Jedinečný historický film Favoritka míří na Netflix. Je plný krutosti, černého humoru a peprných hlášek

Eva Lenská
Foto: Fox Searchlight Pictures

Netflix myslí i na příznivce historických životopisných dramat. Připravil si pro nás oscarový snímek Favoritka (The Favourite) z roku 2018. Ve filmu plném rivality a ledabylé krutosti zazářila především skvělá Olivia Colman, která ztvárnila Alžbětu II. v seriálu Koruna.

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie nezapsala zrovna slavně. Je plachá, nenápadná a přehlížená. Trpí bolestivou dnou a nemá dobré vzdělání, což z ní činí dokonalou oběť manipulátorů. Její jedinou oporou je lady Sarah (Rachel Weisz), s níž má vztah, který postupně přerůstá až do určité milostné symbiózy. Právě díky tomu se mazaná Sarah dostává do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za neschopnou královnu prakticky vládne.

ČTĚTE TAKÉ: HROMADA VÝBUCHŮ, EMOCÍ, STÍHAČKY I ŽHAVÝ AKČNÍ HRDINA: BOLLYWOOD MÁ VLASTNÍ TOP GUN S ODZBROJUJÍCÍM TRAILEREM

Zpoza královnina trůnu rozhoduje o všem, co se týká chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici pečlivě střeží a ke královně nepustí nikoho, kdo by ji chtěl ovlivnit. Jenže v tomto ohledu výrazně podcenila svou dravou sestřenici Abigail (Emma Stone), jejíž rodina zbankrotovala a ona u dvora škemrá o práci služky. Sarah ji z lítosti přijme. Netuší však, že ctižádostivá Abigail rovněž prahne po roli královniny favoritky. Zatímco protřelá Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá na vrchol společenského žebříčku, od Sarah se štěstí odvrací. A to nemůže zůstat bez odplaty.

O rivalitě žen a boji o moc by se daly napsat celé romány. Takové dámy vidí jen svůj vlastní prospěch a umí být až brutálně kruté. Prostě zákeřné mrchy. Jdou si po krku a bez zábran ovlivňují lidi kolem sebe. Právě tu jedovatost, ostré jazyky i soupeření chtěl ukázat řecký režisér Yorgos Lanthimos, jenž zapůsobil už snímky Humr a Zabití posvátného jelena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MAGICKÝ ZÁŽITEK A ÚŽASNÝ PŘÍBĚH, HODNOTÍ DIVÁCI ŽIVOTOPISNÉ DRAMA O ŽENĚ, KTERÁ ZDOLALA PACIFIC CREST TRAIL. FILM AKTUÁLNĚ BODUJE NA NETFLIXU

Favoritka se mu v tomto ohledu povedla na jedničku, což dokazuje i fakt, že si na Kinoboxu vysloužila krásné hodnocení 73 %. Navíc ji řádně okořenil černým humorem a porcičkou chlípné erotiky. Nutno ještě dodat, že Colman si za svůj přesvědčivý výkon odnesla Oscara.

Diváky snímek zaujal i bavil. „Takový historický film jsem stoprocentně ještě nikdy neviděl a už nejspíš ani neuvidím. Lanthimos potvrdil svou pozici nejosobitějšího režiséra současnosti. Dialogy jsou strohé, ale přitom trefné a upřímné. Postavy jsou výborně napsané a vývoj jejich charakterů je skvěle vystupňovaný,“ uvedl jeden z nich.

NAPSALI JSME TAKÉ: NOVÉ JIHOKOREJSKÉ SERIÁLY, KTERÉ MÍŘÍ NA NETFLIX: HISTORICKÉ DRAMA I ROMANTIKA, U KTERÉ ZAPLESÁ NEJEDNO ŽENSKÉ SRDCE

Další pokračoval: „Originálně a hlavně vtipně podaný historický film. Jednu věc Favoritce nemohu upřít a to je originalita. Na Yorgose můžete mít jakýkoli názor, ale pravda je taková, že jeho rukopis je jasně čitelný a nezaměnitelný. Výborná záležitost pro milovníky nevšední podívané.“

Historický snímek Favoritka je na Netflixu dostupný od 23. ledna.

Zdroj: CinemArt, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 73 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.