Skandál prince Andrewa: Sólokapr desetiletí, který vedl k pádu královnina oblíbeného syna, přiblíží nový film od Netflixu

Eva Lenská
Foto: Peter Mountain/Netflix

Konečně vyšla upoutávka k velmi očekávanému filmu Rozhovor dekády (Scoop), který se zabývá skandální aférou a osudovou zpovědí prince Andrewa v pořadu Newsnight. Provokativní snímek se může pyšnit skvělým obsazením a na Netflixu se objeví už v dubnu.

Snímek s názvem Rozhovor dekády je filmovou dramatizací nechvalně proslulého rozhovoru prince Andrewa (Rufus Sewell) a Emily Maitlis (Gillian Anderson) v pořadu Newsnight na BBC. Režisér Philip Martin ho natočil podle autobiografické knihy Scoop od bývalé producentky Sam McAlister, která tehdy celý rozhovor zařídila. Ve filmu si její roli střihla britská herečka Billie Piper.

ČTĚTE TAKÉ: 7 FILMŮ, KTERÉ JSOU NOVĚ NA NETFLIXU: AKČNÍ THRILLER S CLOONEYM NEBO OSCAROVÝ HIT, KTERÝ MÁ NA ČSFD 92 %

Foto: Peter Mountain/Netflix

O co tehdy vlastně šlo? Princ Andrew, vévoda z Yorku, nikdy nebyl žádným svatouškem, ale jeho přátelství s americkým magnátem Jeffrey Epsteinem mu nepřineslo nic dobrého. Zvrácený miliardář byl totiž obviněn z obchodu se sexem s nezletilými dívkami a k tomu vlastnil ostrov, kterému se přezdívalo „ostrov pedofilů“. Také se u něho našlo mnoho pornografických fotek a nahrávek. Není proto divu, že bylo jeho jméno později vloženo do registru sexuálních deviantů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TVŮRCI PROZRADILI, KDO ZTVÁRNÍ RODIČE JAMIEHO A CLAIRE V PREQUELU CIZINKY KREV MÉ KRVE. TEN UŽ SE ZAČAL PRODUKOVAT

Emily Maitlis ve zmíněném interview hovořila o tvrzení Virginie Giuffre, že byla v sedmnácti letech na příkaz Epsteina třikrát donucena k sexu s Andrewem. Princ to sice důrazně popíral, nicméně letové záznamy potvrdily, že vévoda a mladá dívka se opravdu na místech, kde se měli setkat, v danou dobu nacházeli.

Proběhlo vyšetřování, ke kterému se královská rodina nevyjadřovala, ale dne 13. ledna 2022 bylo oznámeno, že princ Andrew vrátí všechna jmenování do čestných vojenských a charitativních pozic, v nichž královnu oficiálně zastupoval. Rovněž odstoupil ze svých veřejných funkcí. Victoria Giuffre dostala téhož roku zelenou k tomu, aby prince zažalovala u newyorského civilního soudu. Požadovala blíže nespecifikované odškodnění.

NAPSALI JSME TAKÉ: KULTOVNÍ FILM 28 DNÍ POTÉ CHYSTÁ POKRAČOVÁNÍ. ZAPOJÍ SE I HVĚZDA OPPENHEIMERA CILLIAN MURPHY

Foto: Peter Mountain/Netflix

Tento film se však nezaměřuje ani tak na celý případ, ale na rozhovor Emily Maitlis a „palácovou akci“ Sam McAlister. „Jde o zasvěcenou výpověď dvou žen, které prorazily skrz establishment Buckinghamského paláce, aby zajistily sólokapra desetiletí, který vedl k pádu královnina oblíbeného syna,“ zní oficiální text Netflixu.

„Chci diváky vtáhnout do dechberoucího sledu událostí, které vedly k rozhovoru s princem Andrewem, a vyprávět příběh o hledání odpovědí ve světě spekulací a různých vzpomínek,“ řekl o Rozhovoru dekády režisér Philip Martin. „Je to film o moci, privilegiích a rozdílných perspektivách a o tom, jak ať už v nablýskaných palácích nebo v redakcích, posuzujeme, co je pravda,“ dodal.

Rozhovor dekády (Scoop) bude na Netflixu dostupný 5. dubna i s českým dabingem.

Zdroje: Dailymail, Netflix, Wikipedia, Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.