7 filmů na Netflixu natočených podle knihy: Nechybí klasika, mysteriózní thriller ani jeden z nejlepších snímků loňského roku

Eva Lenská
Foto: Netflix

Výběr seriálů, které byly natočeny podle knih, jsme tu už měli. Tentokrát se tedy zaměříme na filmy. Některé ale nemají zrovna nejlepší hodnocení a v tom případě lze jen doufat, že aspoň jejich literární předloha je lepší. Máme tu romantiku, žhavý a smyslný kousek i thriller. Nechybí ani jeden z nejlepších filmů od Netflixu za rok 2023.

Poslední dopis od milence

Novinářka Ellie Haworthová najde v archivu v práci milostný dopis z roku 1965. Psaní vypráví srdcervoucí milostný příběh dvou milenců, Jennifer, která je provdaná za bohatého podnikatele, a novináře Anthonyho, jenž o jejím muži napsal článek. Žena, která ztratila víru v lásku, díky upřímným slovům v dopise poznává, že je možné milovat s takovou spalující vášní, o níž dosud četla jen v knihách. Proto hledá další listy. Naštěstí jí s tím pomůže přitažlivý archivář Rory. Knihu Poslední dopis od milence napsala oblíbená britská spisovatelka Jojo Moyes. V českém překladu vyšla v roce 2013.

Na Kinoboxu si film Poslední dopis od milence vysloužil hodnocení 69 %.

ČTĚTE TAKÉ: V KOUZELNÉM IRSKU SI PŘEJE MUŽE SVÝCH SNŮ, NAKONEC DOSTANE ROVNOU DVA: NA NETFLIX MÍŘÍ NOVÁ ROMANTICKÁ KOMEDIE S LINDSAY LOHAN

Vykupující láska

Za dob kalifornské zlaté horečky se mladý farmář Michael zamiluje do ženy, která se zatvrdila vůči okolnímu světu a nenávidí muže. Krásná Angel má ale do anděla daleko. Je to totiž nevěstka. Kdysi se jmenovala Sarah, ale když jí zemřela matka, prodal ji její krutý otec do vykřičeného domu. Michael by se rád oženil a jednoho dne mu osud napomůže.

Zbitá Angel souhlasí, že si ho vezme a odejde s ním do jeho domu. Mladík o ni pečuje, překvapivě po ní nechce sex a učí ji pracovat na farmě. Jejich vztah není jednoduchý. Angel je zatížená svou minulostí a v důsledku toho musí překonat mnoho překážek. Dokáže se vůbec zamilovat a uvěřit, že je hodna lásky? Dojemný román Vykoupená láska je inspirovaný příběhem biblického proroka Ozeáše a napsala ho americká autorka Francine Rivers. V češtině vyšel v roce 1999.

Na Kinoboxu si film Vykupující láska vysloužil hodnocení 72 %.

Žena v okně

Psycholožka Anna Fox trpí agorafobií kvůli traumatu z autonehody. Žije sama ve velkém domě v New Yorku, nezvládá vycházet ven, a tak celé dny popíjí alkohol, hraje online šachy, sleduje staré filmy a špehuje sousedy. Zejména ji zajímají Russellovi, kteří se přestěhovali do domu přes ulici. Na první pohled vypadají jako normální rodina. Mají dospívajícího syna a zdají se být přátelští.

Přesto tu něco nehraje. Jednoho se Anna stane svědkem zločinu. Uvidí něco, co vidět neměla, a zavolá proto policii. Jenže budou dva detektivové věřit ženě, která zapíjí léky na psychiku alkoholem a nedokáže se vyrovnat s minulostí? Thriller Žena v okně má na svědomí americký spisovatel A. J. Finn. Má velmi dramatické rozuzlení a v češtině vyšel v roce 2017.

