Na Netflix míří česko-slovenský horor plný provokativních témat. Pojí se s ním také tragická událost

Eva Lenská
Foto: Forum Film

Už je to tak, na Netflixu v dubnu spatříme i česko-slovenský horor Světlonoc (Svetlonoc), který sice v klání o Českého lva neuspěl, ale nominací měl dost. Tereza Nvotová ráda provokuje a směle odkrývá témata, která se týkají ženského mysticismu, intimity, násilí a vnitřní svobody. S filmem se také pojí jedna tragická událost.

Třicetiletá Šarlota (Natália Germáni) se vrací do rodné horské vesnice na Slovensku. Před mnoha lety odtud bez vysvětlení utekla a místní lidé ji považovali za mrtvou. Její příchod je znervózňuje a někteří se dokonce obávají, že probudí čarodějnici, která podle místních legend starší v okolních lesích.

Bylinkářku Miru (Eva Mores) ale nic z toho nezajímá, před nedávnem se přistěhovala a nebojí se se Šarlotou sblížit. Bere ji do lesa a ukazuje jí léčivkou sílu přírody, která by jí mohla pomoci uzdravit zlomenou duši, jež souvisí se záhadným dávným zmizením její malé sestry a jejím útěkem.

V místních stájích ale začínají hynout zvířata a obě ženy se stávají podezřelými. Nebezpečí narůstá, ale Šarlota je poprvé v životě odhodlaná zjistit pravdu a vyrovnat se se svou minulostí…

Foto: Forum Film

Tady něco zavání čarodějnictvím, a je tomu skutečně tak. Režisérka Nvotová i scenáristka Barbora Námerová přiznaly, že je inspirovala kniha antropoložky Tatiany Bužekové, která se zabývala magickým myšlením na venkově. Člověk by řekl, že dnes už nikdo na bosorky a podobné bytosti nevěří, ale není tomu tak.

Tereza Nvotová totiž prozradila: „Není to jen středověký přežitek. Ne v každé dědině lidé věří na bosorky, ale vždycky tam mají divnou ženu. Je tam někdo, na koho svalují vinu, protože je jiný, divný a nedělá to, co by v tradiční společnosti měl. A Když někdo nežije podle tradičních rolí, hned začne být urážený.“ 

S filmem se pojí také jedna tragická událost. Role Miry byla původně napsaná pro nadanou slovenskou herečku Moniku Potokárovou. Ta bohužel během obsazování ostatních herců dobrovolně odešla z tohoto světa ve věku 27 let. Nvotová jí tedy film alespoň věnovala.

Snímek je velmi otevřený a nevyhýbá se tématům jako homosexualita, rasismus, misogynie, vina, sebepřijetí a odpuštění. Nechybí ani sex, násilí a zvláštní spojení s přírodou. Je to film o ženách a pro ženy. Je stejně krásný jako děsivý.

Světlonoc si budete moci pustit na Netflixu 7. dubna.

Zdroj: Kinobox, ČSFD, wikipedia, totalfilm, irozhlas

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.