TOP 7 filmů na Netflixu, které vás zvednou ze židle a můžete si je pustit na Mezinárodní den tance

Eva Lenská
Foto: Vestron Pictures

Mezinárodní den tance se slaví 29. dubna na památku narození velkého tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea. Co takhle ho oslavit spolu s Netflixem? Vybrali jsme pro vás 7 tipů, u kterých si můžete zatrsat co hrdlo i ruce a nohy ráčí. Nechybí legenda, animák, Kdrama i něco z českých luhů a hájů.

Hříšný tanec (Dirty Dancing)

Baby nebude sedět v koutě!  — tuhle hlášku zná úplně každý a legendární Hříšný tanec ani není třeba představovat. Ten prostě ani nelze vynechat. Frances neboli Baby tráví léto s rodiči a sestrou v hotelu pro movitější klienty. Ačkoli má na výběr z mnoha různých aktivit, uchvátí jí doslova hříšný tanec a také taneční instruktor Johnny. Když jeho taneční partnerka Penny zjistí, že je těhotná, Baby se nabídne, že ji zastoupí. Díky tomu poznává kouzlo tance, první opravdovou lásku a také to, jak nespravedlivý může svět být. Z tatínkovy holčičky se tak stane sebevědomá mladá žena.

Hodnocení na ČSFD: 77 %

Tanec v srdci (Into the Beat – Dein Herz tanzt)

Katya je velmi nadaná baletka. Usilovně trénuje, aby se dostala na newyorskou baletní akademii a má velkou šanci získat stipendium. Setkáním se skupinou pouličních tanečníků se jí však otevře úplně nový svět. Na rozdíl od baletu je tanec na ulici svobodný, vášnivý a nemá žádná pravidla. Není divu, že se do stylu tance, kterým může vyjádřit emoce a city zejména vůči introvertnímu hiphopovému tanečníkovi Marlonovi, zblázní. Ten Katyu přemluví, aby s ním šla na konkurz do světoznámé pouliční taneční skupiny Sonic Tigers. Nikdy nepoznaný postoj komunity, kde jsou lidé spontánní a mají radost ze života, Katyu zcela pohltí. Je jasné, že s baletem je konec. Její otec má ale zcela jiný názor.

Hodnocení na ČSFD: 53 %

ČTĚTE TAKÉ: TOP 5 českých životopisných filmů o skutečných osobnostech, které najdete na Netflixu

Yeh Ballet

Nyní je na řadě indické drama inspirované skutečným příběhem. Nishu a Asif žijí v Bombaji a oba pocházejí z chudých poměrů. Nishu se vášnivě zajímá o tanec, a tak se účastní taneční reality show, zatímco Asif je šťastný, když může jen tak tančit se svými kamarády na volném prostranství. Talent obou chlapců nakonec objeví excentrický baletní mistr, ale to je jen začátek. Na cestě za svými sny musí čelit bigotnosti a nepochopení.

Hodnocení na ČSFD: 72 %

Láska na špičkách

Bývalá primabalerína Tereza, která kvůli úrazu ukončila kariéru tanečnice, se spolu s manželem Petrem a sedmiletou dcerou Maruškou přestěhovala na venkov do opuštěného mlýna, který zdědila po babičce. S buldočí vůlí a minimem peněz stavení rekonstruuje, aby vytvořila rodině nový domov. Přivydělává si tím, že vede v místní škole kroužek pohybové výchovy. Učí životem unavené ženy dávno zapomenutým tanečním pohybům a jejich dcerky základům baletu. Petr na venkově není šťastný, chce dělat kariéru v Praze. Manželství prochází krizí a Tereza musí navíc bojovat i s omezenými venkovany, kteří se proti ní spiknou.

Hodnocení na ČSFD: 40 %, nicméně na Netflixu byl film dlouho mezi TOP 10 nejsledovanějšími

Balerína (Ballerina)

Osiřelá dívenka Félicie touží být baletkou a její nejlepší kamarád Victor vynálezcem. Proto oba opustí sirotčinec v Bretani a vydávají se do daleké Paříže, aby si splnili své sny. Nemají to jednoduché, čeká je mnoho nelehkých úkolů, odloučení i zajímavá setkání. Oni se však nevzdávají. Poradí si dokonce i se zlou a panovačnou Régine. Sázejí totiž na stará i nová přátelství, zdravé sebevědomí a rodinná pouta. Zatančí si nakonec roztomilá Félicie v Louskáčkovi? Na to se už podívejte sami.

Hodnocení na ČSFD: 73 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V mnoha zemích byl zakázán a herci při natáčení málem umřeli žízní. 10 zajímavostí o filmu Noe s Russellem Crowem

Feel the Beat

April je profesionální tanečnice, ale svoji příležitost vystupovat na Broadwayi ztratí právě kvůli svojí soutěživosti a sebestřednosti. Vrací se tedy do rodného městečka, kde jí nabídnou vedení místní taneční skupiny, což je taková parta malých outsiderek. April nejprve odmítá, ale jak zjistí, že se může díky soutěži dostat k zajímavým producentům a názor rychle změní. Její povrchnost ji však opět dohoní a je otázkou, zda nakonec dokáže něco obětovat i pro druhé. Pomoci by jí v tom mohl sympaťák Nick a Welly Wong se svou show.

Hodnocení na ČSFD: 56 %

Navillera

Nikdy není pozdě splnit si své sny. Vysloužilý sedmdesátiletý pošťák se chtěl vždycky věnovat baletu, ale podaří se mu to až na sklonku života. Jeho učitelem se tak trochu proti své vůli stane mladý nadaný tanečník. Postupem času se tihle dva i přes velký věkový rozdíl sblíží a stanou se přáteli. Chemie mezi nimi je dokonalá a jejich baletní čísla berou dech. Jejich odhodlání a chuť tančit jim nevezme ani nepřízeň osudu.

Hodnocení na ČSFD: 80 %

Zdroj: ČSFD, wikipedie, Netflix, the news minute

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.