Natáčení ohrožující životy, Gott jako čínskej pinč a Fiala jako lívanec… Limonádový Joe aneb Koňská opera diváky baví už 60 let

Kamila Bartošová
Foto: Filmové studio Barrandov.

Československá westernová komedie Limonádový Joe aneb Koňská opera slaví šedesát let od své premiéry. K filmu byli poprvé u nás využiti kaskadéři a najít hlavního herce nebylo vůbec jednoduché. Více zajímavostí z natáčení se dozvíte v našem článku.

Československá muzikálová komedie a parodie westernu na motivy knihy a divadelní hry Jiřího Brdečky, kterou režíroval Oldřich Lipský, vyšla v roce 1964. Ve své době to byl velmi vzácný filmový žánr, ale díky vtipnému a originálnímu příběhu se stal snímek Limonádový Joe aneb Koňská opera velmi úspěšným a je jedním z nejpopulárnějších kousků dodnes. Nejenže měli tvůrci při natáčení málo peněz, ale v té době byl i nedostatek hřebíků na trhu. Aby mohli postavit kulisy, měli všichni herci nakázáno, ať hřebíky nosí ze svého domu.

Kodet, Gott i Fiala

Původně byl pro hlavní roli Limonádového Joea vybrán Jiří Kodet, pro kterého už měli tvůrci připravený kostým a koně a herec se učil scénář. Jeho matka však s rolí nesouhlasila a režisérovi a scenáristovi řekla, že se její syn na tuto roli nehodí, tak ať mu ji nedávají.

Dalším adeptem se stal legendární Český slavík Karel Gott. Tenkrát ještě nebyl moc známý, ale v té době zrovna zpíval v kavárně Alfa a i přes to, že neuměl anglicky, dokázal zpívat jazykem, který angličtinu připomínal a přesně někoho takového tvůrci hledali. Karel Gott byl však pracovně v Německu, takže musel roli nakonec odmítnout, ale propůjčil svůj hlas hlavnímu hrdinovi ve všech písních.

Kovboje a milovníka limonády Kolaloka tak nakonec ztvárnil herec Karel Fiala, který roli s radostí přijal i přes to, že pěvecké části musel přenechat Gottovi, jelikož dokázal lépe zazpívat falšovanou angličtinou. Tu můžeme slyšet například v písni scenáristy Jiřího Brdečky, „Sou fár tu jú aj mej“, napsané v anglicko-mexickém dialektu.

Limonádový Joe aneb Koňská opera
Foto: Filmexport Home Video s.r.o.

Květa Fialová, která si ve filmu střihla roli barové zpěvačky a arizonské pěnice Tornádo Lou byla při natáčení těhotná a v pěveckých scénách jí hlas propůjčila Yvetta Simonová. „Obsazení samotného Limonádníka nebylo jasné hned. Tam dělali konkurz i další herci. Kodet třeba, to už bylo skoro hotový, ale tam mu to nějak zkazila jeho máma. Také se uvažovalo o Karlu Gottovi, jenže ten vypadá jako čínskej pinč, tak to nakonec dostal Karlík Fiala. Ten byl ale přesnej. Vypadal jako lívanec a to bylo vono. Olda Lipskej totiž uměl obsadit do filmu správnej hereckej typ. V tom byl geniální,” prozradila herečka pro knihu svého kolegy Josefa Kubáníka, Poslední deník Květy Fialové.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: SOUTĚŽ: VYHRAJTE 3X ROČNÍ PŘEDPLATNÉ NA DISNEY+ A UŽIJTE SI NEJEN NOVOU MINI SÉRII ŠÓGUN

Kaskadérské začátky

Pro pomoc při natáčení Limonádového Joe aneb Koňská opera byl sestaven tým ze vzpěračů, zápasníků, boxerů a profesionálních sportovců, kterých bylo vybráno celkem pětatřicet. Ti se stali kaskadéry, což v té době jako povolání ještě prakticky neexistovalo. Využili je ve scénách, kde se odehrávaly rvačky a přestřelky nebo také při jezdeckých a akčních záběrech. Výsledek byl pak velmi obdivuhodný, jelikož se aktéři nedrželi zpátky a opravdu se mlátili, což je v několika případech málem stálo i život a nevyhnuli se ani vážným zraněním.

Herec Zdeněk Srstka prý nevěděl, že dostal pravou židli z bukového dřeva, a tak ji vzal a někoho s ní praštil tak, jak to bylo napsané ve scénáři. Kaskadér, který úder židlí schytal, byl potom po dlouhou dobu v bezvědomí. Další aktér, Josef Hlinomaz, se zase zranil na několik týdnů, když Zdeňka Srstku kopl do hlavy kolenem. Jedno zranění ho bohužel neminulo a kvůli scéně, kde rozkouše housle vyrobené z cukru, si rozřezal celé horní patro v ústech. Hlavní herec Karel Fiala měl namále, když se mu splašil kůň a táhl ho za sebou. Naštěstí se jim zvíře podařilo včas zastavit.

Limonádový Joe aneb Koňská opera
Foto: Filmové studio Barrandov

Nejlepší hlášky z filmu

Ve filmu zaznělo mnoho vtipných hlášek. Podívejte se na ty nejlepší z nich:

  • To je on. Mého srdce šampion.
  • Mučeníčko, to je moje potěšeníčko.
  • Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina.
  • Alkohol podávaný v malých dávkách, neškodí v jakémkoliv množství.
  • Prohrál jste, saláte!
  • Chceš-li pistolníkem býti, musíš kolaloku píti.
  • Dojemné! Skoro mám chuť nebýt padouchem.
  • Noci jsou chladné, budu potřebovat teplé prádlo.
  • Smrdutý opossume!
  • Chlípný hnusníku! Teda, hnusný chlípníku!

PSALI JSME TAKÉ: SILNÉ TÉMA S NEČEKANĚ PODAŘENÝMI HERECKÝMI VÝKONY: NA NETFLIX MÍŘÍ VYCHVALOVANÝ ČESKÝ KOUSEK OD ALICE NELLIS

Znáte legendární westernovou komedii Limonádový Joe aneb Koňská opera? Pokud ne, tak se na ni určitě podívejte, jelikož patří k těm nejlepším československým filmům vůbec.

Zdroje: Kafe, iDobryden, Lidovky, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.