Nová česko-slovenská fantasy pohádka o zakleté jeskyni míří na Netflix. Varuje před chamtivostí a může se pyšnit dokonalými kostýmy

Eva Lenská
Foto: Attack Film / Vojtěch Resler

Děti a rodičové, zpozorněte! Na Netflix míří nová česko-slovenská fantasy pohádka Zakletá jeskyně (Zakliata jaskyňa), která varuje před chamtivostí, ale zároveň přináší naději. Poznáte odvážnou dívku a také dva marnivé prince. Celý příběh se samozřejmě neobejde bez dobrodružství, nebezpečí a zázraků.

Zázračná jeskyně je plná vzácných pokladů, soli a drahých rubínů. Horníci si z ní mohou brát sůl, ale z rubínové síně ve středu jeskyně si nesmí odnést vůbec nic. Kdo si totiž rubíny vezme, toho postihne kletba. Rychtářova dcera Lena (Petra Dubayová) nedá na varování a po cenném drahokamu z jeskyně zatouží. Ač jí sestra Ada (Martina Zábranská) brání, nedokáže svou touhu ovládnout. Její lehkovážný čin pak uvede do pohybu události, jejichž následky ohrozí celé království.

ČTĚTE TAKÉ: 5 českých filmů, které nově najdete na Netflixu: Od úspěšné hádavé komedie po vzpomínku na Nagano

Zakletou Lenu může osvobodit jen člověk s dobrým srdcem, jenž vrátí zcizený rubín zpět do nitra jeskyně. Jenže ten teď zdobí korunu zlé královny Berty (Táňa Pauhofová). Možná by se to mohlo podařit jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi (Ondřej Kraus) a Cyrilovi (Dominick Benedikt). Ale ti jsou plní pýchy a marnivosti a neštěstí druhých je nezajímá. Když kvůli maceše o všechno přijdou a potřebují pomoc ostatních, pak teprve pochopí, že musí bojovat za spravedlnost. Za odměnu najdou nejen odvahu, laskavost a schopnost obětovat se, ale i pravou lásku.

Pohádku natočila slovenská režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská. Natáčelo se v Demänovské jeskyni, v okolí Súľovských vrchů a ve skanzenu ve Vychylovcích nedaleko Nové Bystrice. Filmaři zavítali také na hrad Pernštejn a Křivoklát. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlobr měl akromegalii a Cameron Diaz krkala. 15 zajímavostí o trilogii Shrek, která je na Netflixu i s českým dabingem

Princové museli zvládnout šerm, cval na koních a pád do propasti i slaňování. Pomáhal jim horský záchranář Pavol Jackovič z Popradu. Natáčení se zúčastnilo také šest vlků. Počasí bylo nevyzpytatelné, takže sníh se musel dotvořit digitálně.

Pohádka měla premiéru v kinech loni 2. června. Od uživatelů ČSFD získala hodnocení 55 %. Diváci chválili především velmi propracované kostýmy, krásné lokace, úchvatné přírodní scenérie a poměrně neokoukané obsazení.

Snímek Zakletá jeskyně trvá 102 minut a na Netflixu bude dostupný 30. června.

Zdroj: Cinemart, attackfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.