S mafií má ale dle svých slov zkušenosti pouze z tehdejší doby a zaměstnání. „No a potom, když je někdo například úspěšný v hudbě, tak nerozlišuje, kdo si ho zavolá. Je naprosto běžné, že si ho jako hudebníka někdo zavolá například na narozeninovou oslavu. Může si ho zavolat politik, mafián, takový, jinaký, hudebník nerozlišuje fanoušky. Takže hrál jsem pro všechny, od vagabundů přes politiky, to je běžná věc, protože hudbu poslouchají všichni, já to nerozlišuji,“ doplnil.

Ve snímku lze vidět i další tváře, jako jsou herci Róbert Jakab, Marián Mitaš, Jakub Rybárik nebo Martin Nikodým. Natáčení, které se odehrávalo například v Košicích, Popradu nebo Žehře, se zúčastnilo také osm kaskadérů a deset skutečných policistů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NEJVULGÁRNĚJŠÍ, NEJVTIPNĚJŠÍ A NEJSTYLOVĚJŠÍ ČESKÁ KOMEDIE BYLA HITEM V KINECH A TEĎ VÁLCUJE NETFLIX. TUZEMSKÝ KLENOT DIVÁKY STÁLE BAVÍ

Foto: CinemArt

A právě obsazení a herecké výkony byly prvky, které kritici chválili nejčastěji. „Výkony jsou dobré, příběh není plytký, ale viděli jsme ho v podstatě tisíckrát a samotný film nepřináší ani minutu překvapení a něčeho nového, nad čím by člověk užasl. Všechno je vlastně variací na tisíckrát zhlédnuté. Přesto drží snímek pohromadě a je profesionálně dobře udělaný a je na něm vidět kvalitně odvedená práce, což je dnes rozhodně důvod k pochvale,“ napsal ve své recenzi Petr Kouba.

Ani divácké ohlasy nenaznačují, že by dílo bylo úplný propadák a Válka policajtů si od nich na Kinoboxu vysloužila 61 %. Návštěvnost kin ovšem hovoří o opaku. V českých kinosálech novinku navštívily pouze smutné necelé tři tisíce lidí.

Jak si česko-slovenští filmaři a jejich Válka policajtů skutečně vedli, se můžete přesvědčit sami od 8. května na Netflixu.

Zdroje: ČSFD, CinemArt, Kinobox, PrahaIn, Kinomaniak

Hodnocení na Kinoboxu: 61 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.