Vycpané svaly a šokující smrt: 10 zajímavostí o sérii Amazing Spider-Man, která svým tvůrcům nedává spát

Michaela Pašková
Foto: Columbia Pictures

Série Amazing Spider-Man měla být masivní, protože šlo o odpověď společnosti Sony na filmový vesmír Marvelu. První díl sklízel ve světě docela úspěch, nicméně ten druhý si k nelibosti tvůrců tak skvěle nevedl. V našem článku se mimo jiné dozvíte, komu se jednička nelíbí anebo čí smrt vyvolala obrovský rozruch.

Dvojce příliš nepomohly slavné úniky informací ze Sony, takže společnost i přes plánované další dva díly sérii prozatím pozastavila. Nicméně spojila síly s Marvelem, čímž dala vzniknout novému Spider-Manovi s Tomem Hollandem.

Herec Andrew Garfield, který ztvárnil Petera Parkera v obou filmech Amazing Spider-Man, v rozhovoru s Variety přiznal, že špatnou kritiku a oznámení pozastavení série zrovna dobře nenesl. „Podepsal jsem smlouvu, abych sloužil příběhu a téhle neuvěřitelné postavě, za kterou se převlékám od svých tří let. Pak se to zkompromituje a zlomí vám to srdce. Do jisté míry mě to zničilo,” prohlásil.

Jak filmy Amazing Spider-Man vnímají diváci?

Na Česko-Slovenské filmové databázi první díl dosáhl se svými 65 % celkem dobrého hodnocení. Dvojka se však divákům líbila o trochu méně, protože v hodnocení dosáhla 62 %. Nicméně recenze u obou snímků jsou vcelku podobné. Často se v nich objevují slova jako nuda, nezajímavé a zbytečně utahané.

Ke dvojce jeden z hodnotících ve své recenzi uvedl: „Film bez charismatu. Marc Webb na to fakt nemá, bohužel. Ani sladká Emma Stone nezachrání sterilní romantickou linii, postavy jsou jinak strašlivě nevýrazné a záporáci bez osobního kouzla. Jistě, je to velkolepé, hlasité, trikově našláplé a s parádní Zimmerovou hudbou, ale to všechno je promarněné v naprosto bezkrevném blockbusteru, který vlastně ani na moment opravdu nezaujme. Teen restart prostě nezafungoval.“

Odborník

Přestože odpovědi na potřebné otázky ležely v komiksech, společnost Sony povolala odborníka. Brian Michael Bendis, americký komiksový scénárista a bývalý kreslíš, byl posazen do kanceláře producentky Amy Pascal, kde kromě nich byli scénáristé a režiséři. Například se ho zeptali, jestli vystřelování pavučin má fungovat na organickém nebo mechanickém principu. Protože odpověděl mechanickém, začala více než půlka přítomných nadávat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdyby nevyšlo herectví, měl Tom Holland plán B. Král spoilerů a Spider-Man, který se bojí pavouků, slaví narozeniny

Nový Spider-Man

Když se objevila zpráva, že Tobey Maguire už Spider-Mana hrát nebude, bulvár zažíval žně. Neustále vycházely články s různými jmény. Sice některá sloužila právě jen jako potrava pro bulvár, ale nacházeli se mezi nimi i skuteční uchazeči. Jedním z nich byl herec Josh Hutcherson, který zazářil v Hunger Games. Společnost Sony se mu však nepodařilo přesvědčit. Po čase se na internet dostala nahrávka z jeho konkurzu.

Falešné svaly

Herec Tobey Maguire nosil pod oblekem Spider-Mana umělé svalstvo. V případě Amazing Spider-Man však tvůrci nechali Andrew Garfieldovi ušít oblek přímo na míru. Žádné falešné svaly se tak nekonaly. Sám herec několikrát přiznal, že poté, co si oblek poprvé oblékl, uronil pár slz.

Dr. Rajit Ratha

Irrfan Khan byl známý tím, že si na svých rolích dával obzvláště záležet. Do natáčení prvního dílu se mu vůbec nechtělo. K souhlasu ho museli přimět jeho děti. Zpočátku kolovaly zvěsti, podle kterých měl ztvárnit padoucha. Protože ale dal Marcu Webbovi jasně najevo, že nechce hrát maskovanou postavu anebo se proměnit v jinou bytost, stal se vedoucím oboru biogenetické divize v Oscorpu.

PSALI JSME: 5 skvělých akčních filmů, které si hned teď můžete pustit na Netflixu

Sally Field nemá ráda Amazing Spider-Man

Není neobvyklé, že herci nesnášejí své role nebo rovnou celé filmy. Herečka Sally Field, která ztvárnila tetu May, opravdu nesnáší jedničku. Ve skutečnosti v ní ani nechtěla hrát, ale protože producentkou byla Laura Ziskin, na nabídku kývla. Věděla totiž, že to bude jeden z jejich posledních filmů zesnulé producentky.

Zamilovaný pár

Protože herecké obsazení tráví společně na place spoustu času, není divu, že tam občas kvete láska. Stalo tomu tak i v případě Andrewa Garfielda a Emmy Stone. Začali spolu chodit krátce před premiérou prvního dílu. Bohužel jim to ale nevydrželo a po čtyřech letech se rozešli.

Chladící vesta

Herec Dane DeHaan si při natáčení The Amazing Spider-Man 2 prožil v obleku Green Goblina krušné chvíle. Protože trpěl silným vyčerpáním z horka, přijali tvůrci filmu opatření. Pod oblekem nosil chladící vestu, která měla v sobě zabudované trubičky napojené na chladící box s ledovou vodou. Mezi záběry byla do obleku pumpována ledová voda, která ho měla chladit. Nicméně za dva dny natáčení zhubl díky obleku sedm kilo, což byla skoro všechna váha, kterou kvůli filmu přibral.

Foto: Columbia Pictures

Spideyho domov

Domovem Spider-Mana je již mnoho let New York, díky čemuž se stal i symbolem města. Protože se na rozdíl od Gothamu nebo Metropolis jedná o reálné město, mnozí by si mysleli, že se filmy o Spider-Manovi budou natáčet celé tam. Opak je ale pravdou. Amazing Spider-Man 2 byl ve skutečnosti prvním filmem se Spideym, který se v New Yorku natáčel.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Zachránil život dceři a byl prohlášen za mrtvého. Mistr bojových umění Jet Li slaví narozeniny

Eddie a Clestus

Dvojku provázela šikovná propagační kampaň, protože pro fiktivní bulvární noviny Daily Bugle byl vytvořen účet na Tumblru. Objevovaly se tam nejrůznější články, kdy jeden z nich napsal jistý Eddie Brock, který se věnoval dopadení Cletuse Kasadyho. Jméno autora článku vám bude zřejmě znít povědomě, protože se jedná o Eddieho neboli Venoma. Clestus je poté vražedným psychopatem Carnage. Přestože se postavy ve dvojce neobjevily, byl to od tvůrců rozumný pokus o budování světa.

Smrt postavy

Smrt Gwen Stacy byla pro mnohé čtenáře předlohy velmi šokující. A to do té míry, že je označena za jeden z milníků, který stanovil konec stříbrného věku komiksů a započal éru bronzovou. Přestože diváci o smrti postavy věděli, do poslední chvíle doufali, že se tvůrci filmu rozhodnou v tomto bodě nedržet předlohy.

Oba díly Amazing Spider-Man jsou přístupné ke zhlédnutí na Netflixu.


Zdroje: Variety, SCREEN RANT, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.