8 filmů, které se natáčely v Česku a najdete je na Netflixu. Byli u nás Cruise, Jolie i Gosling

Foto: Stanislav Honzik/Netflix © 2022

Česká republika patří k oblíbeným natáčecím destinacím nejen hollywoodských filmařů. Pro zahraniční štáby je výhodné u nás natáčet a často si chválí i spolupráci s českými týmy, které s nimi spolupracují. Poslední roky si tuzemsko oblíbil například Netflix, který tu natočil i svůj nejdražší film. Tady je 8 filmů, které se natáčely v Česku.

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Tom Cruise má Prahu zřejmě rád. Není to totiž poprvé, co se se štábem Mission: Impossible ocitl v Praze. Scéna s obřím akváriem v restauraci, které zaplavilo Staroměstské náměstí, je legendární. Ve filmu byl tenkrát také Karlův most nebo Národní muzeum, které představovalo Americkou ambasádu. Ve čtvrtém díle Mission: Impossible – Ghost Protocol naše hlavní město agent Ethan Hunt se svým týmem po 15 letech navštívil znovu. Tentokrát si však Praha zahrála na Budapešť a Moskvu a prostory Pražského hradu, zevnitř i zvenku, představovaly Kreml.

MOHLO BY VÁS ZAJÍAMT: Nejlepší akční nářez posledních let je konečně ke zhlédnutí na Netflixu

The Gray Man

V Praze se během roku 2021 natáčel dosud nejdražší akčňák Netflixu The Gray Man s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem. Nechyběly honičky a přestřelky v ulicích Prahy, část metropole tvůrci také nechali vybouchnout. Konkrétně Žižkov, naštěstí ale jen ve filmu. Do jedné přestřelky se Ryan Gosling dostal třeba na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem. Další scény štáb natáčel také na náměstí Republiky nebo v ulici Dukelských hrdinů. Jednotky SWAT se zase proháněly kolem Staroměstského náměstí. Praha si ale opět nezahrála jen Prahu. Prázdné kancelářské budovy na Karlíně tu například simulují Bangkok, Hlavní nádraží je nádražím ve Vídni, Národní muzeum hraje ústředí CIA v Berlíně a záběry u památníku na Vítkově mají být hlavním městem Ázerbájdžánu Baku.

TAKÉ ČTĚTE: Nejdražší film Netflixu byl sestříhán na mobilu. Do Prahy se jeho tvůrci jen tak nevrátí: 6 zajímavostí o filmu The Gray Man

Na západní frontě klid

Nová filmová adaptace románu Ericha Marii Remarqua Na západní frontě klid, která letos získala spoustu filmových ocenění, se natáčela na mnoha místech v Česku. Kromě studií na Barrandově a dalších místech v Praze se válečný snímek točil asi na dvou desítkách dalších míst v České republice. V Postoloprtech se natáčelo například dění v polní nemocnici, bývalé vojenské prostory v Milovicích zase sloužily jako zákopy a válečné pole. Mezi další místa natáčení patří Králův Dvůr, hrad Točník, Libušín, Vinařice, Benátky nad Jizerou, Lišany, Chotýšany, Luštěnice a zámky Liběchov a Hořín, Ústí nad Labem, Žatec, Roudnice nad Labem, Buškovice, Černochov, zámek Brody, zámek Sychrov u Liberce a opatství Chotěšov na Plzeňsku. Dokonce při natáčení v Česku padl i jeden místní rekord. „Scéna s hořícími vojáky byla největší v české historii, kdy naráz hořelo rekordních devět kaskadérů. Natáčení proto předcházely několikatýdenní zkoušky obsahující kaskadérské scény, koordinaci se speciálním efekty,“ řekl v rozhovoru pro Novinky producent Pavel Müller.

