Na Netflix míří další český film, který to pořádně schytal. Podle recenzí jde o nejhloupější a nejprázdnější film minulého roku

Eva Lenská
Foto: Marlene Film Production

Českých filmů není nikdy dost a na Netflix se řítí další. Má luxusní obsazení a téma, ze kterého se možná dalo vytřískat víc. Romantická komedie Prezidentka z roku 2022 láká především na populární českou herečku Aňu Geislerovou, kterou inspirovala ekonomka Danuše Nerudová, a charismatického Ondřeje Vetchého.

Kateřina Čechová (Anna Geislerová) se stala první českou prezidentkou. Je spontánní, vtipná a má smysl pro spravedlnost. Jenže je tak trochu osamělá. Její dcera (Denisa Biskupová) odjela studovat do Velké Británie a ona zůstala sama jen se svou náročnou prací, kvůli které jí chybí soukromí a anonymita. Proto si jednou nasadí paruku a vyrazí na procházku večerní Prahou.

ČTĚTE TAKÉ: 6. řada seriálu Koruna o britské královské rodině se blíží. Diváci se ale bojí výsledku

Foto: Marlene Film Production/Zuzana Panská

Během tohoto nočního dobrodružství objeví tajemnou zahradu, která patří sympatickému sochaři Petrovi (Ondřej Vetchý), se kterým se posléze začne scházet. Oběma je spolu fajn, ale Kateřina se nechce vázat a Petr netuší, kým jeho nová známá ve skutečnosti je. Jak už to bývá, všechno se nakonec provalí a prezidentka tak musí čelit mnoha potížím. O Petra nechce přijít, ale zároveň se bojí, že by mu mohla zkazit život. V hlavě jí tak bloudí myšlenka, zda má vůbec právo na lásku a zda stojí za to o ni bojovat.

Snímek natočil režisér Rudolf Havlík podle svého vlastního scénáře a zahráli si v něm také Juraj Loj, Veronika Khek Kubařová, Oskar Hes, Vanda Chaloupková a Jiří Štrébl. Natáčelo se především v Praze a titulní píseň Dvě srdce vejpůl složila kapela Chinaski.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Seriál Sexuální výchova čtvrtou sérií končí. Tvůrkyně Laurie Nunn prozradila pravý důvod

Podle recenzentů na ČSFD, kteří udělili snímku hodnocení 46 %, je Prezidentka kýč, ztrácí šťávu a vrství na sebe jedno klišé za druhým. Mezi hlavními hrdiny to zas tolik nejiskří a všechno je až příliš pohádkové. Pochvalu si vysloužily hlavně záběry na noční hlavní město, Vanda Chaloupková v roli bodyguardky Martiny Osičkové a Vánoční atmosféra.

„Romantická část dobrá, není nutné rozebírat. Co chybí je chytrý humor. Co přebývá jsou politické proslovy. Velkou pochvalu zaslouží Praha jako kulisa,“ uvedl jeden z diváků. Další dodal: „Je to taková odlehčená česká verze Deníků princezny. Romantika pro dospělé plná klišoidních scén.“

NAPSALI JSME TAKÉ: Z luxusní vily ke kadibudce v lese: Soutěžící nové napínavé reality show kvůli tučné výhře okusí Kdo přežije v ráji

Foto: Marlene Film Production/Zuzana Panská

Nechybí však i jedna pochvala a rovněž srovnání s dalším filmem. „Skvělá pohádka, skvěle natočená, skvěle zahraná. Je mi jasné, že je to česká verze Notting Hillu, ale mě to prostě bavilo a nijak neuráželo,“ řekl recenzent ze Slovenska, kde momentálně mají prezidentku i na Hradě.

Kromě diváků film nešetřili ani kritici. Mirka Spáčilová z iDnesu ho přirovnala k nejhloupějšímu filmu loňského roku a podle Tomáše Stejskala z Aktuálně je film tak prázdný, že by divák plakal.

Česká romantická komedie Prezidentka trvá 97 minut a na Netflixu bude mít premiéru 11. října.

Zdroj: ČSFD, Marlene Film Production, Bioscop, iDnes, Aktuálně

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.