Od Interview s upírem po Stmívání: 10 filmů o upírech, které se řadí mezi klasiku

Michaela Pašková
Foto: Anglo-EMI Film Distributors

Od doby, co Bram Stoker vydal před více než sto lety svou knihu Dracula, je filmová scéna posedlá upírským mýtem. Na sledování příběhů těchto nočních stvořeních je něco děsivého, ale zároveň uspokojivého. Pohodlně se usaďte, protože zde máte výčet deseti filmů, které by měl každý milovník upírů znát.

Upíři

Církev o existenci upírů ví dlouhé roky a sleduje je. Jelikož se dozvídá o jejich plánu ukradnout katolickou relikvii, pomocí které by se mohli pohybovat i ve dne, požádá o pomoc lovce upírů, Jacka Crowa. Ten s pomocí souhlasí, protože je sám na pomstychtivé výpravě za vyhlazením upíří populace. Biskup mu prozrazuje, že jeho úhlavním nepřítelem a vůdcem upírů je Jan Valk, kterého církev upálila před několika staletími. On to však přežil a vrátil se jako upír s neuvěřitelnými schopnostmi.

Van Helsing

Gabriel Van Helsing pracuje pro Řád a loví nejrůznější monstra. V rámci jeho nejnovějšího úkolu se společně s Carlem vydává do Transylvánie, kde má pomoci cikánské princezně Anně přemoci Draculu a zlomit tak kletbu, která visí nad její rodinou. Světlou stránkou tohoto úkolu je, že by se mohl dozvědět něco o své minulosti, jelikož si nic nepamatuje a jen ho trápí sny plné krvavých bitev.

V Transylvánii zjišťuje, že Dracula plánuje oživit své potomky, které zplodil se svými třemi překrásnými manželkami, a podmanit si tak lidstvo. V jednom ze soubojů s vlkodlakem je ale sám hrdina pokousán, díky čemuž se má za dva dny během úplňku v obludu sám proměnit. Lovec, který loví monstra, se sám stane monstrem. Nicméně jedině jako vlkodlak může Draculu jednou provždy porazit.

Film se na Netflixu nachází v původním znění s českými titulky.

TAKÉ JSME PSALI: Za oponou akčního hororu: Film Van Helsing se natáčel i na několika místech v Česku a je plný chyb

Underworld

Upíři a lykani (vlkodlaci) mezi sebou po staletí válčí. Michael Corvin, student medicíny, je náhodnou svědkem něčeho, co považuje za potyčku mezi dvěma pouličními gangy. Netuší, že ve skutečnosti viděl boj mezi dvěma podzemními společenstvími, která zůstávají před lidmi skryta. Ukáže se, že je potomkem slavného maďarského válečníka, který by měl snést spojení krve upírů a lykanů a ukončit tak válku. Upírka Selene se dozvídá o plánu vůdce lykanů Michaela zajmout a rozhodne se ho pronásledovat. Mladík ji však natolik přitahuje, že se do něj zamiluje. Dokáže ho ale ochránit?

Blade

Film natočený v roce 1998, kdy bylo upírských snímků ještě málo, zapůsobil na diváky svým dospělým obsahem. Rozhodně to není film pro děti, jelikož v něm padne spousta prostých slov a hemží se to akčními scénami. Wesley Snipes je v roli nelítostného zabijáka upírů opravdu přesvědčivý. Děj sice pokulhává, ale různé souboje dokážou udržet divákovu pozornost.

Blade, napůl člověk a napůl upír, bojuje proti upírům. Ve svém černém koženém obleku se jako nevítaný host objeví na diskotéce, kde zlikviduje všechny upíry dříve, než dorazí policie. Jeden upír však jeho útok přežije a na patologii si pochutná na patologovi. Tento upír není jediným Bladovým problémem. Ve společenství upírů dochází ke sporu, jelikož ctižádostivý vůdce Frost lidmi pohrdá a chce se jich zbavit.

Od soumraku do úsvitu

Od soumraku do úsvitu je jedním z nejlepších upírských filmů 90. let, který se dokonce po více než deseti letech od uvedení dočkal remaku. Příběh sleduje sadistické bratry Geckovy, kteří prchají do Mexika poté, co během jejich poslední loupeže došlo k úmrtí. Aby mohli překročit hranici, unesou pastora a jeho rodinu. Nedobrovolně se poblíž hranic zastaví v baru, kde se mají setkat s předavači. Netuší však, že po setmění se místní obyvatelstvo mění v zákeřné upíry.

Interview s upírem

Předlohou filmu Interview s upírem je stejnojmenný román americké autorky Anne Riceové. Přestože kritice se tato kniha nelíbila, čtenářům ano, takže autorka postupně vydávala pokračování. Souhrnně tyto romány pojmenovala jako Upírská kronika.

