TOP 5 českých pohádek na Netflixu, se kterými můžete oslavit vánoční svátky

Eva Lenská
Foto: Punk Film

České filmové pohádky k Vánocům patří a na Netflixu se jich také několik skrývá. Je jedno, jestli máte raději princezny nebo čerty, naše tipy vám přinesou čáry a kouzla, romantiku, pekelné síly i samo nebe. Stačí si jen vybrat.

Čertí brko

Bez čertů by to na Vánoce nebylo ono. Do pekla se vydáme s pohádkou Čertí brko, kterou natočil Marek Najbrt a zahráli si v ní Ondřej Vetchý, Jan Cina, Judith Bárdos a Jan Budař. V městečku Pytlov to mají hříšníci spočítané. Jejich hříchy v pekle zapisuje kouzelné čertí brko. Když přestane fungovat, musí se čert Bonifác vydat pro nové. Jenže to mu někdo ukradne! Jak takový malér vyřešit? Kdo osvobodí Pytlov od lenochů i podvodníků a získá srdce krásné Markétky? Na to se rozhodně podívejte. Natáčelo se v Česku i na Slovensku a pohádka získala Českého lva za nejlepší masky.

Anděl Páně

Po návštěvě pekla se podíváme rovnou do nebe. Oblíbená pohádka režiséra Jiřího Stracha je přímo stvořená pro vánoční čas. Zahráli si v ní například Ivan Trojan, Jiří Dvořák, David Švehlík a Zuzana Kajnarová. Hned v úvodu vystoupíme na samotná nebesa. Jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy – Petronel, paličatý nešika a přetrhdílo. Jediný, kdo s ním má ještě trpělivost, je sám Pán Bůh. Ten mu dá důležitý úkol, tedy zastat zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Jenže Petronel začne příchozí soudit přísněji než samotný Bůh. A když si později troufne dokonce kárat samotného Pána Boha, trest na sebe nenechá dlouho čekat! Je poslán na zem, aby napravil jednoho hříšníka, jinak na Štědrý den propadne peklu. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš, který se náramně baví na jeho účet. Pohádka pobouřila kardinála Vlka, nicméně nakonec se zúčastnil křtu DVD a Andělu Páně požehnal.

Sedmero krkavců

Známou pohádku od Boženy Němcové zfilmovala v roce 2015 Alice Nellis. Do hlavních rolí byli obsazeni Martha Issová, Lukáš Příkazký, Sabina Remundová a Zuzana Bydžovská. Když se odvážná Bohdanka vydá zachránit své prokleté bratry, potká nesmělého prince Bartoloměje, do kterého se zamiluje. Čeká ji však mnoho útrap a překážek. Pohádce nechybí vtip, nápaditost a dramatické prvky. Natáčelo se na hradě Zvíkov a titulní píseň Ten príbeh za náš sen stál nazpívala Marika Gombitová. Pohádka si vysloužila 3 České lvy.

Princezna zakletá v čase

Máte-li rádi fantasy pohádky, sáhněte po Princezně zakleté v čase, kterou má na svědomí režisér Petr Kubík. Nad princeznu Ellenou visí od narození kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien. Tato kletba se má naplnit v den jejích dvacátých narozenin. Zabránit zkáze celého království nedokáže ani přizvaný princ Jan. Princezna uvízne v čase, prožívá narozeninový den stále dokola a za pomoci prince a kamarádky Amélie musí zlou čarodějnici zničit. Hlavní postavy si zahráli Natalia Germani, Marek Lambora, Eliška Křenková a Simona Zmrzlá. V době natáčení byly těhotné hned tři herečky, z toho dvě hlavní.

Hodinářův učeň

Nad kolébkou novorozeného Urbana stojí tři sudičky. Dvě mluví o bohatství a lásce, zlá sudička o chudobě a nekonečných strastech. Čí sudba bude silnější? Z hocha se brzy stává sirotek, kterého se ujme lakotný mistr hodinář. Když Urban dospěje, zamiluje se do hodinářovy dcery Laury a svatba je na spadnutí. Mistr proto pošle svého učně do světa s úkolem hledat bájné hodinky, které umí varovat před smrtí. Nikdo neví, jestli hodinky vůbec existují, ale pokud je Urban nepřinese, Laura se jeho ženou nikdy nestane. Proto se tedy vydává na dalekou cestu plnou překážek a úkolů, které musí překonávat statečností, hodinářským umem a dobrým srdcem. Láska k milované Lauře ho žene vpřed, zatímco v patách má své tři sudičky, dvě mu pomáhají a jedna škodí. Tento pohádkový příběh, který obdržel jednoho Českého lva, natočila Jitka Rudolfová a zahráli si v něm Viktor Preiss, Michal Balcar, Dana Droppová a Jana Plodková.

Zdroj: ČSFD, Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.