V hororovém kýči řádí příšera skrytá v mobilu. Podle diváků je trailer děsivější než samotný film

Michaela Pašková
Foto: Focus Features

Už 30. dubna si milovníci strachu dopřejí podívanou na Netflixu v podobě snímku Pojď si hrát (Come Play). Mainstreamová duchařina se bude líbit převážně nenáročným divákům. Režisér nad natáčením totiž nejspíš příliš nepřemýšlel, a snímek je tak ve finále hodnocen jako těžký průměr.

Díky neustále se rozšiřujícímu prostředí sociálních sítích dostávají šanci prorazit i začínající filmaři, kteří by jinak marně hledali mecenáše, jenž by sponzoroval jejich tvorbu. Stát se hollywoodským režisérem je tak sice obtížné, existuje ale celá řada příkladů, kdy krátkometrážní film, který se ujal na internetu, nakonec vedl k režii vlastního celovečerního snímku.

Většina takových případů jsou horory, tento žánr se totiž hodí pro krátké zfilmování lépe než jakýkoli jiný. Stalo se tomu tak i v případě hororu Larry (2017), který napsal a režíroval Jacob Chase. Příšera Larry byla tak populární, že si společnost Focus Features Chase najala, aby natočil i film Pojď si hrát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když Netflix zlomí fanouškům srdce: 10 seriálových hororů, které už nebudou mít pokračování

V případě krátkometrážního filmu se příšera Larry zaměřila na muže pracujícího v mýtné budce, v Pojď si hrát si ale Larry vybere pozornost malého chlapce. Na Rotten Tomatoes režisérovi vyčítají, že je trailer děsivější než samotný film. Jacob Chase to prostě vzal až moc vážně a vytvořil jednoduchý a předvídatelný kýč. I přesto snímek od kritiků dostal průměrných 56 %, od diváků dokonce 67 %. Na ČSFD uživatelé horor hodnotí podobně, Pojď si hrát tak na webu dosahuje opět průměrných 57 %.

Foto: Focus Features

Děsivá aplikace

Manželský pár Sarah a Marty stojí na pokraji rozvodu. Příčinou jejich hádek je syn Oliver, který má autismus a ke komunikaci s lidmi používá chytrý telefon. Chlapec si do mobilu stáhne aplikaci Nepochopená monstra, jež pomocí příběhu vysvětluje, že příšera Larry potřebuje kamaráda. Jakmile si Oliver přečte jeho příběh, začnou se dít zvláštní věci. Kromě toho, že se rodině v domě například samovolně zhasínají světla, tak se na mladíkově tabletu objeví neznámá tvář, která zkouší aplikaci na focení.

Jednou, když u Olivera přespávají kamarádi, si Larry sám zapne kameru na tabletu a dětem se zjeví. Není však žádný andílek a jednoho z chlapců napadne. Po této události začnou Sarah a Marty věřit, že Larry opravdu existuje. On už se ale mezitím přesouvá z jednoho elektronického zařízení do druhého a nabírá na síle. Jeho plán je prostý, všem ublížit a dostat Olivera do svého světa.

PSALI JSME: Za oponou akčního hororu: Film Van Helsing se natáčel i na několika místech v Česku a je plný chyb

Role Olivera se ujal Azhy Robertson, který si zahrál v HBO minisérii Spiknutí proti Americe. Matku Sarah ztvárnila Gillian Jacobs známá především jako Britty z populárního sitcomu Zpátky do školy (Community). V roli otce Martyho rodinu doplňuje John Gallagher Jr., který si zahrál ve filmu Dočasný domov (Short Term 12).

Horor Pojď si hrát přistane na Netflixu 30. dubna.

Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, SCREEN RANT

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.