Prci, prci, prcičky slaví 25 let. Film měl původně pořádně ujetý název a kvůli jablečnému koláči byl málem přístupný jen pro dospělé

Kamila Bartošová
Foto: Universal Pictures

Letos to bude už čtvrtstoletí let od premiéry prvního filmu z americké komediální série Prci, prci, prcičky. Proč byla scéna s jablečným koláčem velký problém a s čím se producenti během natáčení potýkali?

První díl americké komedie Prci, prci, prcičky (American Pie) vyšel v roce 1999 a díky jeho velkému úspěchu bylo následně natočeno dalších osm pokračování. Příběh se točí kolem populární party středoškoláků, kteří zažívají své první interakce s dívkami a usilují o to, aby se zbavili panictví. Film plný humoru a lechtivých obrazů si díky reálnému a zábavnému ztvárnění každodenních problémů teenagerů získal přízeň diváků po celém světě. Na Kinoboxu má stále nejlepší hodnocení první díl série Prci, prci, prcičky, a to 76 %.

Film nechtěl nikdo režírovat

Adam Herz napsal původní scénář za pouhých šest týdnů a prodával ho pod dlouhým a vtipným názvem Bezejmenná teenagerská sexuální komedie, která může být vytvořena za méně než deset milionů dolarů, kterou bude pravděpodobně většina čtenářů nenávidět, ale já si myslím, že ji budete milovat (Untitled Teenage Sex Comedy That Can Be Made For Under $10 Million That Most Readers Will Probably Hate But I Think You Will Love).

Po té, co scénář prodal, museli producenti najít režiséra, což byl ale velmi těžký úkol. Oslovili okolo sedmdesáti adeptů a všichni tuto nabídku odmítli. Nakonec se jim to však podařilo a filmu se ujalo režisérské duo, bratři Chris a Paul Weitz. Film se měl původně jmenovat Velké vodopády (Great Falls), protože se celý děj odehrává ve fiktivním městě East Great Falls a hlavní hrdinové chodí na střední školu East Great Falls. Protože se to ovšem divákům při zkušební projekci nelíbilo, vybrali nakonec název Prci, prci, prcičky (American pie).

PSALI JSME TAKÉ: NETFLIX UZAVŘEL VÝJIMEČNOU SPOLUPRÁCI. UVEDE NOVÝ JAPONSKÝ ANIMÁK OD TVŮRCE SLAVNÝCH FILMŮ STUDIA GHIBLI

Herec Eugene Levy často improvizoval

Eugene Levy je jediným hercem, který se objevil ve všech dílech série filmů Prci, prci, prcičky a je jednou z nejoblíbenějších postav. Ve filmech ztvárnil Jimova otce, Noah Levensteina, který měl však původně úplně jiný charakter. Eugenovi se však postava nezamlouvala a usmyslel si, že ji přetvoří po svém. Dokonce téměř všechny scény zcela improvizoval a prozradil, že chtěl, aby byl Noah dobrým otcem a více se zajímal o svého syna Jima spíše jako kamarád, než rodič.

Prci, prci, prcičky
Foto: Universal Pictures

Jablečný koláč

Asi nejznámější scénou celého filmu je Jimova interakce s jablečným koláčem, při které ho v kuchyni přistihnou nešťastnou náhodou jeho rodiče. Obraz byl natáčen několika způsoby a byl tak vulgární, že producentům hrozilo označení filmu jako NC-17, což znamená, že jde o obsah je vhodný pouze pro dospělé. Tvůrci však chtěli dosáhnout toho, aby byla komedie co nejrealističtější a odpovídala tomu, jak se opravdu chovají teenageři na střední škole. Pro označení filmu jako R-rating, tedy omezení, že snímek může vidět mládež do sedmnácti let pouze v doprovodu dospělé osoby, museli nakonec udělat kompromis a scénu s koláčem upravit tak, aby odpovídala požadavkům MPAA.

Vyhazov těsně před natáčením

Dvojníci jsou důležitou součástí filmového průmyslu. Ve většině případů se jejich služeb využívá zejména při nebezpečných a kaskadérských kouscích, ovšem často jsou žádáni také pro scény, ve kterých herci nechtějí ukázat své intimní partie. Stejně tomu tak bylo i při natáčení Prciček. Producenti našli pro herce Jasona Biggse dvojníka, který ho měl nahradit v konečné scéně, kde se spolu vyspí Jim a Michelle. Když však dvojník přišel v den natáčení a sundal si tričko, tak měl na břiše asi dvaceticentimetrovou jizvu, takže by bylo divákům okamžitě jasné, že se jedná o někoho jiného, protože Jim nikdy jizvu neměl. Dvojníka tedy vyhodili a všechny scény musel nakonec Jason natočit sám.

Seann William Scott jako Steve Stifler

Seann William Scott ztvárnil jednu z nejvtipnějších postav celé série, a to šíleného Steva Stiflera. V době, kdy vznikal první film ještě nebyl moc známý, objevil se jen v pár projektech a reklamách, takže Prci, prci, prcičky pro něj byly jedinečnou příležitostí si zahrát v hollywoodském filmu. To ale neznamená, že byl v pozici, aby mohl vyjednávat o svém platu. Herec uvedl, že za první díl získal pouze osm tisíc amerických dolarů, což bylo mnohem méně, než dostali jeho kolegové, ale to v té době netušil. Jeho kariéra však poté stoupala a za Prci, prci, prcičky: Školní sraz dostal až pět milionů dolarů.

Seann také prozradil, že při vytváření postavy Stiflera zavolal asi osmi klukům ze střední školy, které nesnášel a promluvil si s nimi. Stali se tak jeho inspirací a od jednoho například okopíroval chůzi, od jiného zase úsměv. Seann je totiž ve skutečnosti úplným opakem Stiflera, proto musel roli hodně studovat, aby ho mohl ztvárnit tak, jak ho známe z filmu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 7 NOVINEK, KTERÉ V ÚNORU DORAZÍ NA NETFLIX: VELKOLEPÉ FANTASY, KTERÉ SE MŮŽE STÁT OBROVSKÝM HITEM, NEBO SCI-FI NÁŘEZ S ROBOTY

Sean William Scott jako Stifmeister v komedii Prci, prci, prcičky 2.
Foto: Universal Pictures

Spekuluje se o tom, že se možná diváci dočkají dalšího dílu filmové série Prci, prci, prcičky, ale zatím o tom neexistují žádné oficiální zprávy. Máte rádi tyto filmy? Který díl je váš nejoblíbenější a proč?

Zdroje: Screen rant, Looper, Angelfire

Hodnocení na Kinoboxu: 76 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.