Krásné a dojemné, vychvalují diváci nové drama, které ovládlo sledovanost Netflixu po celém světě

Eva Lenská
Foto: Loris T. Zambelli/Netflix

Momentálně válcuje Netflix filmová adaptace young adult románu italské spisovatelky Erin Doom. Slzotvůrce (The Tearsmith/Fabbrica di lacrime) se krátce po vydání dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů a uchvacuje zejména ženy. Kromě dojemného příběhu se všem líbí i překrásná hudba.

Mezi zdmi sirotčince Grave, kde Nica vyrůstala, se odjakživa vyprávěla legenda o slzotvůrci. Tento tajemný umělec má na svědomí všechny strachy, které obývají lidská srdce. V sedmnácti letech však nastal čas, aby dala pohádkám sbohem. Manželé Milliganovi zahájili proces adopce a jsou připraveni dát jí rodinu, po které vždy toužila. V novém domově však nebude sama. Spolu s ní ze sirotčince odchází i záhadný sirotek Rigel, poslední člověk na světě, kterého by chtěla za adoptivního bratra. Rigel je inteligentní, chytrý a hraje na klavír jako uhrančivý démon. Jeho andělský vzhled ale skrývá temnou povahu.

ČTĚTE TAKÉ: NETFLIX SE ZBLÁZNIL. V DUBNU UVEDE ČESKÝ VÁNOČNÍ FILM. PODLE DIVÁKŮ JE TO VŠAK VYKASTROVANÁ MODERNÍ POHÁDKA

Přestože Nicu a Rigela spojuje společná minulost plná bolesti a útrap, zdá se, že jejich soužití je nemožné. Ovšem laskavost a zloba jsou dva různé způsoby, jak bojovat s bolestí, aby zůstali naživu, skryli emoce, které ničí jejich srdce, a stali se jeden pro druhého oním legendárním slzotvůrcem. Slzotvůrci však nelze lhát a oni budou muset najít odvahu přijmout zoufalou sílu, která je k sobě přitahuje a které se říká láska.

Romantické drama režiséra Alessandra Genovesiho si na ČSFD vysloužilo vcelku slušné hodnocení 66 %. Diváci, kteří očekávali slátaninu pro puberťáky, byli mile překvapeni. „Rozhodně je to koukatelná záležitost a pro jednou i teen film, co není stupidní a neskrývá nějakou rádoby poučku a soustředí se hlavně na pocity dvou zlomených mladých lidí. A určitě stojí za zmínku velmi dobrý hudební doprovod, ta jemná klavírní hudba to celé skvěle podtrhuje,“ napsala spokojená recenzentka na ČSFD.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: JAKMILE SE ZAČNETE DÍVAT, NEPŘESTANETE. DIVÁCI NETFLIXU SI ZAMILOVALI NOVÝ SERIÁL. V ČESKU HO ALE SKORO VŠICHNI PŘEHLÉDLI

„Úžasně vykreslené zlomené děti. Nádherné ztvárnění bolesti a radosti. Krásné a dojemné,“ uvedla další. Film sice hltaly hlavně dámy, což je znát zejména z pochvalných ohlasů na sociálních sítích, přesto neušel ani mužům. „Díky tomuto filmu přemýšlím nad tím, že začnu sám hrát na piano. Překrásná hudba, dokázal bych ji poslouchat dokolečka,“ přiznal jeden z nich.

Jiný ho pak směle přirovnal k Twilight sáze bez vlkodlaků a upírů. Výhodou také je, že ačkoli jde o snímek o mladých a pro mladé, zvládne upoutat i dospělé. Rozhodně dokáže strhnout a citlivé povahy i rozplakat.

Slzotvůrce si vede skvěle ve sledovanosti. Na Netflixu právě boduje jako druhý nejsledovanější film v Česku a ve světe je přímo na vrcholu žebříčku TOP 10.

Zdroj: ČSFD, Netflix, Flix Patrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.