Nechutný snímek, říkají diváci o kontroverzním dramatu, kde Jenna Ortega svádí svého učitele. Ten teď putuje na Netflix

Tereza Pulgretová
Foto: Lionsgate / Zac Popik

Když film Premiantka (Miller’s Girl) viděli diváci v kinech, mnoho z nich se zhrozilo. Učitel a jeho mladá talentovaná studentka, kteří se nechávají pohltit vášní, a to navíc v podání Bilbo Pytlíka a Wednesday Adamsové, nezněli jako velké lákadlo. Od fanoušků i kritiků si pak tento kontroverzní kousek vysloužil drsné hodnocení. O kvalitě temné komedie, jejímž hlavním motivem je zakázaná láska, se brzy budou moct přesvědčit také uživatelé Netflixu.

Britského herce Martina Freemana si všichni milovníci filmu vybaví jako Bilbo Pytlíka ze série Hobit či jako nejlepšího přítele Sherlocka Holmese v oceňovaném seriálu. Mladou Jennu Ortegu si lidé asociují hlavně s hororovými žánry a její ikonickou seriálovou rolí Wednesday Adams. Spojit tyto dva na první pohled odlišné světy se rozhodla režisérka a scenáristka Jade Halley Bartlett, která na začátku února uvedla na stříbrná plátna svůj filmový debut s názvem Premiantka.

Příběh začíná u osmnáctileté Cairo Sweet, která disponuje neobyčejným talentem na psaní. Její dovednosti uhranou profesora literatury Jonathana Millera, jenž svojí studentce zadá úkol, na kterém si chce Cairo otestovat. Započne tím divokou jízdu na kolotoči plnou vášní a intrik, kterým bude muset dvojice čelit, a porazit tak svoje nejtemnější stránky.

ČTĚTE TAKÉ: KOLEM WEDNESDAY JE OPĚT RUŠNO. TVŮRCI SI PRO DIVÁKY PŘIPRAVILI NĚKOLIK VELKÝCH ZMĚN A LÁKAJÍ NA NOVÉ POSTAVY

Foto: Lionsgate / Zac Popik

Drama pojednává o složité otázce nerovnosti a zneužití mocenského postavení v komplikovaném sexuálním vztahu mezi pedagogem a mladou žačkou. K tématu nicméně přistupuje trochu kontroverzně, když se snaží role prohodit a ukázat, že ten zdánlivě slabší nemusí být vždycky obětí. Některé na zhlédnutí novinky možná naláká i fakt, že u natáčení hercům, mezi nimiž je věkový rozdíl 31 let, asistovala intimní koordinátorka.

S novátorským přístupem k zachycení tohoto palčivého tématu ale lidé příliš spokojení nebyli. Na Rotten Tomatoes si film vysloužil od odborníků chabých 29 %, u diváků si pak vedl se 42 % o něco lépe. Spokojená nejspíš nebude ani Ortega, která si tímto na seznam připsala nejhůř hodnocený kousek ve svojí kariéře.

PSALI JSME: 7 NEJVĚTŠÍCH FILMOVÝCH PŘEŠLAPŮ NETFLIXU PODLE ČECHŮ: SUPERHRDINSKÁ SLÁTANINA NEBO BRAK SE SCÉNAMI JAKO Z FILMŮ PRO DOSPĚLÉ

Na Kinoboxu byli na Premiantku fanoušci trochu méně přísní a udělili jí 52 %. Na rozdíl od zahraničních sledujících si nestěžují na „nechutnosti“ a „odpornosti“ ve spojitosti s erotickými scénami, ale spíš jim vadí nepřirozená chemie mezi protagonisty. „Režie Jade Halley Bartlett, která je zároveň autorkou scénáře, nedokáže dostatečně prokreslit zlomové momenty v příběhu. Film působí spíše jako divadelní adaptace než jako plnohodnotné kino. S ohledem na talentované hlavní herecké duo a odvážné téma je to škoda,“ napsal jeden z recenzentů.

V kritikách ale lidé jinak hvězdné výkony chválí a vyzdvihují jejich snahy udělat z nepovedeného snímku něco aspoň trochu koukatelného. „Premiantka slouží jen jako herecký showreel Jenny Ortegy a Martina Freemana, kteří se zuby nehty snaží se svými nečitelnými a zmatečně napsanými úlohami důstojně popasovat. Černohumorné melodrama je však hlavně obětí svých vlastních ambic a nedotažených tvůrčích rozhodnutí, jež vyvolávají v lepším případě zmatek, v tom horším rovnou posměch,“ okomentoval Mojmír Sedláček.

Zdali je Premiantka dílo „tak špatné, až je to dobré“, se můžou uživatelé Netflixu US přesvědčit sami od 25. dubna.

Zdroje: ČSFD, Forbes, Kinobox, Novinky, Dexerto, Digital Spy

Hodnocení na Kinoboxu: 52 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.