Poslední film Jana Svěráka míří na Netflix. Pobouřil velmi odvážným plakátem i hanbatými scénami Terezy Ramby

Eva Lenská
Foto: Biograf Jan Svěrák

Ačkoli už máme po Vánocích, Netflix nám přesto přinese Betlémské světlo. Tentokrát v podobě filmu, jenž mají na svědomí Zdeněk a Jan Svěrákovi. Snímek měl premiéru v březnu roku 2022 a může se pochlubit jak skvělým obsazením, tak skandálem kolem plakátu.

Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu kupí v hlavě, jejich postavy chtějí vylézt na denní světlo a nutí ho, aby pokračoval v ději. V životě je to stejné. Všichni bohužel něco chtějí.

Pohledný fotograf Matěj (Vojta Kotek) chce získat srdce nedobytné Venduly (Tereza Ramba) z lékárny, pan Bohumil prosí o zázrak a automechanik Bakalář (Ondřej Vetchý) by si přál být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova žena Helena (Daniela Kolářová), která si myslí, že už by měl psaní pověsit na hřebík a konečně se věnovat jenom jí.

ČTĚTE TAKÉ: 7 NEJLEPŠÍCH ČESKÝCH FILMŮ ROKU 2023: VELKOLEPÝ NÁVRAT KARLA RODENA, SKVĚLÝ SCI-FI THRILLER I BRILANTNÍ ČERNÁ KOMEDIE

Scénář vychází ze tří povídek Zdeňka Svěráka (Ruslan a Ludmila, Fotograf, Betlémské světlo). Dále si ve filmu zahráli Patricie Schumann, Vladimír Javorský, Jitka Čvančarová, Martin Polišenský, Miroslav Táborský a Jan Budař. O specifickou vizualitu se postaral fenomenální kameraman Vladimír Smutný a hudbu složil Ondřej Soukup. Oba s režisérem Janem Svěrákem spolupracovali už poněkolikáté, stejně jako jeho otec. Tentokrát ovšem zapojil i syna Františka, jenž Betlémské světlo sestříhal.

Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová si tu opět zahráli manželský pár. Filmovými manželi se ostatně stali již počtvrté. Nejprve je filmaři sezdali v komedii Na samotě u lesa, a pak si střihli manželský pár ještě ve filmech Akumulátor 1 a Vratné lahve.

Pro většinu recenzentů na ČSFD byl snímek zklamáním. Vysloužil si jen průměrné hodnocení 54 %. Přesto vyvolal pořádný rozruch. Mohl za to plakát s nahou Terezou Rambou, který její kolegyně, média i kritici považovali za sexistický, stejně jako hanbaté scény ve filmu. Tereza Ramba se kvůli nim musela za tři měsíce po porodu dostat do formy, ale nestěžovala si.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ALEXANDR VELIKÝ DOBUDE NETFLIX. VELKOLEPÝ SERIÁL O JEDNOM Z NEJVĚTŠÍCH VOJEVŮDCŮ HISTORIE SLIBUJE STRHUJÍCÍ SCÉNY I HISTORICKOU PŘESNOST

„Je fakt, že viset si tam nahatá po porodu a po třicítce je jiný štýlo, to už mi snad ani není blbý. Ženy, milujte se, jste bohyně. Muži, milujte nás, jsme bohyně a chceme to slyšet,“ uvedla mimo jiné na svém instagramovém účtu. Od manžela si za svou odvahu vysloužila pochvalu. Řekl, že je nádherná a že je na ni pyšný.

Jeden z recenzentů na ČSFD o snímku napsal: „Z té roztomilé hravosti slov a humoru zbývá stále dost, ale do dnešní doby se starý pan Svěrák, ať mi promine, už nehodí! Jeho časy již odešly.“ Lze tomu věřit? Můžete si na to odpovědět spolu s Netflixem, kde bude Betlémské světlo dostupné už 17. ledna.

Zdroj: Bioscop, ČSFD, Instagram Terezy Ramby, idnes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.