Náboženský thriller se špetkou hororu, ve kterém řádí albínská dvojčata posedlá biblí, se řítí na Netflix

Michaela Pašková
Foto: Albinos La Película

Koncem března měl v kinech premiéru španělský snímek Tin & Tina, který nelze snadno zaškatulkovat do jednoho žánru. Film, v němž hrají Milena Smit a Jaime Lorente, je chvílemi černou komedií, jindy zase dramatem o vysněném mateřství. Jeho tvůrce divákům sliboval šokující podívanou, ale je tomu skutečně tak?

Režisérovi Rubinu Steinovi se povedlo něco, o čem sní mnozí filmaři. Svůj krátkometrážní snímek proměnil v celovečerní film s názvem Tin & Tina. Přestože zápletka snímku není něčím objevným a navazuje na tradici zlých dětí v hororech, režisérovi se podařilo vyhnout aspoň jinému klišé. Děti totiž tentokrát ve filmu nejsou antikristy, ale biblí posedlí maniaci.

Píše se rok 1981 a Lola ve svůj svatební den začne krvácet, kvůli čemuž potratí. Jako by to nebylo málo, doktoři jí oznámí, že po těžkém potratu už pro ní další těhotenství nebude možné. Mladá žena upadá do těžké deprese, ve které je několik měsíců, než ji manžel Adolfo přesvědčí, aby z nedalekého kláštera adoptovali dítě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V hororovém kýči řádí příšera skrytá v mobilu. Podle diváků je trailer děsivější než samotný film

Mladí manželé si vyhlídnou albínská dvojčata s hudebním talentem Tina a Tinu. Pozornost Loly přitahují od začátku, takže ani na moment neváhá. Rodinnou idylku však naruší zjištění, že dvojčata jsou náboženští fanatici, kteří doslovně vykládají Bibli, a to bez ohledu na následky.

Jejich posedlost Kristem, Bohem a spásou mění poklidný život v peklo plné strachu. Lola se o své dojmy z dvojčat podělí s manželem, ten jí ale nevěří a má to jen za dětské rozmary. Na Silvestra se Lola dozvídá něco nečekaného, protože je znovu těhotná. Místo, aby ale byla nadšená, je vyděšená. Posedla ji myšlenka, že očekávanému miminku dvojčata v cestě za nebeským vykoupením ublíží.

Žádná extravagance ani odvážná kinematografie se i přes snahu filmařů nekoná. Ačkoliv tvůrce snímku sliboval šokující náboženský thriller s hororovým podtextem, nakonec hrál na jistotu s méně zarážejícími záběry. Dialogy postav mnohdy váznou a soundtrack britské skladatelky Jocelyn Pook, jenž sice dodává filmu sborovou a náboženskou konzistenci, působí kvůli opakování stejných pasáží spíš rušivě.

PSALI JSME: Když krev teče proudem: 5 nejkrvavějších filmů všech dob

Foto: Filmax

Snímek Tin & Tina je sice po vizuální stránce povedený, nicméně divákům, kteří na něm byli v kinech, přišlo, že i když jim byla slibována odvážná podívaná, opak byl pravdou. V první polovině je film hravý a zároveň dost znepokojivý, ale pak poněkud v rozvleklém rozuzlení jednoduše ztrácí páru.

Carlos González Morollón a Anastasia Russo zvládli role albínských dvojčat na výbornou. Díky jejich pojetí jsou Tin a Tina zvláštní směsicí veselosti, podivínství, něhy a hrůzy.

Otázkou nyní zůstává, jak film přijmou uživatelé Netflixu. Dle návštěvníků kin je lepší nic světoborného neočekávat a radši si užít zábavu.

Film Tin & Tina vstoupí na Netflix už 26. května.


Zdroje: IMDb, ESPINOF, Fotogramas

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.