Kontroverzní příběh prvního dítěte ze zkumavky se představí na Netflixu už letos. Jmenuje se podle něj

Eva Pospíchalová
Foto: Lionsgate

Na Netflix by měl letos dorazit očekávaný film Joy natočený podle skutečné události. Snímek popíše cestu k prvnímu umělému oplodnění, které bylo v osmdesátých letech v Británii velmi náročné a na svou dobu také dosti kontroverzní.

Netflix pro diváky chystá novinku, a to dramatický film o prvním umělém oplodnění. Snímek Joy, který se odehrává v letech 1968 až 1978 a sleduje tři zdravotníky, kteří čelí odporu církve, státu, médií i zdravotnických zařízení v honbě za úplně prvním dítětem ze zkumavky. Dotyčnými jsou gynekolog Patrick Steptoe, fyziolog Robert Edwards a zdravotní sestra a embryoložka Jean Purdy. Všichni tři byli průkopníky v reprodukční medicíně a Edwards dostal v roce 2010 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Steptoe a Purdy oceněni nebyli, oba totiž už zemřeli a cena se neuděluje posmrtně.

Drama je pojmenováno podle prostředního jména Louise Joy Brown, prvního člověka, který se narodil z umělého oplodnění 25. července 1978. Její narození bylo jedním z nejpozoruhodnějších lékařských úspěchů 20. století.

ČTĚTE TAKÉ: KVÍZ: UHODNETE SERIÁL PODLE FOTKY? VYBRALI JSME SAMÉ HITY

V hlavních rolích se představí legendární Bill Nighy aktuálně slavící úspěch ve filmu Žít, James Norton a Thomasin Mackenzie. Na filmu se podílí režisér Ben Taylor (Sexuální výchova) a scenáristé Jack Thorne a Rachel Mason. Natáčení začalo ve Velké Británii minulý rok v září a ukončeno bylo letos v lednu. Oficiální datum uvedení Joy ale ještě nebylo oznámeno. Aktuálně se hovoří o druhé polovině roku 2024

„Jsem celoživotní fanoušek Jacka Thorne a bylo velmi vzrušující pracovat s ním a Rachel na mém prvním celovečerním filmu. Jako hrdý otec dvou chlapců, které zařídilo umělé oplodnění, je to příběh nesmírně blízký mému srdci. Je mi ctí přivést k životu cestu tohoto hrdinského tria (James, Bill a Thomasin), jehož světoborné práce bylo dosaženo tváří v tvář nepředstavitelné opozici. Jsem potěšen, že mi byl svěřen tento brilantní příběh,“ uvedl Taylor.

„Potřebovali jsme s Rachel sedm kol umělého oplodnění, abychom měli Elliotta, takže když se naskytla příležitost vyprávět příběh těchto průkopníků, po šanci jsem skočil a navrhl Rachel, že by se mohla přidat. Čím více jsme příběh studovali, tím více jsme byli ohromeni smělostí vědy a nedostatkem podpory vědecké obce. Je to neuvěřitelný příběh. Pracovat na něm s tímto obsazením, báječným režisérem Benem a brilantními producenty byla radost,“ dodal Thorne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘÍBĚH, KTERÝ NEDOSTANETE DLOUHO Z HLAVY: NOVÉ DRAMA NETFLIXU DOJALO DIVÁKY K SLZÁM A NA ČSFD MU DÁVAJÍ 81 %

Zdroje: Netflix, Economic Times, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.