Harriet bojuje za práva černochů! Snímek o americké abolicionistce nás vtáhne do války Severu proti Jihu

Eva Lenská
Foto: Universal Pictures

Na Netflix míří životopisný film o ženě, která dostala do bezpečí více než 750 uprchlých otroků. Jmenovala se Harriet Tubman a z vlastní zkušenosti věděla, jaké to je být otrokem a zažívat ponižování a týrání.

Narodila se jako Araminta Ross v roce 1822 v Marylandu. Vyrůstala v rodině otroků a nikdy nechodila do školy. Poté, co utrpěla úraz hlavy, mívala zvláštní stavy podobné epilepsii. Upadala do bezvědomí, nicméně to nebrala jako překážku, ale jako požehnání. Tvrdila, že v takových chvílích slýchá hlas Boží.

V roce 1849 uprchla z otroctví do svobodného státu Filadelfie. Ve Společnosti proti otroctví se spřátelila s černošskými aktivisty Williamem Stillem a Marií Buchanon. Také přijala nové jméno Harriet Tubman. S otroky se domlouvala pomocí písní a odvážně je převáděla do bezpečí. Dokonce dostala přezdívku Černý Mojžíš. Během války Severu proti Jihu pracovala jako špionka a osvobodila zruba 750 otroků. Zemřela ve věku 91 let na zápal plic.

Foto:  Universal Pictures

Snímek o americké abolicionistce natočila americká režisérka Kasi Lemmons a do hlavní role byla obsazena britská herečka Cynthia Erivo. Film měl premiéru 10. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.

Ačkoli film pojednává o krutosti otroctví, není depresivní, ale dává naději. Zaměřuje se na osvobození a solidaritu, nikoli na zesilování bolesti, utrpení a ponížení. Hlavní hrdinka je houževnatá, statečná a má obdivuhodný elán.

Snímek o délce 125 minut bude na Netflixu dostupný už 15. března.

Zdroj: smithsonianmag

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.