Úspěšný český historický velkofilm míří na Netflix. Získal 11 nominací na Českého lva

Eva Lenská
Foto: Pilot Film

Jeden z nejlepších snímků loňského roku bude již za pár dnů i na Netflixu! Historický velkofilm Il Boemo líčí život dnes již téměř zapomenutého hudebního skladatele Josefa Myslivečka, kterému se přezdívalo božský Čech. Že nepůjde o nějakou slátaninu, dokazuje fakt, že snímek získal 11 nominací na Českého lva. Kolik jich promění, zjistíme až 4. března. Do té doby si můžeme s Netflixem vychutnávat strhující herecký koncert Vojtěcha Dyka.

Josef Mysliveček nebo také Giuseppe Misliweczek byl český hudební skladatel, kterého proslavily především opery. Syn obyčejného pražského mlynáře se navzdory přání rodiny vydal za svým snem do Itálie, která byla v druhé polovině 18. století světovým centrem opery, a na rozdíl od mnoha jiných se tam dokázal prosadit a stát se hvězdou. Jeho sláva však netrvala věčně. Rozmařilý způsob života ho nakonec stál zdraví.

Foto: Richard Hodonický

Ačkoli jeho plodnou tvorbu obdivoval i samotný Mozart, jehož životní příběh zná každý školák, Mysliveček upadl v zapomnění. Jak je to možné, když svého času pobýval v paláci a sklízel úspěch v každém městě, do kterého zavítal? Tyto a mnohé další otázky nám zodpoví film, za jehož zrodem stojí režisér a scénárista Petr Václav.

Co se obsazení týče, je třeba přiznat, že si celý film ukradl pro sebe Vojtěch Dyk, jenž nahradil ruského herce Jegora Koreškova, kterého měli filmaři v hledáčku jako prvního. S Dykem rozhodně nešlápli vedle, protože ten tou rolí žil, a ať už se učil italsky, nebo se své repliky našprtal slovo od slova, jeho italština zněla naprosto přirozeně.

Ve filmu si zahráli také Barbara Ronchi, Lana Vlady, Elena Radonicich, Lino Musella, Karel Roden a Zdeněk Godla. Malého Mozarta ztvárnil Philip Amadeus Hahn, kterému možná pomohla i shoda jmen. Natáčení probíhalo v Česku i v Itálii. Myslivečkovu tvorbu ve filmu hraje český orchestr Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse a árie Cateriny Gabrielli nazpívala operní pěvkyně Simona Šaturová.

Snímek natočený v česko-italsko-slovenské koprodukci měl premiéru v kinech 20. října loňského roku. Ještě předtím byl však uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu. Česká filmová a televizní akademie ho vyslala do boje o Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, ale štěstí mu nepřálo. Stejně jako Myslivečkovi, jenž se dožil pouhých 43 let. S velkou pravděpodobností na tom měly podíl chudoba, osamělost a syfilis.

Na ČSFD si snímek o délce 140 minut vysloužil hodnocení 72 % a nadšení diváci ho hned několikrát přirovnali k oscarovému Amadeovi Miloše Formana.

Na Netflixu si Myslivečkovy úspěchy, libozvučné operní árie a pikantní milostné pletky dopřejeme už 21. února.

Zdroj: ČSFD, wikipedia, Totalfilm, Ilboemo

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.