Pecka roku: Netflix odpálil další bombu. Diváci si zamilovali nostalgický hudební dokument a na ČSFD mu dávají 89 %

Foto: Netflix

V pondělí 29. ledna na Netflix dorazil dokument Nejhvězdnější noc popu (The Greatest Night in Pop), který si diváci okamžitě zamilovali a nešetří na něj pochvalami. Dokonce se vyhoupl na 4. příčku v TOP 10 nejsledovanějších titulů Netflixu.

Čtyřicet šest interpretů během jedné noci a v jediném studiu nahrálo skladbu, která na pomoc hladomoru v Africe vydělala skoro čtyři miliardy dolarů. Na první pohled nemožný úkol, který se 25. ledna 1985, tedy před skoro čtyřiceti lety, stal skutečností.

Nový dokument režiséra Bao Nguyena nazvaný Nejhvězdnější noc popu zachycuje každou překážku a příběh ze zákulisí, který se během nahrávání hitu We Are the World odehrál. I po téměř 40 letech je tato píseň součástí mnoha karaoke večerů a existuje na ni také nespočet cover verzí.

Po svém vydání v roce 1985 se stal singl We Are the World rychle prvním certifikovaným jako multiplatinový. Píseň produkoval legendární Quincy Jones a spolunapsali ji Lionel Richie a Michael Jackson, v té době na vrcholu své kariéry. Zazpívali si v ní taková zvučná jména jako Bob Dylan, Diana Ross, Cyndi Lauper, Stevie Wonder a Kenny Rogers, Tina Turner a mnoha dalších hudebních superhvězd.

Dokument se ve světovém žebříčku Netflixu během prvních dní po vydání vyhoupl až na třetí příčku TOP 10 aktuálně nejsledovanějších titulů. U nás se drží čtvrtý. Na ČSFD má aktuálně neskutečně vysoké hodnocení 89 %.

„Nejhvězdnější noc popu je nádherným lidským hudebním dokumentem, které nastavuje zrcadlo společnosti a zachycuje nezapomenutelnou a velmi milou emotivní scénu mezi Bobem Dylanem a Stevie Wonderem. Pecka roku!“ hodnotí na česko-slovenské platformě jeden z recenzentů.

A další uvádí: „Je fascinující vidět skupinu světových superhvězd „uvězněných” v uzavřeném prostoru, jak se mnozí hroutí bez svých agentů s pocitem, že nejsou nejlepšími zpěváky ani v téhle místnosti. Stále ale mají mnohem větší odvahu než ti, kteří tam ani nedorazili nebo utekli.“

A o kladná hodnocení není nouze ani v zahraničí. Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes má Nejhvězdnější noc popu 95 % od filmových kritiků a 94 % od publika. „Emocionální cesta, která nám připomíná, že i v době bez moderní technologické konektivity má hudba sílu sjednotit srdce a změnit svět,“ píše Juan Pablo Russo z EscribiendoCine.

„Nejhvězdnější noc popu vám umožní vychutnat si sílu hudby a jedinečnou myšlenku chytit se za ruce a spojit se pro věc, která je větší než úspěch a ega všech přítomných té noci,“ píše zase Shikhar Verma z High on Films.

Už jste dokument viděli? Rádi vám ho doporučíme i vy, protože opravdu stojí za to!

Zdroje: FlifPatrol, Netflix, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.