Na Kinoboxu si film Žena v okně vysloužil hodnocení 54 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SKANDÁL PRINCE ANDREWA: SÓLOKAPR DESETILETÍ, KTERÝ VEDL K PÁDU KRÁLOVNINA OBLÍBENÉHO SYNA, PŘIBLÍŽÍ NOVÝ FILM OD NETFLIXU

365 dní

Hlava mocné sicilské mafiánské rodiny Massimo Torricelli unese přitažlivou ženu jménem Laura Biel, o které už nějakou dobu sní, ta se ovšem vzpírá. Dlouho ale šarmantnímu mafiánovi odolávat nedokáže. Je uhrančivý, sexy a ví, jak na ženy. Má jen 365 dní, aby získal její srdce. Pak ji musí propustit. Film sám o sobě je vlastně poměrně o ničem. Ale dlouhou erotickou scénu na jachtě si nechá ujít málokdo. Kousek se dočkal i dvou pokračování. Erotickou sérii napsala polská spisovatelka Blanka Lipińska. První díl 365 dní vyšel v češtině v roce 2021.

Na Kinoboxu si film 365 dní vysloužil hodnocení 33 %.

Pýcha a přemlouvání

Anne lituje, že na příkaz své rodiny zrušila zasnoubení s nemajetným námořním důstojníkem Frederickem Wentworthem. Po více než sedmi letech od rozchodu se bývalí milenci znovu setkávají. Wentworth, nyní bohatý kapitán, se vrací a nachází Anne jako neprovdanou sedmadvacetiletou starou pannu. Samozřejmě nastane poprask.

Konají se plesy, výlety na moře a pomalu tu vzniká milostný trojúhelník, v němž figuruje také ďábelsky okouzlující William Elliot. Dočká se Anne nakonec druhé šance, nebo dá svou ruku někomu jinému? Snímek Pýcha a přemlouvání byl natočen podle knihy Anna Elliotová od britské spisovatelky Jane Austen. V češtině vyšla několikrát, nejnověji v roce 2021.

Na Kinoboxu si film Pýcha a přemlouvání vysloužil hodnocení 57 %.

Mastičkář

Dramatický a dojemný snímek vypráví příběh uznávaného chirurga Rafala Wilczura, kterého opustí manželka s dcerou. Jelikož se stane obětí přepadení, ztratí paměť a už ani neví, kde se v něm berou léčitelské schopnosti. Po mnoha letech, zapomenutý a chudý, se střetává se svojí dospělou dcerou. Bohužel si toto spojení ani jeden z nich neuvědomuje. Knihu Mastičkář napsal polský spisovatel Tadeusz Dołęga-Mostowicz. V češtině poprvé vyšla v roce 1968, ale pokud nechcete běhat po antikvariátech, zkuste se poohlédnout po vydání z roku 2017.

Na Kinoboxu si film Mastičkář vysloužil hodnocení 78 %.

NAPSALI JSME TAKÉ: 7 SERIÁLŮ NATOČENÝCH PODLE KNIHY, KTERÉ SI MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU: DOJEMNÉ VÁLEČNÉ DRAMA I KRIMI, OD KTERÉHO SE DÁ TĚŽKO ODPOUTAT

Láska & gelato

Lina se vydává do Itálie, aby splnila poslední přání zesnulé matky a poznala svého otce. Krásy Toskánska ji však neokouzlí. Nemá náladu na pláže ani na slavné památky a nejraději by se vrátila domů. Proč by měla poznat otce, který se o ni celých šestnáct let nezajímal? Pak se k ní ale dostane deník matky z doby, kdy žila v Itálii.

Najednou odhaluje kouzelný svět plný tajných románků, umění a malých zastrčených pekáren. Nově objevená realita ji inspiruje k tomu, aby se vydala po stopách své matky a odhalila tajemství, které bylo příliš dlouho skryto. Knihu Láska & gelato napsala americká spisovatelka Jenna Evans Welch a v českém překladu vyšla v roce 2017.

Na Kinoboxu si film Láska & gelato vysloužil hodnocení 48 %.

Zdroje: Netflix, What’s on Netflix, Kinobox, Databáze knih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.