Kultovní komedie Zbouchnutá je plná kontroverzí. I přes to si u diváků získala velkou oblibu

Eva Pospíchalová
foto: Universal Studios

Románek na jednu noc se čas od času zvrtne a přicházejí důsledky. Děj filmu Zbouchnutá (Knocked Up) rozhodně láká na komický příběh plný bláznivin a dramatu. Věděli jste však, že sama hlavní herečka ho nemá ráda?

Americká romantická komedie Zbouchnutá je nyní již klasikou. Děj začíná úletem na jednu noc který spustí sérii událostí a vtipných situací, při kterých se musí dvojice rozhodnout jak naloží se svým nepromyšlením konáním.

O čem populární snímek vlastně je? Ben je dětinský flákač, který bydlí se svými spolubydlícími. Jednoho večera potká v nočním klubu reportérku Alison na oslavě jejího povýšení v práci. Oba si noc užívají a po notné dávce alkoholu se situace zvrtne a dvojice se probudí ráno vedle sebe v posteli. Nyní, již za střízliva, se lépe poznají a zjistí, že jsou velmi odlišní, a každý jde svou cestou.

O osm týdnů později však Alison zjistí, že je těhotná, a Bena kontaktuje. Pár nyní musí rozhodnout, zda si dítě ponechá, zda půjde Alison na potrat, jakou reakci budou mít rodiče či zda se situaci budou snažit ututlat a už se nikdy nepotkají.

ČTĚTE TAKÉ: Válečné drama nebo česko-slovenský horor: 5 filmů a seriálů, které právě dorazily na Netflix

Kromě chybného či až idealizovaného pojetí interrupce v USA existuje i další důvod, proč se o filmu nemluví jen v pozitivním slova smyslu. Podle hlavní herečky Katherine Heigl film vykresluje ženy jako přechytračelé, bez humoru a upjaté, zatímco muže jako roztomilé, praštěné, zábavné kluky. Postavy byly podle ní až moc kýčovité a ženy vykreslené velmi negativně.

Herečka tak reagovala na trend zábavných filmů, které představují v hlavní roli zábavné nezodpovědné chlapy, kteří se teprve vydávají na cestu dospívání, a jejich věčně otrávené manželky či přítelkyně (kromě toho, že jsou komedie režiséra Judda Apatowa často plné dětinského a nevhodného humoru).

Svůj názor si ale můžete udělat na již více než patnáct let starou komedii sami. Ač je kolem ní snůška kontroverzí, stále je to jen ujetá odpočinková komedie a fanoušky si jistě najde.

Na ČSFD má film hodnocení 64%. Nyní si jej můžete pustit také na Netflixu, a to s českými titulky.

Zdroj: Vanity Fair

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.