ČTĚTE TAKÉ: Netflix získal 6 Oscarů. Filmový hit natočený v Česku si odnesl rovnou čtyři sošky

Agent bez minulosti

Špionážní film z roku 2002 od režiséra Douga Limana se natáčel hlavně v Praze a v Paříži. Hlavní město České republiky tu ale většinou znázorňuje švýcarský Curych. Například při scénách na Malostranské, Pohořelci nebo u hlavní pošty v Jindřišské. Dokonce i park na pražské Kampě, ve kterém spí Bourne na lavičce, se ve filmu odehrává v Curychu. Dále pak můžeme vidět Trojanův mlýn v pražském Suchdole, jenže ve snímku představuje dům na francouzském venkově.

Van Helsing

Věřte tomu, nebo ne, ale i film, s kterým do kin v roce 2004 vtrhl Hugh Jackman, se točil mimo jiné také v Česku. Například když Van Helsing, Carl a Frankensteinovo monstrum střetávají v Budapešti jednu z Draculových manželek, říkají: „Tady v Budapešti se koná velký maškarní ples.“ Ve skutečnosti se nacházejí u Karlova mostu a za nimi je vidět Národní divadlo. Draculovo letní sídlo, kde se maškarní ples odehrává, je pak v realitě kostel Svatého Mikuláše. Dále se ve filmu objevuje Hradčanské náměstí, Kunratice a například také hrad Pernštejn.

TAKÉ JSME PSALI: Za oponou akčního hororu: Film Van Helsing se natáčel i na několika místech v Česku a je plný chyb

Hellboy

V Praze se natáčel také první Hellboy z roku 2004. Zadní strana Národního památníku na Vítkově v něm znázorňovala rovnou Úřad na výzkum paranormálních jevů a obrany v Newarku. Pozorným divákům jistě neujdou ani scény natočené na sídlišti Velká Ohrada nebo v pražských Stodůlkách. Nemocnici Bellamie znázorňuje budova Invalidovny, a také se ve filmu objevuje nábřeží Ludvíka Svobody, kde byly točeny scény u Machenovy knihovny.

Hostel

I když je Hostel horor s hodně špatným hodnocením, možná mu dáte někdy šanci alespoň kvůli scénám, které se natáčely v Česku, a to zejména v Praze a v Českém Krumlově. Při tom se ale velká část děje odehrává na Slovensku, kde však štáb vůbec nebyl. Natáčelo se například v léčebně v Bohnicích. Tam tvůrci využili sklep budovy z roku 1910, která kdysi sloužila jako oddělení pro nejtěžší případy. Ve filmu můžeme vidět také nádraží nacházející se v obci Poříčany ležící v okrese Kolín, pražské hlavní nádraží, klášter Doksany, Velké Žernoseky nebo pražské Malešice. Amsterdamské ulice tu zase znázorňují Karlín a Vinohrady.

Wanted

Angelina Jolie řádila v Česku jako profesionální zabiják ve filmu Wanted. Hollywoodská hvězda přijela do Prahy i se svým tehdejším manželem Bradem Pittem a rodinkou. V České republice se natáčela většina scén z filmu. Kromě Prahy, kde jsme mohli poznat například nákladové nádraží Žižkov, Strahovský stadion nebo bývalý cukrovar ve Vinoři, se některé scény odehrály také na hradech Křivoklát nebo Pernštejn. Jejich zdi ve filmu představují klášter na východní Moravě, kde bylo kdysi založeno Bratrstvo. Angelinu v jedné scéně můžeme vidět, jak se v žigulíku prohání kolem vesnice Sokoleč, která leží kousek od Poděbrad, a pronásleduje Pendolino.

Už brzy

Brzy na Netflix dorazí další film natočený v Česku. Chris Hemsworth u nás během pandemie točil pokračování akčního thrilleru Extraction 2 (Vyproštění 2), který bude mír premiéru 16. června.

ČTĚTE TAKÉ: První ukázka z Vyproštění 2, které se točilo v Česku, ukazuje extrémní kaskadérské kousky

Zdroje: Autorka článku, Filmová místa, Blesk, Novinky, Prague

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.