Legendární kolaborace největších jmen popu bude mít vlastní dokument. We Are The World pro dobrou věc vybralo miliardy

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Michael Jackson, Tina Turner, Bob Dylan, Stevie Wonder, Ray Charles a další. Recept na jednu z nejprodávanějších skladeb v historii, která darovala rekordní částku na pomoc charitě, je na světě. Jak však tuto akci v osmdesátkách zorganizovat? To ukáže dokument Nejhvězdnější noc popu (The Greatest Night in Pop).

Čtyřicet šest interpretů během jedné noci a v jediném losangelském studiu nahrálo skladbu, která na pomoc hladomoru a suchu odešle skoro čtyři miliardy dolarů. Na první pohled nemožný úkol, který se 25. ledna 1985, tedy před skoro čtyřiceti lety, povedl Michaelu Jacksonovi a Lioneli Richiemu.

Nový dokument Nejhvězdnější noc popu nám představí proces organizace celé humanitární akce, s nejvýznamnějšími hudebníky 20. století, která neuvěřitelně pomohla Africe a ovlivnila popovou hudbu.

ČTĚTE TAKÉ: OD GOTTA PO BEYONCÉ: NEJLEPŠÍ DOKUMENTY O CELEBRITÁCH, KTERÉ NAJDETE NA NETFLIXU

Částka několika miliard byla složena z přímých tržeb z prodeje skladby, upomínkových předmětů či veřejné sbírky. Peníze byly do Afriky, hlavně do Súdánu a Etiopie, odesílány ihned, ale i dlouhodobě pro efektivní pomoc. Dopraveny byly hlavně léky, potraviny a oblečení. Dále finance putovaly na vzdělávání, zemědělství, hospodářství a zalesňování.

Skladba We Are The World se nyní řadí mezi deset nejvýdělečnějších skladeb a vyhrála i několik cen Grammy.

Dokumentární film obsahuje dosud neviděné záběry a rozhovory s mnoha zpěváky, například Brucem Springsteenem, Dianou Ross a dalšími hudebníky, ale i s produkčním štábem.

Nejhvězdnější noc popu měla premiéru 19. ledna na filmovém festivalu Sundance a na Netflix se dostane 29. ledna.

Zdroje: Netflix, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.