Nejdojemnější drama i nejvulgárnější komedie: 7 nejlepších českých filmů, které v roce 2023 zářily na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Bioscop

České snímky u uživatelů Netflixu bodují a téměř pravidelně se dostávají i do TOP 10 nejsledovanějších filmů. Streamovací platforma sice občas vydává úplné braky, ale na druhou stranu nešetří ani perlami. Zde je 7 nejlepších českých snímků, které se na Netflixu objevily v roce 2023.

Spolu

Pětadvacetiletá Tereza se po rozchodu s přítelem vrací domů ke své mámě a bratrovi Michalovi, desetiletému klukovi zajatému v dospělém těle. Její návrat logicky navždy změní životy všech tří. Domácnost, do které se vrátila, se ale na rozdíl od ní ani trochu nezměnila. Máma pořád žije jen pro svého syna a bratr má před sestrou ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe a také na ni. A tak se rozhodne udělat krok, po kterém už nikdo z nich nebude takový, jaký byl dříve.

Hodnocení na ČSFD: 70 %

ČTĚTE TAKÉ: FILM MĚL PŮVODNĚ HODNĚ TEMNÝ SCÉNÁŘ A JULIA ROBERTS KVŮLI ŽHAVÉ SCÉNĚ POTŘEBOVALA MASÁŽ ANEB 10 ZAJÍMAVOSTÍ O LEGENDÁRNÍ PRETTY WOMAN

Úsvit

Píše se rok 1937 a do malebného městečka Svit pod Tatrami přijíždí ředitel továrny Alois Haupt se svou manželkou Helenou, která je nedostudovanou lékařkou a zrovna čeká dítě. Jelikož v minulosti potratila, snaží se být opatrná a spolu s manželem doufá, že Svit promění v moderní baťovské město. Idylu však naruší hrůzný nález. V areálu továrny je nalezen mrtvý novorozenec, jenž má mužské i ženské pohlavní orgány. Hermafrodit, který podle církve není člověkem. Místní četníci si s případem neví rady, tak přijíždí tajná policie. Nicméně o vyřešení záhady usiluje především Helena, která tuší, že někdo v okolí potřebuje její pomoc. Narazí však na nečekané překážky, včetně vlastních předsudků.

Hodnocení na ČSFD: 72 %

Piargy

Chudobná Juliša si vezme za muže Martina, syna nejbohatšího statkáře ve vsi Piargy. Rázem se tak dostane do rodiny, kde vládnou velmi tvrdá pravidla. Nejenže musí snášet nepříjemnou tchyni, ale nedokáže se ubránit vytrvalým svodům násilnického tchána. Přesto se do něj nakonec zamiluje a na světě je vskutku hříšný milostný trojúhelník. Toto tajemství však nelze trvale utajit, takže když všechno praskne, každý z toho hodlá něco vytěžit. Julišina sestra, obyvatelé vesnice a dokonce i místní kněz. Ves Piargy tak žije hříšným životem, dokud jedné masopustní noci úplně nezmizí z povrchu zemského. Jako by ji snad odnesli čerti spolu s lidmi, domy i zvířaty. Plní se tak proroctví staré vědmy Uly o příchodu Antikrista a přísném trestu?

Hodnocení na ČSFD: 72 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NOVÝ RODINNÝ FILM ZE ŠVÉDSKA ZASÁHNE PŘEDEVŠÍM ŽENSKÁ SRDCE. DÍKY A PROMIŇ SLIBUJE, ŽE DOJME I POBAVÍ

Služka

Nezkušená Anka odjíždí ze Slovenska do Prahy, kde má pracovat jako služka v jednom panském domě. Velkoměsto v sobě ukrývá luxusní život, který však Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká dřina v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Impozantní salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých přespávají sloužící. Anka poznává vznešený svět, ve kterém má ale za úkol prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Jenže realita boháčů není tak růžovoučká, jak vypadá. Půvabná dcera pána domu Resi je stejně stará jako Anka. Sotva přestala být dítětem, už ji svázali do korzetu společenských norem. Dohodnutá svatba měla být vysvobozením ze zlaté klícky, ale manželský život není vůbec takový, jak si ho představovala. Anka a Resi tak v sobě brzy najdou zalíbení a stanou se nejlepšími kamarádkami, spřízněnými dušemi i milenkami.

Hodnocení na ČSFD: 67 %

Vyšehrad: Fylm

Lavi je, jak by řekl jeho agent Jarda, pořád stejný kretén, ale kupodivu se mu začalo dařit. Nejen ve fotbalovém, ale i v osobním životě. S Vyšehradem postoupil do druhé ligy a najednou po něm pokukují i zámožnější kluby. Navíc požádal o ruku svou přítelkyni Lucii, ségru Jardy. Jenže na svatbě, která mimochodem stála majlant, zjistí, že má osmiletého syna, což novomanželku dvakrát nenadchne. Nedostatek peněz se rozhodne řešit půjčkou od ne zrovna poctivé party a zároveň se snaží, aby mu ženuška nezdrhla hned ve svatební den. Péče o dítě je mu na hony vzdálená, vlastně o něčem takovém nemá ani páru. Jak se má za takových okolností dostat z Vyšehradu někam výš, nebo se poprat s praktikami fotbalového Taťky? Prostě se už zase řítí jako lavina – z jednoho průšvihu do druhého!

Hodnocení na ČSFD: 69 %

NAPSALI JSME TAKÉ: KVÍZ: JAK DOBŘE ZNÁTE HLÁŠKY Z ČESKÝCH POHÁDEK? UKAŽTE, JAK JSTE NA TOM

Nikdy neříkej nikdy

Cvičitelka jógy Naďa a sympaťák Petr se zrovna rozvádí se svými partnery, protože jim to neklape. Petrova žena je lékařkou, která jezdí na nebezpečné mise do Afriky, tudíž jejich vztah trpí častým odloučením. Nadin manžel je sukničkář, který kouká po mladších ženách a věrnost mu nic neříká. Všechno zlé ale může být i pro něco dobré. Když do sebe Naďa a Petr narazí autem před budovou soudu, začnou na sebe narážet i v životě. Je možné, že budou mít konečně štěstí v lásce? Možná… Zatím jim to však komplikují jejich děti i exmanželé. Přesto člověk nikdy neví, co se může stát. A také pořád platí nikdy neříkej nikdy!

Hodnocení na ČSFD: 56 %

Banger.

Film líčí trable odehrávající se během jedné adrenalinové noci plné kokainu a rapu. S mladým raperem Alexem se nečekaně rozejde přítelkyně Sára. Podle Alexe existuje jen jediná cesta, jak ji může získat zpět, a to nahrát banger neboli neotřelý hit. Naštěstí je to možné. Jeho kamarád Láďa totiž pro feat splašil rappera Sergeie Barracudu a to znamená vstupenku mezi top hráče. Jenže tahle vstupenka nebude levná a Alex s Láďou musí během pár hodin sehnat hromadu peněz. Vyrážejí proto na šílenou a adrenalinovou jízdu nočním městem, aby prodali všechny drogy, co doma ještě našli. Zajímavostí je, že byl tento český snímek natočen na iPhone během 15 dní.

Hodnocení na ČSFD: 68 %

Zdroj: Bontonfilm, Kinobox, CinemArt, Bioscop

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.