Kultovní pecka, při které si Tom Cruise splnil svůj dětský sen: Netflix si pro své diváky připravil oscarový novoroční dárek

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Jeden z nejlepších pilotů na světě, Pete „Maverick“ Mitchell, se konečně vrací do akce a tentokrát na Netflixu. Novoroční dárek streamovací platformy je štědrý, a diváci si tak můžou znovu vychutnat parádní akčňák, který v roce 2022 trhal rekordy v kinech a kritici na něj pěli samou chválu. Top Gun: Maverick se navíc chlubí Oscarem za Nejlepší zvuk.

Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) hrozně rád pilotuje stíhačky. Dokonce až tak moc, že se už přes třicet let brání povýšení ve strukturách amerického letectva, jelikož právě to by ho z kokpitu vyhnalo do kanclu. Tento sympaťák byl navíc vždycky magnetem na průšvihy, což mu tak trochu brání v armádní kariéře. Pilot je však bravurní, nejspíš ten úplně nejlepší, tudíž dostane nabídku stát se instruktorem stíhačů z programu Top Gun, které má připravit na úkol, jenž spadá do kategorie Mission Imposssible.

ČTĚTE TAKÉ: TVŮRCI BRIDGERTONOVÝCH VYSVĚTLILI, PROČ ZAMĚNILI POŘADÍ KNIH A PŘESKOČILI BENEDICTŮV PŘÍBĚH

Kromě toho bude muset zvládnout i jednu zapeklitou soukromou misi. Jedním z pilotů, které má vyškolit do akce, je totiž Bradley Bradshaw (Miles Teller), syn jeho kamaráda a navigátora Goose. Znalci prvního filmu samozřejmě vědí, že Goose zemřel, když se neúspěšně katapultoval z neovladatelné stíhačky, kterou pilotoval právě Maverick. Není tedy divu, že mu Bradley nefandí a vyčítá mu otcovu smrt. Maverick nechce, aby Bradleyho potkal stejný osud jako jeho otce, nicméně si uvědomuje, že pravděpodobnost, že některý z pilotů riskantní leteckou operaci nepřežije, není malá.

Tom Cruise chtěl být zcela autentický, proto se naučil pilotovat stíhačku. „Jako malý jsem měl dva sny. Hrát ve filmu a pilotovat letadlo. Že jsem si je mohl splnit takhle najednou, bylo parádní,“ prozradil. Pocit, že letí ve stíhačce, jsme chtěli dopřát i divákům, a proto jsme šli do vzduchu. V počítačové animaci by to prostě nebylo ono,“ pokračoval.

Pokračování Top Gunu z roku 1986 natočil režisér Joseph Kosinski a nezbývá než dodat, že Top Gun: Maverick se mimořádně povedl. Vysloužil si dokonce lepší hodnocení než předchozí snímek. Na Kinoboxu mu diváci udělili skvělé hodnocení 88 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NEJDOJEMNĚJŠÍ DRAMA I NEJVULGÁRNĚJŠÍ KOMEDIE: 7 NEJLEPŠÍCH ČESKÝCH FILMŮ, KTERÉ V ROCE 2023 ZÁŘILY NA NETFLIXU

Jak film hodnotili diváci na Kinoboxu? „Po neuvěřitelných 36 letech k nám dorazil sequel dost možná nejslavnějšího Cruisova filmu, s tím že jde bezpochyby o kultovní pecku, kterých je přeci jen pomálu,“ napsal jeden z nich. „Mitchell od hormony cloumajícího vojáčka ušel pořádný kus cesty a nechybí ani Val Kilmer, a že se mi teda jeho zakomponování nakonec hodně líbilo. Pokud bych každý rok dostal takhle dobře odvedený návrat kultovního fláku, můžu si změnit trvalé bydliště na adresu kinosálu,“ doplnil.

„Cruise nezklamal, tohle je skvěle odvedena práce. První Top Gun můžeme označit za kultovní a Maverick tak zahraje i na nostalgickou notu,“ pokračoval další z hodnotících. A ještě jedna důležitá poznámka od recenzenta Bordoshuta: „Všechny ty stíhačkové sekvence, záběry na kokpity a střelba mají neuvěřitelnou energii a člověka úplně zarazí do sedačky, že pak jenom sedí s pusou dokořán a vyvalenýma očima zírá na tu parádu.“

Bombastický akčňák Top Gun: Maverick bude na Netflixu dostupný od 1. ledna 2024.

Zdroje: CinemArt, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 88 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.