Film plný lidskosti, od Netflixu milé překvapení, hodnotí diváci drama, které v Česku boří sledovanost

Foto: Netflix

Na Netflix ve středu 27. září dorazil polský film Mastičkář (Forgotten Love/Znachor), který se během 24 hodin od vydání okamžitě dostal na první místo v TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů na platformě. Čeští diváci si ho zamilovali.

Dramatický snímek inspirovaný kultovním románem jednoho z z nejznámějších polských spisovatelů meziválečného období Tadeusze Dołęgy-Mostowicze vypráví příběh uznávaného a bohatého chirurga Rafala Wilczura, kterého opustí manželka.

Zoufale zapíjí své splíny a zamíří do baru, kde se opije a nakonec je okraden a vyhozen z auta, přičemž v důsledku zranění hlavy ztrácí paměť. Aniž by věděl, kdo je, stane se chudým tulákem pracujícím ve mlýně a říkají mu Antoni Kosiba.

ČTĚTE TAKÉ: Na Netflix dorazil opravdový klenot. Podivuhodný příběh Henryho Sugara je to nejlepší, co si dnes můžete pustit

Muž v klobouku ve filmu Mastičkář (Forgotten Love/Znachor).
Foto: Netflix

Ačkoliv zapomněl kdo je, nezapomněl své lékařské schopnosti a v chudých vesnických podmínkách začne léčit lidi, což se samozřejmě nelíbí místnímu lékaři. Po mnoha letech, zapomenutý a chudý, se střetává se svou dospělou dcerou. Bohužel si ani jeden z nich neuvědomuje spojení s tím druhým.

Kniha byla nesmírně úspěšná a pravděpodobně by se rozvinula do celé série, kdyby autor nezemřel v září 1939 jako jediná oběť při evakuaci po německé a sovětské okupaci. Mastičkář není jejím prvním zfilmováním. Polské drama z roku 1982 v režii Jerzyho Hoffmana se v Polsku stalo kultovní klasikou. Je to jakási labutí píseň k velkolepé dekádě polské filmové produkce ze 70. let, která ukradla srdce mnoha lidem. Pro mnohé je dokonce jakousi klasikou, kterou sledují každé Vánoce nebo na Velikonoční neděle, kdy se vysílá.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nejlepší španělský film v historii Netflixu bude mít pokračování. Dystopický psycho horor je nechutným odrazem lidské společnosti

Nová polská adaptace knižní klasiky Mastičkář, která vyšla na Netflixu ve středu 27. září, se nadcházející den, během státního svátku, okamžitě dostala do čela tabulky nejsledovanějších filmů na platformě v tuzemsku. Češi drama, které režíroval Michał Gazda a hlavní roli v něm ztvárnil Leszek Lichota, okamžitě poslali na pomyslný trůn sledovanosti a dokonce mu na ČSFD uštědřili velice vysoké hodnocení.

Mastičkář si na česko-slovenské hodnotící platformě vysloužil úctyhodných 77 %. „Dobré. Doopravdy hodně dobré. Maličko jsem se obával, protože se jedná o remake stejnojmenných filmů z let 1981 a 1937 (které jsem neviděl, ale minimálně 1981 chci vidět) a snaha udělat něco znova a nověji často nedopadne nejlépe, nicméně líbilo se mi moc,“ píše jeden z recenzentů, zatímco další dodává: „Milý film plný lidskosti. To se Polákům povedlo. V té spleti podprůměrných filmů a seriálů je to od Netflixu milé překvapení.“ Jiný divák dokonce hodnotí tak vysoko, že o Mastičkáři píše jako o filmu, kterému vůbec nic nechybělo.

Muž a žena v puntíkovaných šatech na ulici ve filmu Mastičkář (Forgotten Love/Znachor).
Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, ČSFD, Film New Europe Fugitives

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.