České filmy zase válcují Netflix. Mezi propadáky se ukrývá i historické drama, které u diváků zabodovalo už dřív

Eva Lenská
Foto: Bio Illusion

V TOP 10 nejsledovanějších pořadů Netlfixu opět bodují české filmy. Tři komedie a jedno historické drama o lesbické lásce a životě žen v době 1. světové války. Je vidět, že Češi dávají přednost české filmové tvorbě a Netflix to ví. Hojně nás českými snímky zásobuje a zdá se, že se mu to vyplácí. Podívejme se tedy, které české kousky frčí tentokrát.

Pánský klub

Kombinace bláznivých vtípků, lákavého obsazení a tématu erotické závislosti zřejmě zafungovala, ač má komedie Pánský klub na ČSFD hodnocení pouhých 45 %. Divák si někdy nedá pokoj a chce vidět, jak se z filmu s Bolkem Polívkou, Jiřím Mádlem a Milanem Šteindlerem stal propadák. Snímek líčí osudy pěti rozdílných mužů, kteří dochází na terapii, protože jsou prostě příliš nadržení, ale s ženami to zrovna moc neumí. Sukničkář, úchylný učitel, plachý ajťák, můzami posedlý scenárista a vyhořelý rocker – to je partička, o kterou zřejmě jen tak nezakopnete.

Jeden z recenzentů o snímku řekl: „Pánský klub svým perverzním laděním určitě neosloví intelektuály, ale může se pochlubit hromadu bizarních postaviček, jejichž životní přešlapy je zábavné sledovat.“ Další přiznal: „Některé momenty jsou sice špatný a leckomu z nich může prasknout cévka, ale jinak mě to nijak neuráželo.“

Jste-li dostatečně odolní a máte-li pro strach uděláno, tak Pánský klub zkuste. V nejhorším případě si alespoň uvědomíte, že jste oproti zmíněným postavám pořád ještě normální.

ČTĚTE TAKÉ: Romantická komedie Nic není, jak se zdá se natáčela v Turecku. Bude ideálním doplňkem žhavých letních večerů

Foto: Punk Film

Služka

Česko-slovenské historické drama Služka pojednává o mladinké Ance, která odchází dělat služebnou do panského domu. V době, kdy ženy nemají žádná práva a musí se vdát podle vůle rodičů, pozná dceru svých pánů Resi, díky které nalezne přátelství i lásku. Lesbický vztah se za skomírající rakousko-uherské monarchie musel tajit a v tom je také to kouzlo.

Snímek si na ČSFD vysloužil hodnocení 66 %, což je docela slušné. Jeden z diváků film ohodnotil slovy: „Dobové drama Služka zvládá vypovídat o své době i vývoji postavení žen ve společnosti, kdy se navíc může opřít o solidní řemeslnou stránku a občasné surovější a expresivní momenty.“ Jiný pochvalně uvedl: „Fantastický casting, skvělá kamera, dobová stylizace včetně kostýmů, krásná uchu ladící hudba a především zajímavý neotřelý příběh vepsaný do bezchybného scénáře.“

Služku byste rozhodně vynechat neměli, je to jeden z těch lepších kousků, za které se česko-slovenská kinematografie nemusí stydět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká krimi komedie z romského ghetta s Vémolou a Grossovou míří na Netflix. Podle diváků jde ale o ryzí odpad

Foto: Tina Botková/Cinemart

Za vším hledej ženu

Česká romantická komedie Za vším hledej ženu i přes mizerné hodnocení na ČSFD, kde má 43 %, svého času porazila na Netflixu i thriller Matka s Jennifer Lopez. Možná za to můžou půvabná zlatokopka Hana Vagnerová a lehce opelichaný pracháč Marek Vašut. Svou roli hraje v příběhu i sladká pomsta tří bláznivých kamarádek.

Co si o filmu myslí uživatelé ČSFD? Jedna divačka byla ještě celkem mírná a našla i klady. „V rámci českých mainstreamových romcomů se jedná o vcelku neškodný film, který díky bohu konečně není obtěžkán zhoubným sexismem a šovinismem,“ řekla. Jiný divák byl zase nemilosrdný, neb napsal: „Žena podvádí svého přítele se starým dědkem a štve ji, že je její milenec zadaný a vychází z toho, že všichni chlapi jsou svině. Naivní, nevtipné, hloupé a herecky nesnesitelné.“

Tady bych to viděla asi takhle: Dámám možná zaimponuje charismatický Vašut a pánům by nemusely být lhostejné půvaby Vagnerové.

Foto: Bio Illusion

Řekni to psem

Nakonec tu máme něco pro pejskaře. Dita touží po miminku, jenže její přítel Filip jí místo toho daruje border kolii a podvede ji s její kámoškou. Ačkoli nemá psy ráda, nezbyde jí nic jiného než se seznámit s ostatními pejskaři a hlavně se sblížit se svým psem. Nakonec zjistí, že lásku může najít právě tam, kde by ji vůbec nečekala. Kromě toho každý pejskař ví, že nejvíc lásky dá svému páníčkovi právě jeho chlupáč.

Tato komedie dostala na ČSFD hodnocení 49 %, což není žádná sláva a asi to nezachrání ani roztomilý psí kukuč. Jeden z recenzentů o ní prohlásil: „Řekni to psem je starosvětsky pojatá romantická komedie, která není zbytečně komplikovaná ani vulgární, zároveň ale není ani ničím překvapivá nebo originální.“ Další byl laskavější. „Připadá mi, že všechno fungovalo – hlavní postavy, vedlejší postavy, psi, ústřední písnička. Já vlastně nemám co vytknout. Příjemná oddechovka na sobotní deštivé odpoledne,“ uvedl.

Řekni to psem nejspíš osloví především páníčky psů a ty, kteří nesnáší vulgární komedie. Z obsazení mohou zaujmout Veronika Žilková a Jiří Lábus.

NAPSALI JSME TAKÉ: Dojemný příběh z 2. světové války vypráví o neobyčejné síle lidského spojení. Hvězdnému obsazení vévodí slepá dívka

Foto: Karel Cudlín

Zdroj: ČSFD, Cinemart, Falcon

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.