7 nejlepších českých filmů roku 2023: Velkolepý návrat Karla Rodena, skvělý sci-fi thriller i brilantní černá komedie

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Jaké české filmy bodovaly minulý rok v našich kinech a vysloužily si kladné recenze u diváků i kritiky? Vybrali jsme z nich pro vás pět snímků, jeden animák a jeden dokumentární film. Pokud jste je ještě neviděli, můžete to směle napravit. Litovat zcela jistě nebudete. Tři z nich nabídne i Netflix.

Bod obnovy

Píše se rok 2041 a lidstvo konečně dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý člověk možnost být znovu oživen. Stačí si jen každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti, tedy bod obnovy. Existuje však hnutí, které se tento proces snaží sabotovat. Agentka Em se postupně zaplétá do případu, který není tak snadný, jak by se mohlo zdát. Důsledky totiž zasahují až do nejvyšších pater politických institucí. Kromě toho se nabízí otázka, zda si každý člověk opravdu zaslouží znovu ožít.

Hodnocení na ČSFD: 75 %

Na Netflixu od 24. ledna.

Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Animovaný snímek pojednává o jedenáctiletém Tondovi, kterého od narození provází jedinečná vlastnost. Jelikož svítí, jeho starostliví rodiče se ho snaží držet doma. Ve chvíli, kdy se do jednoho ze sousedních bytů o vánočních svátcích nastěhuje Slávka, získává Tonda v tajemné dívce svoji první opravdovou kamarádku. Beze strachu jí může ukázat svůj fantazijní svět v polštářkovém bunkru a ona jemu odhaluje zázračnou baterku, která z obyčejných věcí dokáže vytvářet úžasné obrázky a kouzelné světy, které vidí pouze oni. Tím započne pátrání po původu záhadných chomáčků tmy, které z jejich domu vysávají sluneční světlo.

Hodnocení na ČSFD: 84 %

Tancuj Matyldo

Ve snímku inspirovaném skutečným příběhem žije uzavřený Karel ve světě striktních pravidel, v němž nezbývá moc prostoru pro empatii. Svou poněkud bohémskou matku Matyldu, bývalou barovou zpěvačku, navštěvuje spíše z povinnosti. Když matka přijde o byt, Karlovi nezbyde než ji vzít k sobě. Jejich soužití je ale velkou katastrofou. Zvlášť když se ukáže, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba. Nabízí se možnost, že o svéráznou babičku bude pečovat Karlův syn Pavel, nezodpovědný floutek pohrdající tátovou profesí exekutora. Společná domácnost tří osob různých generací přináší řadu humorných momentů, s postupujícími příznaky nemoci ale spíš tragikomických. Bezvýchodná situace sice převrátí rodině život vzhůru nohama, ale tím, že to nevzdají, udělají něco důležitého nejen pro mámu, ale i sami pro sebe.

Hodnocení na ČSFD: 81 %

Přišla v noci

Když si pár nic netušících třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, nemá ponětí, že právě míří do šíleného očistce. Klidný život se pomaličku mění v naprostý chaos. Udržovaná šedesátnice Valerie je energická žena a diktátorka, která si krok za krokem podmaňuje nejen celý byt, ale i mysl jeho obyvatel. Plíživá invaze nabírá na síle, jistoty se otřásají v základech, soukromí prakticky neexistuje. Je pravda, že matky a tchyně mají vždycky pravdu? Myslí to se svými dětmi dobře? A nejsou právě proto občas těmi největšími monstry? 

Hodnocení na ČSFD: 78 %

Úsvit

Píše se rok 1937 a do malebného městečka Svit pod Tatrami přijíždí ředitel továrny Alois Haupt se svou manželkou Helenou, která je nedostudovanou lékařkou a zrovna čeká dítě. Jelikož v minulosti potratila, snaží se být opatrná a spolu s manželem doufá, že Svit promění v moderní baťovské město. Idylu však naruší hrůzný nález! V areálu továrny je nalezen mrtvý novorozenec, jenž má mužské i ženské pohlavní orgány. Hermafrodit, který podle církve není člověkem. Místní četníci si s případem neví rady, tak přijíždí tajná policie, nicméně o vyřešení záhady usiluje především Helena, která tuší, že někdo v okolí potřebuje její pomoc. Narazí však na nečekané překážky, včetně vlastních předsudků.

Hodnocení na ČSFD: 70 %

Momentálně dostupný na Netflixu.

Bratři

Rodina Mašínových se v komunistickém Československu brzy stává terčem pronásledování a bratři Ctirad a Josef soudí, že po vzoru otce, jenž byl hrdinou protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat pouze se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi toho, že mají zodpovědnost vůči matce a sestře. Přesto zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí několik násilných činů, které vyšetřuje kapitán Státní bezpečnosti Koller. Mašínové se tak stávají nejhledanějšími osobami v celé zemi. Není divu, že se pokusí o útěk do Západního Berlína, kde chtějí vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po členech odbojové skupiny pokračuje i ve východním Německu. Začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii.

Hodnocení na ČSFD: 72 %

Na Netflixu od 24. ledna.

Moje nová tvář

Martina Izingová (za svobodna Půtová) z Plzně má za sebou otřesný zážitek. Zhrzený bývalý partner ji před deseti lety polil kyselinou. Mladá žena trpěla neskutečnými bolestmi, strávila řadu měsíců v nemocnici, musela podstoupit psychoterapii a navíc po hrůzném útoku oslepla. Její život se najednou obrátil vzhůru nohama. Přesto se nevzdala a po čase začala pomáhat lidem s popáleninami. S kamarádkou Simonou Riedlovou založila projekt Burn Fighters a nakonec znovu nalezla štěstí po boku manžela Mirka a jejich syna.

Hodnocení na ČSFD: 81 %

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD, Bioscop, Artcam Films, Falcon, CinemArt

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.