Film se odehrává z pohledu Louise, který mladému novináři vypráví svůj epický životní příběh. V minulosti býval majitelem plantáže, který miloval svou ženu. Dozvídáme se, že při porodu společně s dítětem zemřela a on ztratil vůli k životu. V té době mu zkřížil cestu Lestat, který si ho oblíbil a nabídl mu možnost stát se upírem. Následně Louise vypráví, jak si musel zvykat na svůj nový život a zároveň se snažil ze všech sil nepít lidskou krev. Zažil všechno. Lásky, zradu, osamělosti. Se svým životem je nespokojený, ale odmítá ho ukončit a dále hledá smysl života.

TAKÉ ČTĚTE: 10 nejlepších fantasy seriálů, které najdete na Netflixu


Drákulovo znamení

Britský horor Drákulovo znamení z roku 1970, který pro Hammer Films režíroval Ward Baker, přivádí k životu několik prvků původní postavy Brama Stokera. Hrabě Drákula má moc nad přírodou, leze po stěnách svého hradu a vystupuje jako chladný hostitel. Libuje si v krvi mladých dívek, ze kterých velmi rád dělá své milenky. S požehnáním kněze se proti němu vesničané vzbouří a zapálí mu hrad, nicméně on to v bezpečí své kamenné komnaty přečkává bez úhony. Protože je vzorný hostitel, pošle na oplátku své upíry, aby zavraždili všechny ženy v kostele.

Zanedlouho se na jeho hrad dostává Paul, který utíká před falešným obviněním ze znásilnění. Na hradě se však kromě hraběte nachází i jeho milenka Tania. Netrvá to dlouho a jejich milostný poměr započne. Drákula to ovšem nenese zrovna nejlépe, takže je velmi rychle oba sprovodí ze světa. Po nějaké době se na hrad vydává Paulům bratr se svou snoubenkou Sarah. Jejich cílem je sice najít Paula, ale čeká je boj o svůj život. Sarah se totiž Drakulovi moc líbí a upír začíná toužit po nové milence.

Film se na Netflixu nachází v původním znění s českými titulky.

Stmívání

První film ze série Stmívání vyšel sice teprve v roce 2008, takže je oproti zbytku našeho seznamu o něco mladší, ale tak nějak se už řadí mezi upírskou klasiku. Sedmnáctiletá Bella opouští Phoenix a stěhuje se do malého městečka Forks ta svým otcem. Po letech se znovu setkává s Jacobem, který žije v indiánské rezervaci Quileute poblíž Forks. Na nové střední škole ji obzvláště zaujmou tajemní a odměření Cullenovi, zejména Edward. I když jí je doporučeno, aby se od něj držela dál, nemůže si pomoci.

Film se na Netflixu nachází v původním znění s českými titulky.

Captain Kronos: Vampire Hunter

Doktor Marcus povolává do své vesnice, kterou sužují záhadná úmrtí doprovázená značně zrychleným stárnutím, kapitána Kronose. Ukáže se, že Kronos a jeho společník, hrbatý profesor Hieronymus Grost, jsou profesionálními lovci upírů. Grost se snaží Marcusovi vysvětlit, že existuje několik druhů upírů, a ten, co zavítal do jejich vesnice, nevysává ze svých obětí krev, ale mládí. Kvůli násilí a sexuálnímu podtextu si akční horor Captain Kronos: Vampire Hunter z roku 1974 vysloužil v Severní Americe hodnocení R (mládež do 17 let smí film sledovat pouze v doprovodu dospělé osoby).

Film se na Netflixu nachází v původním znění s českými titulky.

Lust for a Vampire

Britský horor z dílny Hammer vyšel v roce 1971 a pro zobrazené násilí, krveprolití a nahotu si také vysloužil hodnocení R. V opuštěné kapli na hradě Karnstein hrabě a hraběnka provádějí satanistický obřad, aby vzkřísili tělo své dcery Carmilly. V té době do vesnice přijíždí Richard LeStrange, aby získal podklady pro svou knihu o čarodějnictví, upírech a černé magii. Přestože je varován, aby se na hrad nevydával, jde to tam prozkoumat. Ihned po příchodu se na něj vrhnou tři dívky v rubáších. Ukáže se, že jsou to studentky na exkurzi, kterou vede slečna Simpsonová. Krátce na to přichází nová studentka Mircalla, do které se LeStrange bezhlavě zamiluje. Později si uvědomuje, že je to vlastně Carmilla, která je upírkou a má šílený hlad.

Film se na Netflixu nachází v původním znění s českými titulky.

TAKÉ JSME PSALI: 5 skvělých akčních filmů, které si hned teď můžete pustit na Netlfixu

Zdroje: ČSFD, MENS GEAR, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.