Film podle skutečného příběhu o modelce Effie Gray, která zůstala i po svatbě pannou, míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Sovereign Films

Netflix přináší další historický snímek, který je natočený podle skutečné události. Líčí život, netradiční manželství a milostné trable skotské modelky a malířky Effie Gray, která měla za manžela pěkného podivína. Nulový sexuální život ji navíc vrhl vstříc pokušení.

Děj filmu se odehrává v 19. století v Londýně, Benátkách a ve Skotsku. Mladá a nezkušená Effie Gray (Dakota Fanning) se provdá za kritika viktoriánského umění Johna Ruskina (Greg Wise), který kupodivu nejeví žádný zájem o tělo své ženy. Ač je tedy Effie vdaná, pořád zůstává pannou.

Poté, co manželé stráví nějaký čas v Benátkách, vyrazí do Skotska, kde Effie pozná přitažlivého malíře Johna Everetta Millaise (Tom Sturridge), do kterého se zamiluje. On její city opětuje, a když zjistí, jak je na tom její manželství, nabádá ji k rozvodu. Podaří se však zařídit, aby manželství s Ruskinem bylo anulováno? A za jakých podmínek?

Kdo byla skutečná Effie Gray a je její příběh, který uvidíte ve filmu, pravdivý? Zaměřme se nyní na několik zajímavostí o této nevšední ženě, která se narodila 7. května 1828 ve skotském Perthu jako Euphemia Chalmers Gray.

  • Effie se narodila právníkovi a podnikateli Georgi Grayovi a jeho ženě Sophii Margaret. Měla dvě sestry: Alici a Sophii. Vyrůstala v Bowerswellu, v domě italského stylu nedaleko úpatí kopce Kinnoull Hill.
  • Rodina malířky znala Ruskina již dlouho, tudíž jej podněcovala k sňatku s Effie už v době, kdy dívce bylo 12 let. Ke svatbě nakonec došlo 10. dubna 1848.
  • Ruskina nelákala půvabná tvář jeho ženy, a už vůbec ne její tělo. Nikdy se jí ani nedotkl. Manželství nikdy nenaplnil, a dokonce prý údajně tvrdil, že se mu její tělo hnusí, zejména kvůli pubickému ochlupení a menstruační krvi. Ženy si prý představoval úplně jinak.
  • Johna Everetta Millaise Effie potkala pět let po svatbě. V té době byla stále panna. To se samozřejmě změnilo, když se za něj v roce 1855 provdala. Měli spolu 8 dětí.
  • Anulace sňatku s Ruskinem jí zamezila účastnit se událostí na nichž byla přítomna královna Viktorie, což ji pochopitelně trápilo. Byla totiž společensky velmi aktivní.
  • Zemřela 23. prosince 1897 ve věku 69 let. Je pohřbena na hřbitově Kinnoull v Perthu. Její podoba je však navěky zachována na mnoha Millaisových obrazech.

Snímek Effie Gray natočil režisér Richard Laxton podle scénáře známé britské herečky Emmy Thompson, která si ve filmu zahrála lady Eastlake. Hlavní hrdinku měla původně ztvárnit Elle Fanning, jenže příliš vyrostla, tak se tvůrci rozhodli svěřit roli její starší ale menší sestře Dakotě.

Snímek o délce 108 minut bude na Netflixu dostupný 1. prosince.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.