Síla psa: Benedict Cumberbatch si v roli bezohledného rančera říká o Oscara

Elisabeth Francová
Foto: KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX

Síla psa (The Power of the Dog), napínavý dramatický western s charizmatickým Benedictem Cumberbatchem s postupně houstnoucí atmosférou a nečekaným rozuzlením, vás donutí hodně přemýšlet.

Film, odehrávající se v 20. letech 20. století v Montaně, není typickým westernem. Jedná se spíš o rodinné psychologické drama. Phil Burbank (Benedict Cumberbatch) a jeho mladší bratr George (Jesse Plemons) pracují společně na rodinném ranči. Jejich soužití je narušeno, když se George ožení s vdovou z města Rose (Kirsten Dunst) a spolu s ní se na ranč přistěhuje i její dospívající syn Peter (Kodi Smit-McPhee). Phil se k nové rodině chová nepřátelsky, až krutě, ale možná to není on, kdo je ve skutečnosti ten zlý…

Během natáčení se Cumberbatch důsledně vžil do své role, což způsobilo i pár nepříjemností. Jak herec prozradil časopisu Esquire, vykouřil tolik balených cigaret bez filtru, až z toho byla otrava nikotinem – dokonce třikrát. Také se málo myl, protože chtěl, aby „lidé věděli, jak jsem cítit”. To bylo zdrojem několika trapných momentů ve společnosti. V neposlední řadě stojí za zmínku, že se spolu se svou kolegyní Kirsten Dunst rozhodli na sebe během natáčení nemluvit. Jejich postavy se nesnáší, takže aby na sebe nebyli milí, raději se ignorovali. Dodržování přísných hereckých metod se zřejmě vyplatilo, o Cumberbatchově výkonu se hovoří v superlativech. V kuloárech se šeptá i o Oscaru. Ostatně film již jedno významné ocenění dokonce získal, a to Stříbrného Lva za režii na filmovém festivalu v Benátkách.

Vše napovídá tomu, že se jedná o opravdu výjimečný počin a vy byste si jej neměli nechat ujít. Od prosince je ke zhlédnutí na Netflixu s titulky i s českým dabingem.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.