Na Hromnice o den více je nově na Netflixu. Kultovní komedie z devadesátek slaví už 30 let

Eva Pospíchalová
Foto: Columbia Pictures

Populární devadesátkový snímek s filmovou hvězdou Billem Murray v hlavní roli je dostupný na Netflixu. Platforma romantickou komedii zařadila ku příležitosti jejího třicetiletého výročí. Film má diváky sice hlavně pobavit, ale můžou si z něj i mnohé odnést a naučit se o vlastním životě a jeho údělu.

Kultovní film Na Hromnice o den více (Groundhog Day) z roku 1993 je komedie o arogantním egoistickém meteorologovi, jenž odjede do malého města natočit reportáž o americkém svátku Groundhog Day. Upadá však do časové smyčky a budí se pořád dokola do jednoho stejného dne.

Televizní meteorolog Phil Connors (Bill Murray) uklidňuje diváky, že se blížící vánice vyhne západní Pensylvánii. S novou producentkou Ritou Hanson (Andie MacDowell) a štábem odjíždí do Punxsutawney natáčet každoroční reportáž o slavnostech Hromnic (Groundhog Day). Nicméně se vůbec netěší a občané tohoto města považuje za burany.

Na Hromnice se Phil probudí za zvuku skladby I Got You Babe od Sonnyho a Cher, odříká reportáž, ale navzdory jeho předpovědi udeří vánice a zablokuje cestu z města. Hlavní hrdina zoufale hledá způsob, jak se dostat pryč z vidlákova, kde všechno nesnáší, ale nakonec je nucen v Punxsutawney strávit noc.

ČTĚTE TAKÉ: Kultovní komedie Zbouchnutá je plná kontroverzí. I přes to si u diváků získala velkou oblibu

Druhý den ráno se opět probudí za melodie stejné skladby a za stejných vtípků hlasatele. Všímá si že zažívá události z předchozího dne a hádá, že jde o déjà vu. Opět se neúspěšně pokouší opustit město a usíná. Když se probudí, je ale opět 2. února. Phil si postupně uvědomuje, že je uvězněn v časové smyčce, kterou mu nikdo nevěří.

Později mu dojde, že jeho činy nemají následky, a začne dny trávit dopřáváním si dobrého jídla, známostí na jednu noc, loupežemi, sebevraždami a dalšími nebezpečnými aktivitami, přičemž využívá znalosti o stejných každodenních událostech a obyvatelích města k manipulaci s okolnostmi ve svůj prospěch. Nakonec se soustředí na svádění Rity, ta však jeho návrhy stále dokola odmítá, a tak Phil úporně hledá způsob, jak ji sbalit.

Fantasy film je často považován za jeden z nejlepších filmů 90. let a obecně jeden z nejpovedenějších komediálních filmů vůbec. Na první pohled vtipná zápletka však nutí diváky přemýšlet o časové smyčce, která hlavního hrdinu mění. I po třiceti letech je tak oblíbený snímek stále relevantní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysoká škola humoru: Legendární seriál Monty Pythonův Létající Cirkus baví i po padesáti letech

A co je vlastně Groundhog day? V Pensylvánii se slaví již od 16. století. Vznikl na základě pověry, jež říká, že pokud se v tento den ze své nory vynoří svišť a uvidí svůj stín, stáhne se do doupěte a zima potrvá ještě šest týdnů. Pokud svůj stín nespatří, jaro dorazí dříve.

Zdroje: ČSFD, Netflix, Columbia Pictures

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.