Dokument Daughters ukazuje, co zažívají dívky, jejichž otcové jsou za mřížemi. Poté, co ohromil kritiky, zamíří na Netflix

Eva Pospíchalová
Foto: Sundance

Nový dokumentární film Daughters je zaměřený na dcerky, jejichž tatínkové jsou zavření za mřížemi. Sleduje, jak odsouzení muži nastupují do terapie a chystají se na chvilkový návrat do společnosti a na první tanec se svými ratolestmi. Nahlédnutí do každodenního života dětí v náročné situaci ohromilo kritiky.

Dokument Daughters se natáčel osm let a poprvé byl uveden na filmovém festivalu Sundance před pár týdny, kde získal cenu diváků v soutěži dokumentárních snímků, a byl také vyhlášen nejoblíbenějším počinem celé události. Film ukazuje, co holčičky a jejich rodiny zažívají, když mají rodiče ve vězení.

Ředitelka organizace Girls for a Change Angela Patton pracuje na rozvoji různých iniciativ, jako je například Date with Dad (Rande s tátou). Program podporuje sbližování otců s dcerami rodin oddělených vězeňským systémem. Otcové se účastní dvanácti týdnů terapeutických sezení před důležitou událostí, kterou je tanec tatínka s dcerou. Při tom vymění své vězeňské oblečení za formální oděv a setkají se na chvíli se svými princeznami. Cílem je posílení vztahu otců a dcer a budoucí úspěšné znovuzačlenění do společnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: JSME ČEŠI A PERVITIN JE NAŠE KULTURA: NETFLIX NATÁČEL VE VĚZNICI BORY, KTERÁ MÁ PODLE NĚJ PROBLÉM UDRŽET DROGY MIMO SVÉ ZDI

Natalie Rae natočila příběh čtyř dívek, pro které bude tento tanec jediným okamžikem, kdy se budou moct dotknout nebo obejmout své otce za dobu výkonu trestu, z nichž některé trvají až dvacet let. Film tedy sleduje život holčiček, v jejichž životě dlouhá léta chybí otcovská figura. Osobní návštěvy rodinných příslušníků jsou v USA systematicky ukončovány od roku 2014. Jediný způsob, jak se tedy spojit s uvězněnými členy rodiny, je prostřednictvím nákladných videohovorů, které však pro rodiny stále vytváří určité bariéry.

Dokument představuje malé slečny v jejich každodenním životě, ve škole, doma i při mimoškolních aktivitách s blízkými a kamarády. Prostřednictvím rozhovorů s dětmi a rodiči snímek představuje důsledky ztráty druhého rodiče a celkovou smutnou situaci. Zároveň ukazuje, jak moc se dívky na tanec s otcem těší. Postupně se dílo noří hlouběji do adaptivních schopností, které si tyto dívky vyvinuly. Natáčení filmu, který ukazuje dojemné individuální osudy, trvalo dohromady osm let a diváci ho v budoucnu budou moct zhlédnout i na Netflixu. Zatím není známo datum uvedení.

Zdroje: Netflix, Variety, Daughters, Tudum

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.