Zlobr měl akromegalii a Cameron Diaz krkala. 15 zajímavostí o trilogii Shrek, která je na Netflixu i s českým dabingem

Eva Lenská
Foto: DreamWorks

Dnes je 1. června a tím pádem také Mezinárodní den dětí. Chcete-li ho oslavit spolu s Netflixem, vsaďte na populární trilogii Shrek, kterou milují velcí i malí. Přejeme vám příjemnou zábavu se zeleným zlobrem, jeho princeznou Fionou a ukecaným Oslíkem. Jako dárek přidáváme 15 zajímavostí z natáčení.

Princezny obvykle vysvobozují krásní princové, ale v této pohádce je všechno úplně naopak. Princeznu Fionu zachrání zelený a pupkatý zlobr Shrek, který si až do určité doby žil poklidně v močále. Na cestě za dobrodružstvím ho doprovází drzý a nesmírně užvaněný Osel. Později se k nim přidá i charismatický Kocour v botách a vyjde najevo, že ani Dračice není tak zlá, jak se očekávalo. Máme tu však i pletichářskou Dobrou vílu a namyšleného prince Krasoně.

V originále postavy namluvili Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews a Rupert Everett. Trilogie byla inspirovaná obrázkovou knihou Williama Steiga. Na ČSFD má Shrek hodnocení 87 %, Shrek 2 83 % a Shrek třetí 56 %.

ČTĚTE TAKÉ: Netflix aktuálně válcuje romantický seriál pro mladé. Castingová režisérka netušila, že obsadila sourozence

10 zajímavostí o Shrekovi

  • Producent John H. Williams dal knihu o Shrekovi nejprve přečíst svým dětem. Těm se kniha hrozně líbila a četly ji několikrát. Tím pádem dostal jakoby zelenou k natáčení.
  • Jméno Farquaad bylo pro krále schválně vybráno jako takový žertík pro dospělé. V angličtině totiž zní Farquaad skoro stejně jako sprosté slovo fuckwad, což může znamenat blbec, idiot, šmejd, ale také něco mnohem oplzlejšího.
  • Postava Shreka bola inspirovaná francouzským zápasníkem a spisovatelem Mauricem Tilletem, který trpěl chorobou kostí zvanou akromegalie. Jde o hormonální poruchu způsobenou nadměrnou tvorbou růstového hormonu v dospělosti.
  • Scéna, ve které si princezna Fiona krkne, nebyla původně ve scénáři. Scénáristé ji tam dopsali dodatečně, když slyšeli, jak si Cameron Diaz říhla v pauze během dabingu.
  • Lorda Farquaada měl původně namluvit dnes již zesnulý herec Alan Rickman. Ten však dal přednost roli profesora Severuse Snapea ve filmu Harry Potter. Farquaad tak zbyl na amerického herce Johna Lithgowa.
  • Tvůrci přiznali, že bojové umění odvážné princezny Fiony bylo inspirováno legendárním Jackie Chanem.
  • Postava Kocoura v botách prošla mnoha vývojovými stádii. Barva jeho kožíšku byla změněna z šedé na oranžovou, aby více vynikal vedle šedého oslíka. Antonio Banderas přiznal, že kocour měl vlastně připomínat D’Artagnana ze Tří mušketýrů.
  • Samolibý princ Krasoň měl být původně mnohem dětinštější, nezralejší a také měl často podléhat záchvatům vzteku.
  • Ačkoliv mají Oslík s dračicí spolu celkem pět dětí, ve filmu je oslovují pouze třemi jmény – Coco, Peanut a Bananas.
  • Výraz Shrek vlastně znamená v jazyku jidiš „monstrum“, a je odvozen od německého slova „schreck“, které znamená „teror“ nebo „strach“.
  • Ukecaný a zubatý Oslík byl vytvořen a modelován podle opravdového zakrslého oslíka z Barron Parku v Kalifornii. Byl nejjednodušší postavou na nakreslení.
  • Dračice měla původně na hlavě vlasy a byla mnohem obéznější, jenže divákům se to nelíbilo, tak to tvůrci změnili a pár kil jí ubrali.
  • Známý moderátor Larry King poprvé propůjčil svůj hlas někomu jinému než sám sobě. Namluvil Doris, nevlastní sestru Popelky.
  • Eddie Murphy tvrdí, že filmy o Shrekovi patří k jeho nejlepším filmům. Namluvil Oslíka, který se mu i docela dost podobá.
  • V roce 2008 zařadil Americký filmový institut Shreka mezi 10 nejlepších animovaných filmů historie. Jednička se dokonce může pyšnit Oscarem za Nejlepší animovaný film.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Diváky milovaný seriál Srdcerváči bude mít brzy 2. řadu. Autorka prozradila, na co se mohou těšit

Všechny tři filmy o Shrekovi najdete nyní nově na Netflixu. I s českým dabingem.

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD, IMDb, Mental Floss

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.