Nová pohádka od tvůrců Shreka nebo Madagaskaru o tmě klade zásadní existenční otázky a zabývá se smrtí

Barbora Kučerová
DreamWorks Animation/Netflix

Netflix a studio DreamWorks spojí síly, aby příští rok představili nový animovaný film pro děti. Entita známá jako Tma ve snímku vezme věčně ustaraného chlapce na dobrodružnou cestu, na které mu dokáže, že jediné, čeho se má bát, je samotný strach.

Kdo by neznal dnes už kultovní filmy studia DreamWorks, jako je Shrek, Madagaskar, Jak vycvičit draka nebo Kung Fu Panda? Vypadá to, že se na seznam brzy přidá další. Zástupce DreamWorks na Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Annecy oznámil, že studio chystá novinku pro celou rodinu s anglickým názvem Orion and the Dark.

Film bude vytvořen na motivy stejnojmenné dětské knížky, kterou napsala Emma Yarlett. Scénáře se ujme Oscarem oceněný Charlie Kaufman, režie se zhostí Sean Charmatz. Ten se do diváckých pamětí zapsal svým dílem na seriálu Spongebob v kalhotách.

„Na první pohled je Orion jako každý jiný školák. Plachý, skromný, tajně zamilovaný. Ale zdání klame. Orion má úzkosti nejen z dospívání a je zcela pohlcený iracionálním strachem ze včel, psů, oceánu, elektromagnetických vln, vražedných klaunů a pádu z útesu. Jedné z jeho největších obav musí čelit každý den, a to strachu ze tmy. Když ho navštíví ztělesnění tmy, vydává se s ním na cestu kolem světa, při níž mu chce Dark dokázat, že se není čeho bát. Jak se tato dvojice sbližuje, musí se Orion rozhodnout, jestli dovolí strachu ovládat jeho život,“ zní oficiální přehled děje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlobr měl akromegalii a Cameron Diaz krkala. 15 zajímavostí o trilogii Shrek, která je na Netflixu i s českým dabingem

Foto: DreamWorks Animation/Netflix

DreamWorks se ve svých dílech pro děti nikdy nevyhýbalo ožehavým tématům. Dark má ztělesňovat veškerý strach, tvůrci se tak nechali inspirovat například i smrtkou. „Myslím, že je úžasné, že nám studio dovolilo vytvořit postavu, která se ptá, co se s námi stane po smrti,“ řekl Charmatz v rozhovoru pro festival. „Podle mě je to otázka, která trápí mnoho dětí, ale některá studia se takových témat bojí,“ dodal.

Animace probíhá ve studiích Mikros Animation v Paříži a indickém Bengalúru, která pro DreamWorks pracovala na filmu Kapitán Bombarďák. Rozpočet je podle Charmatze menší než u děl, pro které je DreamWorks nejznámější.

Filmový štáb si tak musel najít kreativní způsoby, jak si s finančním omezením poradit. Tvůrci tak například natáčeli inkoustové skvrny na chytré telefony a následně je přidali do filmu jako přechody. Přesné datum premiéry sice zatím není jisté, ale dočkat bychom se měli v roce 2024.

Foto: DreamWorks Animation/Netflix

Zdroje: Netflix, ČSFD, Cartoon Brew

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.