Když krev teče proudem: 5 nejkrvavějších filmů všech dob

Michaela Pašková
Foto: Tiberius Film

Navzdory své často brutální povaze jsou filmy plné krve a násilí čím dál tím populárnější. Věřte tomu nebo ne, ale horory jsou tu s námi oficiálně už více než 125 let. Dokážete uhádnout snímky, u kterých se mohli jejich tvůrci v krvi vyloženě koupat? Dva z nich jsou dokonce spojeny s Pánem prstenů!

Za vůbec první horor je považován francouzský snímek House of the Devil (Le manoir du diable) z roku 1896. Po dlouhá léta byl tento tříminutový němý film považován za ztracený, nicméně byl téměř po sto letech nalezen v novozélandském filmovém archivu.

Film předznamenal vznik jednoho z nejoblíbenějších filmových žánrů, který dodnes uchvacuje diváky po celém světě. V roce 1978 režisér George A. Romero v popisu svého filmu Úsvit mrtvých použil výraz splatter. Nakonec se tento termín ustálil jako označení subžánru hororů a kriminálních filmů, které pomocí speciálních efektů přehnaně zobrazují násilí. Ve splatter snímcích se to hemží scénami, kde se mrzačí lidská těla a krev teče proudem.

Společně se podíváme na výčet filmů, které jsou považovány za jedny z nejkrvavějších. Ne všechny z nich jsou pouze o zabíjení, ale v klíčových momentech bylo použito překvapivě vysoké množství krve.

Noc s nabroušenou břitvou (High Tension)

Francouzský snímek z roku 2003 byl později převzat společností Lionsgate Entertainment a dabován do angličtiny. Původní verze filmu byla natolik intenzivní, že mnoho scén muselo být vystřiženo, aby to americké publikum vůbec zvládlo. Přestože tehdy nebyl film nijak úspěšný, je považován za krvavou klasiku.

Film sleduje příběh dvou dívek, Marie a Alexy, které se připravují na univerzitní zkoušky. Aby je úspěšně zvládly, rozhodnou se strávit víkend na odlehlé usedlosti. Jejich plány však naruší příjezd sériového vraha, který Alexu spoutá a unese. Podaří se Marii svou kamarádku zachránit a ukončit tak nekonečný víkend plný teroru?

Maniak (Maniac)

Snímek z roku 1980 pojednává o sériovém vrahovi, který se zaměřil na ženy. Přestože měl film poměrně nízký rozpočet, dostal se na výsluní a rozhodně patří mezi nejlepší horory, které kdy byly natočeny. V roce 2012 se Maniak dokonce dočkal remaku, v němž se hlavní role ujal Elijah Wood.

V centru dění je muž, jehož matka byla prostitutkou, což zapříčilo jeho zkreslený pohled na ženy. Nenávidí je a libuje si v jejich zabíjení. Jeho charakteristickým rysem je, že je skalpuje a pak jejich vlasy vystavuje na figurínách.

Texaský masakr motorovou pilou (The Texas Chainsaw Massacre)

Tato kultovní série čítá několik remaků, sequelů, komiksů a dokonce i videoher. Vše začalo filmem z roku 1974, který natočil Tobe Hooper. Snímek byl považován za natolik násilný, že byl v mnoha zemích zakázán. Přesto byl vysoce výdělečný a stal se jedním ze nejvlivnějších snímků hororového žánru. Ačkoliv Tobe Hooper prohlašoval, že vychází ze skutečné události, byla jeho zápletka naprosto fiktivní. Nicméně postava Leatherface opravdu vycházela ze skutečnosti, byla založena na masovém vrahu Edu Geinovi.

Skupinka studentů vyráží do Texasu na rodinnou usedlost. Cestou naberou stopaře, který jim vypráví o své zálibě usmrcování zvířat, z nepochopitelných důvodů pořeže sebe, a dokonce i jednoho z nich. Rozhodnou se ho tedy velmi rychle vysadit a pokračovat v jízdě. Po nějaké době zastaví u pumpy, aby mohli natankovat. Pumpař jim však tvrdí, že žádný benzín nemá a cisterna přijede později. Zve je na jídlo, ale připadá jim podivný, takže nakonec jeho nabídku odmítají. Vydávají se k domu Hardestových, kde potkávají Leatherface. Přežijí toto setkání?

Film se na Netflixu nachází v původním znění s českými titulky anebo českým dabingem.

Terrifier

Krátkometrážní film z roku 2011 započal příběh klauna, který vystupuje pod jménem Art. V roce 2017 režisér Damien Leone na svůj krátkometrážní film navázal a loni vyšlo pokračování. Je obtížné říci, který z těchto filmů je krvavější, protože obsahují několik nezapomenutelných násilných scén. Řádění Arta je u diváků čím dál tím oblíbenější, takže to vypadá, že se z Terrifier nakonec může stát kultovní série.

Zdánlivě obyčejný muž, který nikdy nepromluví, během halloweenské noci brutálně zavraždí každého, kdo mu přijde do cesty. Často komickým způsobem předvádí nejrůznější scény a vysmívá se svým obětem.

Braindead – Živí mrtví (Braindead)

Tato zombie klasika z roku 1992 se často umísťuje na předních příčkách nejhorších filmů všech dob. Světu ji daroval Peter Jackson, a to ještě předtím, než se pustil do natáčení Pána prstenů. Navzdory nevkusnému spojení extrémního násilí s komediálním podtextem kritika přijala film pozitivně a Peter Jackson za něj sklidil chválu. Z klišé zápletky prostě dokázal vytřískat to nejlepší.

Děj filmu se odehrává v poklidném novozélandském městečku, kde se šprt Lionel zamiluje do půvabné dívky. Bohužel jeho matka na pár žárlí a pronásleduje jej, díky čemuž se nakazí exotickou chorobou. Umírá, ale brzo vstává z mrtvých jako zombie. Nesmělý Lionel se tak musí stát hrdinou, který zachraňuje svou milovanou. Nejpamátnější scéna filmu se odehrává na samém jeho konci, a to když horda zombie napadne Lionelův dům a jeho nenapadne nic jiného, než se vyzbrojit sekačkou na trávu.


Zdroje: ČSFD, MOVIEWEB, COLLIDER

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.