Jako první Afroameričanka bojovala o prezidentské křeslo a stala se vzorem mnoha dívek. Na Netflix míří film o Shirley Chisholm

Eva Lenská
Foto: Glen Wilson/Netflix

Na Netflix míří další životopisný film, který potěší zejména ženy. Je totiž o první Afroameričance, která kandidovala na prezidentku. Snímek s názvem Shirley Chisholmová: Kandidátka na prezidentku USA (Shirley) natočil režisér, který má na svědomí úspěšnou sérii American Crime.

Shirley Anita St. Hillová se narodila 30. listopadu 1924 v New Yorku a už ve škole se zajímala o budoucnost a práva Afroameričanů. Po svatbě s Conradem Chisholmem se začala věnovat charitě, stala se vzdělávací poradkyní v mateřské škole a brzy ji zaujala také politika. Stala se tak první Afroameričankou, kterou v roce 1968 zvolili do Sněmovny reprezentantů USA.

ČTĚTE TAKÉ: NETFLIX CHYSTÁ HISTORICKÝ SERIÁL O VRAŽDĚ AMERICKÉHO PREZIDENTA GARFIELDA. MAJÍ HO NA STAROST TVŮRCI HRY O TRŮNY

Chtěla toho však dosáhnout mnohem víc, proto v roce 1972 kandidovala na prezidentku. Bylo to velmi odvážné rozhodnutí. Jako žena a k tomu Afroameričanka neměla vysoké šance, přesto do toho šla s velkou odvahou. Prezidentem Spojených států se sice nakonec stal Richard Nixon, Shirley se však stejně stala vzorem pro mnoho žen a dívek. Později o své životní cestě napsala dvě autobiografické knihy.

Ve filmu Shirley Chisholmová: Kandidátka na prezidentku USA ji ztvárnila oscarová herečka Regina King, která zazářila ve filmech Kdyby ulice Beale mohla mluvit a Ray.

„Poprvé jsem se s Reginou setkal před šesti či sedmi lety, když jsme spolu natáčeli seriál American Crime. Naše kariéry byly na různých pozicích, Reginina cesta byla vždycky dost přímočará. Ale při jedné diskusi, kdy doslova došlo na lámání chleba, kdy jsme spolu seděli a snažili se přijít na to, co nás spojuje, vytáhla Shirley Chisholm,” vzpomínal režisér John Ridley, když přišla řeč na jejich spolupráci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TVŮRCI PROZRADILI, KDO ZTVÁRNÍ RODIČE JAMIEHO A CLAIRE V PREQUELU CIZINKY KREV MÉ KRVE. TEN UŽ SE ZAČAL PRODUKOVAT

Kromě Reginy King ve filmu hrají také Lance Reddick, Lucas Hedges, Brian Stokes Mitchell, Christina Jackson, Michael Cherrie, Dorian Crossmond Missick a Amirah Vann.

V upoutávce můžete vidět, jakého měla Shirley Chisholm ohnivého ducha. Nedala se zaskočit, šla si za svým cílem a vždy věděla, jak druhým odpovědět. Tvůrci slibují, že snímek nabídne vytříbený intimní portrét politické průkopnice v zásadním období moderních amerických dějin.

Životopisný film Shirley Chisholmová: Kandidátka na prezidentku USA bude na Netflixu dostupný od 22. března.

Zdroje: Tudum, Wikipedie, What’s on Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.