Jsme Češi a pervitin je naše kultura: Netflix natáčel ve věznici Bory, která má podle něj problém udržet drogy mimo své zdi

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

V největší české věznici natáčel Netflix a jak lze nejspíš odtušit, filmování se neneslo příliš v pozitivním duchu. V seriálu Nejdrsnější věznice světa (Inside World’s Toughest Prisons) představují narkomani v Plzni zvětšující se problém drog Česku. Vězni se v pořadu chlubí, že jsou Češi, a pervitin je proto jejich kultura.

Seriál Nejdrsnější věznice světa v nové řadě ukáže další děsivá místa na naší zemi. Tentokrát se diváci podívají za mříže na Šalamounových ostrovech, ve Finsku, Indonésii i, jak jsme psali dříve, v České republice, kde nahlédnou do každodenního života nejbrutálnější zločinců a jejich dozorců.

Česko, jeden z největších evropských producentů krystalického metamfetaminu. Téměř každý třetí trestanec užíval pervitin, než byl poslán za mříže. A tohle vězení má problém udržet drogy mimo své zdi,” říká Raphael Rowe na začátku epizody. Reportér sám seděl neprávem v base. Jeho osobní zkušenosti mu tedy dovolí proniknout mezi násilníky, popsat vězeňská pravidla, interagovat se zločinci a zprostředkovat jejich zajímavé příběhy.

ČTĚTE TAKÉ: Praha, jak ji neznáte: Netflix uvede dokument, který se podle diváků kvalitou rovná National Geographic

Show se tentokrát přesouvá do Plzně, konkrétně do věznice Bory, kde si moderátor pobyt sám vyzkoušel. Zúčastnil se důkladné vstupní prohlídky, kdy ostraha prozkoumala i jeho šourek, navštívil terapeutická sezení pro závislé, odmakal si směnu v továrně, zašel na bohoslužbu, okusil samotku, střední odborné učiliště, denní cvičení či úklidy. Také prohodil pár slov s bachaři a ředitelem zařízení.

Diváky seriál seznámí s Petrem a Markem, kteří odvypráví své smutné životní příběhy, ve kterých je doprovází pervitin a násilí už od mládí. Jakub a Antonín dál prozradí, jaké to je pervitin vyrábět a zprostředkovávat zločineckým organizacím a tím pádem ničit životy svých spoluvězňů. Od Matese se zase dozvídáme, že kvůli drogám kradl a jezdil bez řidičského průkazu. Nyní se ale chce zlepšit. Jeho hnacím motorem je jeho syn.

Bizarní reality show se natáčela v detenčním centru před dvěma lety. Na výsledek se můžete podívat už nyní na Netflixu.

Zdroje: iDNES, Netflix, iRozhlas, BBC

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.